את שנת 2021 נזכור בשל הרבה סיבות, ביניהן מגפת הקורונה האינסופית. אך נזכור אותה לא מעט גם בשל משבר האקלים, שאת תוצאותיו הרגשנו השנה ביתר שאת.
בישראל חווינו גלי חום, גשמי זעף, שריפת ענק בהרי יהודה ועוד. גם בעולם הורגשו ההשלכות בשריפות ענק בסיביר, יוון ותורכיה, גל חום נוראי בקנדה, סופות אימתניות, עלייה של פני הים כתוצאה מהפשרת הקרחונים בקטבים ועוד פגעי טבע קשים, שכולם מועצמים ומוחרפים על ידי שינויי האקלים.
התחלנו להפנים ביתר רצינות את האזהרות הרבות של המדענים על כך שמדובר רק בהתחלה ושהשנים הבאות תהיינה הרבה יותר קשות.
קראו גם:
קשה היה להישאר אופטימי בשנה שחלפה. ולא רק שהיא חלפה, אלא היא עברה במהירות שיא! עד שהתחלנו להתרגל למספר 2021 היא כבר הסתיימה ועלינו להתחיל להתרגל כעת למספר של שנה חדשה. והתחושה שהזמן מאיץ הולכת וגוברת - עם כל שנה המהירות הזו גוברת.
לפעמים התחושה הזו גורמת לתהות: מדוע לתכנן ולקבוע יעדים אם הכל יכול להתהפך בין בשריפה משתוללת או בסופת ענק שמוחקת עיר שלמה?
כמובן שאסור לאפשר לתחושה הזו להכתיב את העתיד. משבר האקלים והאתגרים שהוא מציב בפנינו הם כל כך גורליים, שאין לנו את הפריבילגיה להסס או להתייאש: חייבים להתחיל לעשות.
באופן אישי למדתי שאחת הדרכים הטובות ביותר היא: לקבוע יעדים ברורים לשנה החדשה ולהתחייב אליהם. לחזור ולעבור עליהם לפחות פעם-פעמיים בחודש במהלך השנה ולדבוק ביישומם.
עם תחילתה של שנת 2022 אני רוצה להציע 10 דרכי פעולה פשוטות לביצוע, שכל אחד יכול להתחייב אליהן בשנה הקרובה. כן, להתחייב ממש!
בכך יוכל כל אחד לתרום את חלקו למניעת משבר האקלים. כן, לתרום ממש!
אני מזמין כל אחת ואחד מכם לאמץ את ההתחייבויות לשנה הבאה:
ללכת יותר ברגל, לרכוב על אופנים ולנסוע בתחבורה ציבורית. יהיה לכם גם יותר בריא וגם יותר זול.
לצרוך ולקנות פחות. צרכנות היא רכישת מוצרים מעבר לנדרש וזו אחת הדרכים הבדוקות ביותר לדלדל את משאבי כדור הארץ. אז איפה שאפשר קונים פחות!
לאכול פחות מזון מן החי ולעבור כמה שאפשר לתזונה צמחית. בכך תתרמו רבות לכדור הארץ שכן גידול בע"ח במשק החי צורך משאבי עתק מהכדור שלנו.
להיות יותר פעיל עבור הסביבה, שמירת השטחים הפתוחים והטבע ביישוב שבו אני גר. אם אתם, שמכירים את הטבע והסביבה שבה אתם גרים הכי טוב בעולם, לא תתגייסו להגן עליהם, כנראה שאף אחד לא יעשה זאת והם ייעלמו לנצח.
לשמור על ניקיון הסביבה, לקחת את הזבל אחרי כל טיול.
להפריד ולמחזר את כל הפסולת בבית ובמקום העבודה.
להפסיק את השימוש בחד"פ ובשקיות פלסטיק וניילון שמזהמים את סביבתנו.
להחליט שכל מוצר חשמלי שנקנה יהיה לפי תוו תקן אנרגטי הכי יעיל. זה יחסוך לנו גם הרבה כסף.
מחליפים רכב? קבלו החלטה שבמידה ותקנו רכב חדש בשנה החדשה הוא יהיה חשמלי או לפחות היברדי נטען.
ואולי הכי חשוב: חנכו את הילדים שלכם לאהבת האדם, הטבע והבריאה ולהגנה עליהם. יש לנו רק כדור ארץ אחד, אז בואו ונשמור עליו!
בוודאי גם אתם יכולים להוסיף רעיונות רבים משלכם. כתבו אותם ושלחו לכל מי שאתם מכירים.
גדעון בכר, יו"ר עמותת תושבים משפיעים במודיעין הפועלת למען הגנה על הסביבה, האקלים והטבע