בלילה (balila), המכונה גם אשורה, הוא שמו של מתכון שמגיע אלינו ממורשת יהדות מצרים.
מדובר בקינוח טעים להפליא, סוג של דייסה שכוללת גרעיני חיטה מתוקים עם חלב ותפוחים, קינמון ואגוזים. במצרים היה מקובל להוסיף מעל המנה גם 'עאסל אסווד', מעין דבש שחור שמפיקים מקני סוכר.
בעבר נהגתי לקנות אותו בסיני ולהתענג עליו במקום סילן, אבל לעיתים אפשר להשיג את זה גם בכפרים ושווקים ערביים בישראל.
קראו גם:
זו מנה שמתפנקים איתה בחורף, חוגגים איתה בשמחות משפחתיות, ובגלל החיטה והחלב שבה היא מתאימה במיוחד לחג השבועות.
אני הוספתי משמש מקורמל ופלחי תפוז, אבל אפשר כמובן לשמור על הרכיבים המקוריים, או לשחק עם שילובים של כל פרי שאוהבים, כמו שזיפים, אגסים או תפוחים.
הדייסה הזאת נפלאה בכל הצורות – חמה, חמימה, טמפרטורת החדר, ובעיניי היא הכי טעימה כשהיא קרה, מה שהופך אותה לקינוח או נשנוש מפנק ומרגיע, סוג של פודינג שמאוד מתאים לימי הקיץ החמים ובטח לחג השבועות, גם חיטה, גם חלב, וגם תנובת הארץ.
בלילה - חיטה בחלב, קינמון ואגוזים
החומרים:
1.5 כוסות חיטה (שלמה, לא גרוסה)
מים לרתיחה וריכוך
3 כוסות חלב (מכל סוג שאוהבים, אפשר להמיר כוס בשמנת מתוקה)
20 גרם חמאה (אפשר לוותר)
4-2 כפות סוכר חום, אפשר גם רגיל
שקית סוכר וניל
קינמון
אגוזים קצוצים (אפשר לקט של אגוזי מלך, שקדים, פיסטוקים וצנוברים)
תוספות:
קוקוס
גרידת תפוז/לימון
פירות טריים או מקורמלים
עאסל עאסווד, מייפל, דבש או סילן. גם רכז רימונים יכול להיות מעניין. בקיצור, תשתעשעו עם הדמיון.
אפשר להמיר שליש מכמות החלב בשמנת מתוקה. זה מוסיף עוד עומק לחגיגה.
ההכנה:
משרים את החיטה ללילה עם הרבה מים. שוטפים, מסננים ומעבירים לסיר עם הרבה מים (כשני ס"מ כיסוי).
מביאים לרתיחה, מסירים קצף, וממשיכים עוד כשעה וחצי עד לריכוך. אפשר להוסיף מעט מים רותחים לפי הצורך במידה שהחיטה שאבה את כל הנוזלים.
כשהחיטה מרוככת מעבירים לסיר 4 כוסות חיטה מרוככת, מוסיפים את החלב, הסוכר והחמאה ומביאים לרתיחה עדינה, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהגרגירים תפוחים ורכים (כשעה).
מעבירים לקעריות אישיות (או תבנית או קערת הגשה גדולה). מפזרים מעל מעט קינמון ואגוזים קצוצים. אוהבי המתוק יוסיפו מעט דבש, או מה שאוהבים.
אני הוספתי גם משמש מקורמל ופלחי תפוז. את המשמש מקרמלים במחבת עם מעט חמאה וסוכר חום, דקות אחדות. שומרים על רעננות הפרי ומקשטים מעל כל מנה. חג שמח.