את ההכנות לחג הפסח אני מתחיל בצנצנות כבושים שילוו ארוחות, יעשו שמח, יוסיפו צבע ואיזוני טעמים לשולחן הסדר, וזה גם בריא.
לירקות הכבושים יש אצלי מקום של כבוד במטבח ובארוחות.
ההמלצה שלי היא שלוש צנצנות יפהפיות שהמובחרת שבהן כוללת ארטישוק - הוא מפונק ודורש השקעה, אבל מחזיר המון יופי והדר.
שתי הצנצנות הנוספות פשוטות יותר - קולורבי ושומר וכרוב וכרובית עם סלק שיצבעו את הכלי באדום (ומניסיון, זה גם המתכון הממכר מכולם).
קראו גם:
כדאי להתחיל להכין עכשיו והן יהיו מוכנות לארוחת החג ולכל אלה שבדרך. לטעמי הן מתאימות גם כמתנת חג, שלכבודו אני כבר מתחיל להתרגש ולהכין.
כבישת לבבות ארטישוק טרי
8-6 יחידות ארטישוקים צעירים
חצי כוס מיץ לימון
קערה גדולה עם מים ולימון סחוט
התחמיץ:
4 כוסות מים
2 כוסות חומץ (טבעי 5%)
חצי כוס מיץ לימון
6 כפיות מלח גס (אטלנטי)
ההכנה:
בסכין חדה קוצצים את העלים לרוחב, משאירים מהעלים כ־3-2 ס"מ, ואז חוצים לאורך ומנקים את ה'לב' הסיבים הקטנים בעזרת כפית פריזיאן או כפית קטנה, חוצים שוב ומקבלים רבעים, מעבירים מייד לקערה עם המים והלימון כדי לשמור על הצבע.
מסדרים את הרבעים הנקיים בצנצנת אחת גדולה או במספר צנצנות קטנות.
לגבי התחמיץ אלה היחסים הנכונים: הכמות תלויה בגודל הצנצנת - מכפילים או משנים על פי גודל הצנצנת/ות.
מערבבים את כל חומרי התחמיץ עד המסת המלח וקבלת נוזל צלול, יוצקים לצנצנת עד הסוף, סוגרים ומניחים על השיש לשלושה עד ארבעה ימים ומעבירים למקרר או למקום קריר וחשוך.
כרוב וכרובית עם סלק, כבושים
חצי כרוב קטן
חצי כרובית קטנה
חצי סלק פרוס
התחמיץ:
4 כוסות מים
2 כוסות חומץ
6 כפיות מלח
ההכנה:
מערבבים את כל חומרי התחמיץ עד המסת המלח וקבלת נוזל צלול.
חותכים את הכרוב לחתיכות גסות ואת הכרובית לפרחים קטנים, את הפרחים הגדולים לרבעים, את הסלק לחצי ירח.
מסדרים את הצנצנת: מתחילים עם שתי פרוסות סלק בתחתית, מעל מיקס של כרוב וכרובית עד המחצית, שוב שתי פרוסות סלק, שוב מיקס, וסוגרים עם שתי פרוסות סלק.
יוצקים נוזלים עד לכיסוי, סוגרים ומניחים לשלושה ימים, לאחר מכן מעבירים למקרר או למקום קריר וחשוך. מוכן אחרי שבוע.
שומר וקולורבי כבושים
3-2 שומר - עדיף עם גבעולים ושומרים עליהם, מוסיפים יופי וטעם
2 קולורבי
4 פרוסות לימון
פלפל חריף חצוי לאורך (לא חובה, לאוהבי החריף והיופי)
התחמיץ:
4 כוסות מים
2 כוסות חומץ
6 כפיות מלח
ההכנה:
מערבבים את כל חומרי התחמיץ עד המסת המלח וקבלת נוזל צלול.
את השומר חוצים לאורך ולרבעים, את הקולורבי לאצבעות עבות כמו צ'יפס.
מסדרים בצנצנת פלפל חריף מצמידים לדפנות, גם את גבעולי השומר במידה שיש, ויוצקים את התחמיץ עד כיסוי. סוגרים ומניחים על השיש לשלושה ימים, לאחר מכן למקרר או למקום קריר וחשוך.
מוכן אחרי שבוע.