אחת הסיבות הטובות שגורמות לי לאהוב את החורף היא הירקות הטריים שמגיעים עם העונה הקרירה:
חסה, סלרי, פטרוזיליה, קייל, כרוב, כרובית, ברוקולי, עלי סלק ומנגולד ותרד ועוד שפע ירקות בריאים ומזינים, עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
התענוג הגדול ביותר בעיניי הוא לגדל אותם במו ידינו: לשתול בגינה, בעציץ או באדנית שתילים קטנים, או לזרוע ירקות שורש כמו גזר וסלק ולצפות בנס המתרחש של נביטה, צמיחה והבשלה.
קראו גם:
מגע האצבעות באדמה, הריח שלה אחרי הגשם, הצבע הירוק העדין של השתילים הצעירים – כולם חגיגה לחושים ומנגינה נעימה לנשימה.
ומה יותר מספק ומשמח מלקטוף עלי חסה מסולסלים עם בצל ירוק, לתבל אותם בפטרוזיליה קצוצה ולאכול אותם כמנה של סלט בריאות?
לחלקנו גידול ירקות נראה כמו משימה בלתי אפשרית, שרק מומחים ויודעי דבר מצליחים בה.
אבל האמת היא שמדובר בתהליך פשוט ביותר שמועיל לנפש, לבריאות וגם לסביבה.
אז זה מה שאתם צריכים כדי ליצור את גינת ירקות החורף המרגשת שלכם:
שתילים קטנים (המכונים "סטרטרים"), שבמרבית המשתלות מחירם שקל או אף פחות לשתיל, או שקית זרעים. אני אישית מעדיף שתילים כיוון שהם חוסכים זמן גידול. זרעים מתאימים לירקות שורש כמו גזר וסלק ומצריכים אדמה מעט יותר עמוקה.
ומי שלא מגיע למשתלה יכול לשים באדמה כמה בצלים או שיני שום וליהנות מהעלים הטעימים שלהם בסלט.
כמה עציצים או אדניות. אני בניתי חלק מהעציצים והאדניות שלי מעץ וקרשים שמצאתי ברחוב. אני חייב לציין שנהניתי מאוד מההרגשה שמנעתי זבל מיותר ברחוב וגם מתהליך הבנייה הפשוט.
קומפוסט אותו ניתן לקנות בכל משתלה. אני מערבב בעציצים כמות קומפוסט אחת על כל שתי כמויות אדמה. שק קומפוסט של 20 ליטר עולה בסביבות 15 שקל ליחידה, כך שמדובר בהוצאה סבירה.
פינה מוארת היטב (ולא בצל!) במרפסת או על אדן החלון חיונית לירקות - הם ממש אוהבים שמש.
והשקיה במידה: בערך כל שלושה ימים בחורף (אם הגשם לא מגיע לעציצים).
אני תמיד מוצא בגידול ירקות סוג של תרפיה, ומשתאה כל פעם מחדש מכוחות הבריאה המופלאים וכיצד הם הופכים זרע זעיר לשתיל גדול תוך שבועות ספורים.
את החוויה הזו הכי כיף לחלוק עם הילדים והנכדים. תאמינו לי שהם ישמחו מאוד להתנתק ממסך המחשב או הטלפון הנייד בשביל לבחור יחד אתכם שתילי ירקות במשתלה, להכין את הקרקע או העציץ לשתילה ובאצבעות קטנות ועדינות לשים את השתיל במקומו.
כאשר תצמח החסה בעתיד לכו לקטוף ביחד עלים טריים, ואז, כשתביטו בעיניהם, תראו את הפליאה שגזלו מאיתנו המסכים מאירה שוב את פניהם.
אז זה בדיוק הזמן להפוך לפופאי של גידולי התרד והירקות שלכם.
אני בטוח שגם הוא עשה את זה בגינת הבית או על המרפסת, כי אלה בדיוק הדברים שהופכים אותנו הרבה יותר מחוברים לעצמנו, והרבה יותר חזקים.
גדעון בכר, יו"ר עמותת תושבים משפיעים במודיעין, פעיל ומרצה בתחומי אקלים וסביבה