לחג המנגל השנה אני מציע את שולחן הפינוקים האולטימטיבי עם אופציות בריאות, צמחוניות, טבעוניות, או בקיצור - כל אחד ועצמאותו.
המנות בהכנה מראש שאפשר לקחת לפיקניק או לפתוח שולחן אלטרנטיבי בבית או בגינה. יש מנות עם השקעה (ממולאים), ויש כאלה עם השקעה קלה (עלי הפילו, דגים בתנור).
1 צפייה בגלריה
צילום: פרטי
צילום: פרטי
צילום: פרטי
השאר קלות ופשוטות, אבל כאלה שנותנות כבוד לחומרי הגלם והולכות עם הטבע. כמה נגיעות וטאץ' נכון ויש לכם פינוקים משמחי לב ונפש – זיתים משודרגים, ארטישוק בלימון ומלח גס.
גם השומר והקולרבי חתוכים דק בשמן זית לימון ומלח, צזיקי מרענן עם מלפפון מגורר, שקדים ירוקים, חומוס ירוק, חגיגה אמיתית. תיהנו ושיהיה חג שמח לכולם.
ממולאים בעשבי תיבול ותמרהינדי
15-12 קישואים קטנים צעירים (עדיפות לירוק כהה) מרוקנים, מוכנים למילוי
עלי גפן מוכנים למילוי (במעדניות ובאיכות)
5-4 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים עבה מאוד – לריפוד הסיר
3-2 עגבניות פרוסות עבה לריפוד הסיר
חצי לימון פרוס
המלית
2 כוסות אורז בסמטי או עגול
פטרוזיליה
כוסברה
נענע
שמיר
בצל סגול, קצוץ דק
כף גדושה רסק עגבניות
כפית נענע יבשה
כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות שמן
2 כפיות מלח
הרוטב
3 כוסות מים רותחים
2 כפות רסק עגבניות
2 כפות רכז תמרהינדי
2 כפיות מלח
כפית שטוחה פלפל שחור
4-6 שיני שום מעוכות
כפית נענע יבשה
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את כל חומרי המלית. בקערה אחרת מערבבים את כל חומרי הרוטב ומניחים את שתיהן בצד.
את הקישואים ממלאים עד לידי שליש בלבד (לא לדחוס). את עלי הגפן ממלאים בתחתית העלה, כף מהמלית, וסוגרים את הקצוות בצדדים ומגלגלים. מניחים עם הפתח למטה.
עוברים להכנת הסיר. מרפדים את התחתית בפרוסות עבות של תפוחי האדמה, מסדרים מעל את הממולאים - את הקישואים בשכבה.
מניחים צלחת הפוכה גדולה וחסינת חום מעל הממולאים כך שתחזיק אותם מהודקים ויוצקים מעליה את הנוזלים.
חשוב לעשות זאת לאט ובעדינות. הצלחת שומרת שהנוזלים יכסו את הממולאים בצורה שווה בלי להפוך את הסדר.
מבשלים על אש בינונית, מביאים לרתיחה עדינה ומנמיכים אש וממשיכים עוד שעה.
כדאי להעביר לתנור שחומם מראש ל־130 מעלות ולהמשיך בין שעה עד 4 שעות.
הסיר משתבח עם הזמן, הרוטב מסמיך והטעמים מעמיקים.
קרם יוגורט
2 כפות לבנה
2 כפות גבינה לבנה 5%
גביע יוגורט (עדיף 4.5%)
גביע שמנת
גביע אשל
4 כפות שמן זית
3 כפות חומץ
2 שיני שום כתושות
מלח
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים יחד עד לקבלת קרם חלק. בהגשה כדאי לקשט במעט שמן זית, גרגירי רימון או פלפל קצוץ.
סלט קרח (אורפלי)
2 עגבניות בשלות קצוצות
2 מלפפונים קצוצים דק
2 שיני שום כתושות
עלי נענע קצוצים דק מ־3-2 גבעולים
פלפל חריף, קצוץ דק
מלח
לימון
קוביות קרח
מלח
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את כל החומרים יחד. ערבבו בעדינות שהסלט יישאר יפה ופתוח.
מוסיפים את קוביות הקרח ומעבירים למקרר לכחצי שעה. אפשר להוסיף עוד קוביות קרח גם בעת ההגשה.
סיגרים בתערובת דגים
חבילת דפי פילו מופשרת במקרר
שמן זית לשימון הדפים
חומרים למילוי
600 גרם דג בורי טרי (עדיף קצוץ בסכין או טחון גס)
חבילת כוסברה
חצי חבילת פטרוזיליה
8 שיני שום כתושות
גרידת תפוז
פלפל חריף, עדיף אדום - קצוץ דק
כפית פפריקה מתוקה
כפית פלפל שחור גרוס
חצי כפית צ'ילי
3 כפות שמן זית
מלח
אופן ההכנה:
מערבבים את כל חומרי המלית בעדינות ומניחים כרבע שעה בצד, כדי שכל החומרים יתגבשו יחד ויהיו נוחים לעבודה.
מילוי עלי הפילו: משמנים בעזרת מברשת (גם את המשטח העבודה) ומחלקים לשלושה או ארבעה (תלוי בגודל שאתם אוהבים).
בכל רבע מניחים כפית וחצי עד שתיים מתערובת הדגים, מסדרים שורה מאורכת עם שוליים נקיים ממלית, סוגרים פנימה ומגלגלים, מסיימים כשהסגירה בחלק התחתון.
מכניסים לתנור שחומם מראש על 200 מעלות למשך כחצי שעה או עד שמזהיב. מגישים חם.
ניתן מראש את הסיגרים ולהקפיא ובזמן אמת להוציא לאפייה בתנור.
טחינה שקדים בווסאבי
4-3 כפות ממרח שקדים
כחצי כפית אבקת וסאבי
מיץ לימון לפי הטעם
מלח לפי הטעם
מעט מים קרים
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים עד לקבלת תערובת חלקה ומבריקה. אתם הולכים לאמץ את הטחינה הזו באופן קבוע.
ממרח / מטבל שעועית יווני
2 כוסות שעועית לבנה גדולה מושרית לילה ומרוככת כך שנוכל לרסק כפירה
3 שיני שום כתושות
מיץ מלימון אחד
2 כפות חומץ
בצל סגול, קצוץ דק
פלפל שחור
מלח
צנוברים או שקדים פרוסים קלויים ומעט שמן זית לקישוט
אופן ההכנה:
מועכים בקערה את השעועית המסוננת עד לקבלת פירה גס.
מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים. מקשטים בצנוברים ושמן זית בהגשה (אפשר להכין הכול מראש).
אפשר גם: להפוך לסלט שעועית – שומרים על השעועית שלמה, מתבלים בשמן זית, לימון, מלח, מעט חומץ ורצועות של בצל סגול.
אפשר להוסיף גם פטרוזיליה קצוצה. זה סלט נהדר.
חומוס ירוק (חמל'ה מלאן)
חומוס ירוק (חמל'ה מלאן בערבית) נמצא בשווקים עכשיו לתקופה קצרה מאוד).
קולים בתנור. מסדרים על תבנית עם נייר אפייה, ממיסים כפית מלח גס בכוס מים ויוצקים מעל החומוס תוך כדי ערבוב.
מעבירים לתנור שחומם על 180 מעלות לכחצי שעה או עד שהתרמילים מקבלים צבע והחומוס רך.
זיתים משודרגים
זיתים שבורים סורים, פילטים של לימון, פלפל חריף קצוץ, כמה שיני שום כתושות ושמן זית משובח. ערבבו יחד והגישו.
אפשר להכין מראש.
ארטישוק
ארטישוק מבושל עד לריכוך עדין, מתובל במיץ לימון ומלח גס בהגשה.
אפונת שלג
שטופה ומסוננת. מסירים את הקצוות, מתבלים במעט שמן זית, לימון ומלח גס בהגשה.
שומר וקולרבי
שומר וקולרבי פרוסים דק, מתובלים במעט טרגון, פלפל חריף קצוץ, שמן זית, לימון ומלח גס.
שקדים ירוקים
שקדים ירוקים פרוסים לאורך, מתובלים בשמן זית, לימון ומלח גס.