לאחר שמיצינו עד תום את המצות בחרתי לחזור לשגרה עם פריקֶה. זו חיטה שטרם הבשילה ועוברת עישון מיד לאחר הקציר הראשון כשהיא עוד ירוקה.
תהליך זה שומר על הצבע והטעם המעושן.
הכנתי מעין תבשיל קליל של פריקה בציר עוף (אפשר גם ציר בשר או ירקות) עם בטטה צרובה בתנור ועוף מפורק שהוקפץ על מחבת עם צ'ילי.
קראו גם:
יש גם פתרון צמחוני, עם פטריות פורטובלו שיעשו שמח באותה מידה. סוג של נחיתה רכה לשגרת החיים.
פריקה עם בטטה ועוף
2.5 כוסות פריקה
2 בצלים קצוצים
כפית שטוחה פלפל שחור
כפית שטוחה פלפל אנגלי
חצי כפית קינמון (לא חובה אבל מוסיף)
מלח
2 ליטר ציר עוף או בשר או ירקות
ההכנה:
מתחילים בטיפול בפריקה. מנקים מאבנים וענפים, שוטפים, מסננים, מעבירים לקערה ויוצקים עד כיסוי מים רותחים. משרים כחצי שעה בצד, לריכוך.
בינתיים מטגנים את הבצל עד שקוף ומוסיפים את הפריקה המסוננת והמרוככת ומטגנים יחד כמה דקות עם הבצל, תוך כדי ערבוב קל.
מוסיפים ליטר וחצי ציר, זה שבחרתם, מתבלים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית כ־45 דקות עד שהפריקה מתרככת. אפשר להוסיף נוזלים במידת הצורך. הפריקה יודעת לספוג.
הבטטות
3-2 בטטות חתוכות לפרוסות עבות או פלחים
מעט שמן זית
פלפל שחור
מלח גס
ההכנה:
מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
מורחים שמן, מפזרים מלח ופלפל שחור, ושולחים לתנור שחומם מראש על 160 מעלות עד להשחמה (כחצי שעה בערך). רצוי להפוך באמצע.
ציר עוף
3 בצלים חצויים ופרוסים
4 שיני שום
4-3 כרעיים נקיים, שטופים ויבשים
כפית פלפל שחור
כפית כורכום, מלח
מעט שמן לטיגון
ההכנה:
בסיר מטגנים את הבצל עד לקבלת צבע שחום עמוק. מוסיפים את הכרעיים והשום ומטגנים יחד מעל הצדדים.
מוסיפים 3 ליטר מים רותחים, מסירים קצף עד לקבלת נוזל צלול, ומבשלים יחד כ־45 דקות על אש בינונית. משתמשים בציר לבישול הפריקה. את העוף מפרקים מהעצם ומקפיצים עם מעט שמן, מלח גס, פלפל שחור וצ'ילי לפי הטעם.
בהגשה הפריקה מעל בטטה צרובה ועוף מוקפץ.
בהגשה אפשר להוסיף מעל: כוסברה קצוצה, בצל ירוק קצוץ, גרידת לימון וגם סחיטה קלה מלימון.
ציר ירקות:
2 בצלים חצויים
שורש פטרוזיליה חצוי,
שורש סלקי
6 שיני שום
עגבנייה חצויה לשניים
2 גזרים חצויים
צרור של כוסברה, פטרוזיליה ונענע (בוקה גארני)
פלפל שחור,
מלח
כשליש כוס שמן זית
3 ליטר מים רותחים
ההכנה:
מטגנים את כל השורשים יחד עם שמן הזית, מוסיפים את המים הרותחים ומביאים לרתיחה.
מסירים קצף במידה שיש, מתבלים ומוסיפים את צרור הירוקים (בוקה גארני), ומבשלים עוד כחצי שעה על אש בינונית. משתמשים בציר לאחר סינון.
את הירקות אפשר להקפיץ על מחבת עם מעט שמן, פלפל שחור וצ'ילי, או לצרוב קלות בתנור לזמן קצר.