רק כשהבור כבר היה עמוק, משפחת לוי הבינה שאין לה ברירה והיא חייבת לבצע שינוי רציני בהתנהלות הכלכלית.
האישה עבדה כשכירה, הבעל ניהל עסק עצמאי, הקניות השתוללו, המינוס צמח, ובשורה התחתונה, מצבם היה קטסטרופלי.
"את החודש הם התחילו עם החזרים כבדים של הלוואות, תשלומי חובות, צ'קים שהתחילו לחזור, הוראות קבע שנתקעו – בקיצור, ממש כפסע מלהפוך למוגבלים בבנק ישראל", מספרים שי אדרי וענבל אוחיון, בעלי חברת "פלוסים ייעוץ וניהול פיננסי", המלווים משפחות ועסקים להתנהלות כלכלית נכונה.
קראו גם:
האם סיטואציה כזאת ניתן לפתור או שמדובר במבוי סתום?
"יש כמה צעדים שבהם נקטנו כדי להציל את המצב", אומר אדרי. "עזרנו להם להבין מה גובה המשכורת האמיתית שנכנסת מהעסק ; ביצענו הפרדה מוחלטת בין הבית והעסק ;
לימדנו אותם איך להתנהל כלכלית באופן שיביא לעליה בדירוג הבנקאי שלהם - פעולה שאפשרה לסדר את ההתחייבויות ולסגור אותן בתנאים טובים יותר ;
העסק שינה את המודל העסקי שלו, שיפר את מיומנויות השיווק וההכנסות החלו לגדול".
"למזלה של משפחת לוי, כל זה קרה לפני שנחתה עלינו הקורונה, והיום הם מצליחים לשרוד אותה בשלום", אומרת אפק גלזר, יועצת בחברה, "אבל לא את כולם הקורונה תפסה מוכנים. מרבית המשפחות עברו מחיים מלאים בתרבות של צריכה ופנאי למציאות לגמרי אחרת: כזו שיש בה פגיעה בהכנסה, חרדה כלכלית ובעיקר אי ודאות לגבי העתיד.
מבחינה זו, אין הבדל בין התנהלות כלכלית בימי קורונה להתנהלות בימי שגרה: תמיד חשוב להיות מוכנים, לנהל סיכונים ולחסוך גרוש לבן ליום שחור".
אז ממה צריך להיזהר כדי לא להגיע לבור העמוק של המינוס?
חמש טעויות נפוצות בהתנהלות הכלכלית המשפחתית:
הטעות: פריסה לתשלומים
פריסת התשלומים לא באמת מועילה לכם. הרי אתם קונים בסופר כל שבוע ובגדים כל חודש. פריסה לתשלומים היא בעצם התחייבות חודשית שנשארת גם לאחר שכבר שכחנו שקנינו.
הטעות: לא אומרים "אין" לילדים
הורים רבים שחוו מחסור בילדותם, נשבעו אז ועכשיו מקיימים: הילד שלי לא ירגיש מחסור, הוא לא ירגיש שלאחרים יש ולו אין. המחסור בגבולות, גם גבולות כלכליים, פוגע בהכנת הילד לחיים האמיתיים ולחיים עצמאיים בעתיד וגם פורץ את הגבול בין פלוס למינוס בחשבון הבנק של ההורים.
הטעות: ניקח הלוואה ונכסה את המינוס
אם לא מבינים מה הסיבה למינוס ולא משנים את ההתנהלות הכלכלית, זה רק מגדיל את המינוס לא מכסה אותו.
הטעות: הפרש בין ההוצאות להכנסות
"אצלי המינוס הוא רק 500 שקלים, ממש בקטנה". 500 שקלים במצטבר זה המון כסף בטווח הארוך, מינוס הוא מינוס! והוא גם עולה לנו הרבה כסף וחבל!
הטעות: קניות על חשבון המינוס
"אני עובד כל כך קשה צריך לחשוב על הנפש לא רק על חשבון הבנק", "הילד שלי לא ייסע לחופשה בקיץ? מה יגידו עליו בבית הספר?", "אני חייבת בגדים לנפש".
המשפטים מוכרים? התחברו למה שיש ולא למה שאין. רק ככה תוכלו לנהל את תקציב המשפחה בצורה הטובה ביותר.