2 צפייה בגלריה
תאורת רחוב | צילום: טל שחר
תאורת רחוב | צילום: טל שחר
תאורת רחוב | צילום: טל שחר
משרד האנרגיה מפרסם השבוע לראשונה מדד שמאפשר השוואה בין צריכת החשמל לתושב של הרשויות המקומיות בישראל. כמו כן - מתייחסים הנתונים גם להוצאת הרשות המקומית בנושא חשמל במרחב הציבור (צריכת חשמל לתאורת חוץ לשטח שיפוט).
על פי הנתונים, בת ים נמצאת ברשימת הערים "הבזבזניות" בישראל עם 349 קוט"ש לקמ"ר. העיר נמצאת בקבוצת "צריכה גבוהה", אך עדיין מתחת לקבוצה האדומה – צריכה גבוהה מאוד.
המדד מתבסס על נתונים שמילאו כ-120 עיריות ומועצות מקומיות באמצעות דיווח הצריכה השנתי, ומוצגים בו שני פרמטריים מרכזיים: סך צריכת החשמל הרשותית לתושב וסך צריכת החשמל של תאורת החוץ לקמ"ר. המדד מאפשר לגורמים המקצועיים ברשות ואף לתושבים, להעריך את שיעור צריכת החשמל הרשותית לתושב ביחס לממוצע הארצי של שאר הרשויות, לנתח טוב יותר את מאפייני הצריכה ואת הפוטנציאל לחיסכון, וכך - לקדם התייעלות וחיסכון באנרגיה.
לצפייה בנתונים באתר משרד האנרגיה - לחצו כאן
כ-50% מצריכת האנרגיה של הרשות הינה בגין תאורת הרחובות; כ-30% מהצריכה מתבצעת במוסדות חינוך והשאר - במבני ציבור. על פי תקנות מקורות אנרגיה, על כל רשות מקומית למלא דיווח שנתי של צריכת האנרגיה. מדד הרשויות שהופק על בסיס דיווח הצריכה השנתי, מאפשר מעקב אחר מגמות ושינויים במשק האנרגיה המוניציפלי, והשוואה בין כלל הרשויות, במטרה להוביל לחיסכון משמעותי באנרגיה ובתקציב המופנה לצורך כך ברשות.
בשנים האחרונות, מקדמות רשויות מקומיות רבות פרויקטים לחיסכון באנרגיה. הפרויקטים כללו למשל החלפת תאורת החוץ בתאורה יעילה וחסכונית באנרגיה והחלפת מזגנים ישנים ובזבזנים במזגנים יעילים בבניין הרשות ובבתי הספר.
סך התשלום של כ-120 הרשויות המקומיות שדיווחו על צריכת החשמל השנתית שלהן, הוא כ-600 מיליון ש"ח.
2 צפייה בגלריה
עיריית בת ים | צילום: גפן גיל
עיריית בת ים | צילום: גפן גיל
עיריית בת ים | צילום: גפן גיל
כאמור, כ-120 רשויות מקומיות מילאו את דוח הצריכה כנדרש – כ-60% מכלל הרשויות בארץ. מעבר לקנס שמוטל על רשות מקומית שלא מילאה את הדוח כנדרש, הרי שהדבר מעכב ביצוע פרויקטים להתייעלות וחיסכון באנרגיה. במשרד האנרגיה מציינים, שהצעד הראשון לחיסכון, הינו מודעות: רשות מקומית, שמודעת לסך הוצאות החשמל שלה, תוכל לבצע פעולות לחיסכון ותקטין את ההוצאות בגין צריכת החשמל.
מהלך זה מתבצע במסגרת המחויבות הבינלאומית שקיבלה על עצמה מדינת ישראל לצמצום צריכת החשמל ב-17% עד שנת 2030. על מנת להשיג יעד זה, מקדם משרד האנרגיה, בין היתר, מגוון רחב של צעדים המעודדים חיסכון והתייעלות באנרגיה ברשויות בישראל: מתן מענקים והלוואות לפרויקטים להתייעלות באנרגיה, שיתוף פעולה עם מרכז השלטון המקומי להעלאת המודעות לנושא וליווי מקצועי של הרשויות ומימון סקרי אנרגיה לאיתור הפוטנציאל לחיסכון באנרגיה ברשויות.
משרד האנרגיה מקדם לאחרונה מהלך חדשני: ערים מאופסות באנרגיה – עיר, שצריכת החשמל השנתית שלה היא אפס. על ידי מהלכי התייעלות באנרגיה ובנוסף – ניצול שטחי הרשות להתקנת לוחות סולאריים לייצור חשמל, ניתן להגיע לחשבון חשמל שנתי מאופס.
מעיריית בת ים נמסר בתגובה:
"בהתאם לנתוני משרד האנרגיה שפורסמו, כאשר מסתכלים על צריכת חשמל פר תושב בת-ים היא בין הרשויות עם צריכת חשמל נמוכה. חיסכון באנרגיה היא חלק ממדיניות העירייה, אשר הצטרפה לתוכנית 'תג הסביבה' והכינה תוכנית אב לצמצום צריכת האנרגיה.
במסגרת מדיניות זו קודמו פרויקטים שונות כדוגמת: החלפת תאורת הרחוב לתאורת לד חסכונית, החלפת גופי התאורה ללד במוסדות העירייה ובחלק מבתי הספר, התקנת מזגניות – המכבות המזגנים באופן אוטומטי, קיום סקר אנרגיה – בעזרתו ניתן לאתר מוקדים בהם יש צריכה בלתי סבירה ולטפל נקודתית ועוד".