היום העולמי לשמירה על בתי גידול מימיים מצוין ברחבי העולם מדי שנה ב-2 בפברואר. הוא נועד להזכיר לנו את הצורך בשמירה על מקוואות מים כמו אגמים, נחלים, ביצות ובריכות חורף עונתיות.
ישראל היתה פעם מוקד שוקק חיים לבתי גידול מימיים, אלא שעם השנים ייבשנו את הביצות (וגם חלק ניכר מהנחלים) וכיסינו בבטון, אספלט, כבישים ובניינים את מרבית בריכות החורף.
קראו גם:
לבריכות החורף יש חשיבות גדולה ביותר: הן מספקות לנו טבע מרענן ומקסים ביופיו ממש ליד הבית, הן מאפשרות למי הגשמים להיאגר ולמלא את מי התהום והן בית גידול עשיר וייחודי מאין כמוהו לבעלי חיים זעירים, דו חיים, עופות מים, צמחים ועוד.
לפני כמה שבועות טיילתי עם האחיינים הצעירים שלי בגבעות מודיעין.
תחת שמש חורפית נעימה נשכבנו על הבטן על שפת בריכה זעירה והתבוננו מרותקים בעולם העשיר מאין כמוהו של בעלי חיים קטנטנים, שוחים להם בעולמם המיקרוסקופי בין צמחי מים שנראו להם בוודאי כיערות גשם טרופיים עצומים. היה קשה מאוד לנתק את הילדים מהבריכה הקטנטנה אך המקסימה הזו ולהתקדם הלאה.
אך בריכות החורף, למרות חשיבות וערכן הרב, נעלמות. עוד ועוד בתים וכבישים מכסים אותם או מנתקים את אספקת המים אליהן עד כדי ייבושן.
במקומות רבים זבל נזרק אליהן ופסולת בניין בלתי חוקית מזהמת אותן. הלב כואב לראות איך אוצר טבע מדהים מושחת, הולך ונעלם, וכיצד עולמות שלמים, ממש מיקרו-קוסמוס של צומח וחי, נכחדים בהינף כף אחת של בולדוזר!
אז מה צריך לעשות בכדי להגן על בריכות החורף?
לא לבנות עליהן
לוודא שהן ממשיכות לקבל אספקת מים מסביבתן
להכריז עליהן כשמורת טבע, גן לאומי או אתר טבע עירוני
למנוע את זיהומן בפסולת ואם היא קיימת לנקות אותה
לעודד פעילות חינוכית סביבן ולאמץ אותן כפרוייקט בית ספרי
להקים בריכות חורף חדשות
שפע הגשמים בימים האחרונים נותן לנו תקווה לראות את אחד מפלאי הטבע הייחודיים של ישראל, בריכות החורף, מקבל כוח וחיות חדשים. כל מה שהן זקוקות לו זה שלא נפריע להם ונשמור עליהם מכל משמר. זה גם הזמן לצאת ולטייל בהן, והן לרוב די קרובות לבית.
רשות הטבע והגנים מקיימת בתקופה זו פעילות מהנה ומלמדת לכל המשפחה במגוון מקומות ברחבי הארץ. פרטים באתר.
גדעון בכר, יו"ר עמותת תושבים משפיעים במודיעין