לפני שלוש שנים הקימה יפית ונטורה (41) את "מקום של תקווה" להנצחת סיפוריהם של שורדי השואה: מיזם של תיאטרון אינטראקטיבי נודד, המתמחה בהנצחת סיפורי השואה ומעלה הצגות בשיתוף הקהל.
ונטורה (41), תושבת רחובות, היא נכדתם של זוג שורדי שואה. "הם היו הכל בשבילי. הם גידלו אותי", היא מספרת. "הם לא דיברו הרבה על מה שעברו. רק אחרי שנפטרו התחלתי להבין את הדברים והרגשתי שזה מתפספס לנו. שאולי יש עוד אנשים כמוני, שלא יידעו לעולם מה עברו הסבים שלהם".
ונטורה פנתה לקרן אנה פרנק וסיפרה להם על הרעיון שלה: ליצור פרויקט תרבותי שמספר על השואה בשיתוף הקהל. "קיבלתי את ברכת הדרך ותקציב ראשוני, ואחרי שמצאתי שחקנים ובמאי, התחלנו לתעד שורדי שואה. עברנו בין בתים, מועדוני קשישים ובתי אבות וצילמנו עשרות תיעודים. כשהיה לנו מספיק חומר כתבתי את ההצגה הראשונה, "להיכנס לנעליים שלהם".
ההצגה מבוססת על דילמות מוסריות אמיתיות שחוו שורדי השואה. "למשל, הצעירים שרצו לברוח מול המבוגרים שרצו להישאר. או היהודייה שמשתפת פעולה עם הנאצים – האם ניתן לשפוט אותה? הקהל משתתף, מזדהה ומנהל שיח פעיל במהלך ההצגה, והוא בעצם זה שקובע את סיומה. זאת הדרך היחידה שלנו להשמיע את קולם של קורבנות השואה, שבקרוב לא יוכל יותר להישמע", אומרת ונטורה.
15 אלף תלמידים ברחבי הארץ כבר נחשפו להצגה, אלא שהשנה, כמו ביתר אירועי התרבות, משבר הקורונה שיבש הכל. "היו לנו 37 הצגות מתוכננות וכולן בוטלו. כיוון שמדובר במיזם הנצחה שחשוב לכולנו, צוות השחקנים ואני החלטנו, כתרומה לקהילה, לא לוותר לקורונה. כל מי שרוצה להיחשף לדילמה מתוך ההצגה "להיכנס לנעליים שלהם" יוכל לעשות זאת באמצעות הקישור שנשלח לו להצגה קצרה שצילמנו, בצירוף דף הנחיות לשיח. זה יאפשר לעשות "זיכרון בסלון" מצומצם, לנהל סביבו דיון ולהזדהות עם סיפורי השורדים – גם בימי הקורונה".
מעוניינים לקבל את הקישור לדילמה? פנו לטל. 050-9461825
פורסם לראשונה: 07:55, 19.04.20