נפתח בנתון מדהים: בישראל נזרקים מדי שנה כ־2.5 מיליון טון מזון. נתון מדהים אפילו יותר הוא, שניתן להציל מחצית מהכמות הזו. תחשבו על כך שבנוסף לנזק הסביבתי, זריקת המזון גורמת גם לנזק כלכלי אדיר - והוא מגיע למטבח, למקרר ולכיס של כל אחד מאתנו.
אז אילו פתרונות למניעת בזבוז מזון מיושמים בארץ ובעולם? ומה ניתן לעשות כדי לצמצם את בזבוז המזון אצלנו בבית?
לדברי סוזן בוורמן, מנהלת בכירה ומדריכת תזונה גלובלית בהרבלייף העולמית, "לפי נתוני ארגון המזון והחקלאות, כשליש מהמזון המיוצר בעולם הולך לאיבוד או נזרק, סך הכל כ־1.3 מיליארד טון בשנה, תופעה שתורמת לחוסר ביטחון תזונתי ברמה הגלובלית.
"זהו תרחיש לא פשוט שיש להביא בחשבון, במיוחד בשל העובדה שאנחנו בני מזל רק משום שיש לנו אוכל במקרר כשאנו רעבים".
הפריבילגיה הזו, היא אומרת, יכולה גם לעודד אותנו לעשות בחירות מודעות יותר.
"בסקר שערכה הרבלייף שעוסק בתזונה צמחית, כ־40 אחוז מהנשאלים אמרו כי בחירות המזון שלהם הן תוצאה של הרצון להיות ידידותיים יותר לסביבה. הפחתת בזבוז מזון היא פעולה פשוטה נוספת שעשויה להיות לה השפעה רבה".
קבלו 10 עצות פרקטיות וקלות לתפעול, שיאפשרו לכם להפחית בזבוז מזון ולאמץ אורח חיים שהוא יותר בר־קיימא.
התכנון קובע
בין שאתם מכינים ארוחות מזינות לשבוע או מתארגנים על התפריט לאירוע הבא שלכם, תכנון הוא דרך מצוינת לוודא שאתם מכינים רק את מה שאתם יכולים לצרוך ולא להעמיס, להכביד ולהגיש לאורחים שלכם יותר ממה שהם יכולים לאכול.
הולכים לקניות? תכנון עדיף על ספונטניות. צאו לדרך עם רשימה מסודרת והשתדלו להיצמד אליה. וגם: אל תגיעו לסופר רעבים, זה מתכון בדוק להעמסת העגלה.
תבדקו את התאריך
בזמן הקנייה השקיעו עוד רגע בבדיקת תאריך התפוגה של המוצר. לא נעים לחזור הביתה עם אריזות שממש בקרוב יגיעו לפח. אגב, התאריך הוא לא סדין אדום. אם פתחתם בבית אריזה וראיתם שהמועד חלף, תריחו ותבדקו תחילה. אל תשליכו מיד.
תאחסנו נכון
אחסון נכון של המוצרים מאריך את חייהם. גם ובעיקר באגף הפירות והירקות. תארזו אותם היטב (למשל, את המלפפונים הירוקים אפשר לעטוף בנייר סופג) ותראו איך זה מחולל פלאים בחיי המדף שלהם.
תעשו סדר במקרר
כשאתם מסדרים במקרר את המוצרים שזה עתה קניתם, העבירו תחילה לחזית את אלה שכבר נמצאים שם, כדי לעשות בהם שימוש קודם. אחרת הם יישכחו בחלק האחורי – וברור מה יעלה בסוף בגורלם.
מה נכנס לסיר?
נסו לבשל עם מרכיבים שהם עונתיים ובני־קיימא. אנשים מאמצים תזונה צמחית בגלל מגוון סיבות, בהן בריאותיות, הפחתת משקל או שמירה על הסביבה. כל סיבה טובה בפני עצמה.
תתחילו בהדרגה
תעברו בהדרגה לתזונה פלקסיטרית, תזונה צמחית בעיקרה הכוללת מדי פעם בשר, עוף, דגים וביצים. זוהי דרך מצוינת לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, ולשמור על הסביבה באמצעות צמצום האנרגיה והמשאבים המשמשים לייצור בשר אדום.
הכינו צלחת מדודה
הכינו במטבח צלחת אישית ובה כמות האוכל שתרצו לאכול. הגשת קערות במרכז השולחן מדרבנת את הסועדים למלא את הצלחת שוב ושוב, מה שמקשה על שליטה בגודל המנות.
כשהמזון מונח במרכז השולחן, קל להתפתות לקחת "רק עוד כף אחת". אחד המקורות הגדולים ביותר לפסולת מזון הוא מזון שנשאר על הצלחת ומגיע לעיתים קרובות לפח.
אוכל לא זורקים
תהיו יצירתיים: השתמשו במזונות שתוקפם עומד לפוג. יש דרכים רבות שבהן תוכלו להפיק את המירב מפריטי מזון מתכלים, גם כשהם מתחילים להיראות מעט "עצובים".
כשהעגבניות הופכות עיסתיות מכדי לחתוך אותן לסלט, תוכלו להכין מהן רוטב עגבניות תוצרת בית.
קראו גם:
הבננות הפכו חומות ורכות? הקפיאו אותן והשתמשו בהן כמרכיב בריא לשייק.
מרקים ותבשילים הם מאכלים נפלאים שיכולים לשלב מרכיבים מגוונים, גם ירקות שכבר אינם בשיאם.
כבר תרמתם?
שקלו לתרום פריטי מזון בעלי חיי מדף ארוכים לבנקי מזון ולארגוני צדקה מקומיים. תוכלו למצוא אותם באמצעות הרשתות החברתיות. ובכל מקרה, בפעם הבאה שאתם מנקים את המקרר, המקפיא או המזווה, שימו לב למה שאתם זורקים והשתדלו להפחית בזבוז מזון בעתיד.