"יש עניין שמטריף אותי", כותבת שלומית בקבוצת הפייסבוק "שכנים בהפרעה - סכסוכי שכנים ועו"ד":
"השכן שגר בקומה רביעית התקין מזגנים שמשתלשלים מהם צינורות קצרים. מי המזגן המטונפים מטפטפים על מעקה הצמוד לוויטרינת הסלון שלי בקומה השנייה ומשם המים חודרים לסלון. גם כשהוויטרינה סגורה הרעש הוא כמו ברז ענק שדולף ללא הרף ומשגע אותי. יש משהו שאפשר לעשות?
קראו גם:
חודשי הקיץ החמים מעלים את הטמפרטורות לא רק בחוץ, אלא גם ביחסים בין השכנים. בתקופה זו חוזרות ועולות בעיות הקשורות במזגנים בבתים משותפים. חלק גדול מסכסוכי השכנים נוגע למטרדי רעש ונזילות, ובקיץ יש לא מעט משניהם.
אז מה ניתן לעשות אם המזגן של השכן מרעיש בצורה בלתי סבירה?
"לשכן יש זכות לעשות בשטחו הפרטי כרצונו, אך עד גבול מסוים", אומרים עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל ממשרד שמעון שובל, המתמחה בין היתר בנושא סכסוכי שכנים. "הגבול הזה נחצה כאשר השכן גורם, למשל, לרעש בלתי סביר. מידת הסבירות נבחנת על ידי פרמטרים שונים, למשל: תדירות הרעש, שעות הרעש, עוצמתו ועוד.
"במקרה בו בית משפט ישתכנע כי נגרם רעש חזק או בלתי סביר, הוא רשאי לתת צו לעצירת המטרד ואף לפסוק פיצוי כספי בגינו.
כשמדובר במזגן שהותקן בבית משותף ניתן לבחון נסיבות נוספות.
כך, למשל, קירותיו החיצוניים של בית משותף מהווים רכוש משותף. לעיתים התקנה של מזגן על קיר חיצוני מלכתחילה אינה עומדת בדרישות הדין וללא כל קשר למטרדי רעש, טפטוף ועוד".
עו"ד שובל מספרת שבאחד המקרים בהם טיפל משרדה, פנה אליהם לקוח שסבל מרעש חזק מאוד של הדי פיצוץ. "בעל מקצוע שבדק את המזגן של השכן הסביר, שאכן בוצעה במזגן מניפולציה כלשהי, שגרמה לפעולה בלתי תקינה של המדחס, והדבר גרם לרעשי פיצוץ בכל פעם שהמדחס נכנס לפעולה. השכן סירב לבצע כל שינוי או תיקון במזגן, ומכאן הדרך של הלקוח אלינו הייתה קצרה".
במקרה זה דאגו עורכי הדין להסרת המטרד תוך הפניה להוראות הדין הרלוונטיות והבהרה כי ככל שהמזגן לא יוחלף יינקט ההליך המשפטי המתאים.
"לעיתים התקנת המזגן מבוצעת בצורה לא תקנית וגורמת לרעש חריג, שיכול ללוות את השכנים גם לאורך השעות הקטנות של הלילה", אומרים שמעון ולידור, "מצב כזה איננו תקין ולא מאפשר חיים תקינים, ויש לדרוש מהשכן לתקן את הדרוש תיקון.
החוק אף הקצה סעיף ספציפי העוסק ברעש ממזגנים ובמסגרתו נקבע איסור מפורש על הפעלת מזגן באופן הגורם לרעש חזק המפריע או אפילו עלול להפריע לשכן".
מה ניתן לעשות אם השכן מסרב לתקן או להחליף את המזגן?
"בשלב ראשון תמיד מומלץ לפנות לשכן בצורה חברית ולנסות לפתור בכך את המטרד.
אם הפניות לשכן לא מועילות, ניתן לפנות לעו"ד העוסק בתחום על מנת שישלח לשכן מכתב התראה מתאים. מנסיוננו, במרבית המקרים הדבר מסייע בפתרון המטרד.
"אם גם פנייה כזאת לא מסייעת, במקרים המתאימים ניתן לנקוט בהליך משפטי נגד השכן ובמסגרתו כבר לדרוש, בנוסף לנטרול מטרד הרעש, גם פיצוי כספי הולם".