לפעמים, חוויות הילדות הקשות ביותר הן אלה שיעצבו את העתיד שלנו. הסיפור של אילנית בניזרי, אושיית רשת קולינרית, הוא בדיוק כזה. בניזרי גדלה באשקלון ועברה ילדות לא קלה במשפחה מורכבת.
היא הייתה בת הזקונים מתוך שמונה ילדים, ולאחר שהוריה התגרשו ואמה עזבה את הבית, החליטה אילנית, בגיל 15 בלבד, ללמוד לבשל כדי להקל על אביה שפרנס את המשפחה וגידל את הילדים לבדו.
"ראיתי את הנשים שהיו קרובות אליי מבשלות, השכנות והגיסות, כתבתי את הכל במחברת והתחלתי לבשל", נזכרת בניזרי (51). "כולם התלהבו מהתוצאות, ובמיוחד אבא שלי. כבר אז אמרו לי שיש לי את זה בידיים".
קראו גם:
למרות כישרון הבישול, בניזרי המשיכה לבשל רק כתחביב, ועבדה לפרנסתה בתחום הכי רחוק מהמטבח שניתן לדמיין - עולם המוסכים של אשקלון. במשך 20 שנה היא שימשה כמנהלת מחסן חלפים וכיועצת שירות לקוחות, ורק לפני שבע שנים, לאחר שילדה את תאיר, בתה השלישית, הגיע המפנה.
בניזרי ניצלה את חופשת הלידה כדי לבשל להנאתה ופרסמה בעמוד הפייסבוק שלה כמה מתכונים ותמונות של המאכלים שהיא מכינה.
התגובות הנלהבות עודדו אותה לשתף את הדברים גם בקבוצות פייסבוק של חובבי אוכל וכשראתה שגם שם היא זוכה לפרגונים מקיר לקיר, החליטה בניזרי לפתוח קבוצת בישול וירטואלית משל עצמה.
ארבע שנים אחרי שהחליטה לתעל את האנרגיות ואת העשייה שלה לעמוד "המתכונים של אילנית בניזרי ופתרונות למטבח", הקבוצה כבר מונה קרוב ל־126 אלף אנשים, ששותים בצמא את דבריה ושואבים השראה ממתכוניה.
"אנשים אוהבים את זה שאני אותנטית ולא מסחרית", מנסה בניזרי לנתח את סוד ההצלחה. "אני צנועה וזוכרת מאין באתי, ואני הופכת את כל חברי הקבוצה למשפחה שלי. הם יודעים שהם יכולים לפנות אליי בכל דבר. אני בן אדם שאוהב לתת ואני מקדישה מהשעות שלי כדי לענות על השאלות של כולם ולתת טיפים. הקבוצה מלאה באהבת חינם וזה מושך אנשים".
מה מייחד את המתכונים שלך מאינספור המתכונים שרצים ברשת?
"הפשטות. המתכונים שלי עושים שימוש במצרכים שיש בכל בית. מתכונים לא מסובכים, שמחזירים את הציבור אחורה לבית של סבתא. אני קוראת לבישול שלי מטבח מרוקאי מודרני, כי המאכלים הם נוסטלגיים אך גם עדכניים בנראות שלהם, הכל מאוד צבעוני אבל פשוט להכנה.
"זה שילוב בין האוכל של פעם להגשה של היום ואנשים אוהבים את זה. הייתה לי ילדות לא קלה ולא זכיתי לחגוג את השבתות והחגים כמו שצריך, וכנראה שעכשיו זה התיקון שלי, לזכות את כל הציבור במתכונים חגיגיים לשבתות ולחגים. אוכל משפחתי, אוכל של בית שכולם אוהבים".
והכל בעצמי
בניזרי לא ציפתה להיכנס לעשור השישי לחייה עם סטטוס של כוכבת רשת - אבל מאחר שהיא כבר שם, נראה שהיא מבינה היטב שהגיע הזמן שלה לקחת את ההצלחה צעד אחד קדימה.
בטיימינג מושלם, כשפסח כבר מעבר לסיבוב, משיקה השבוע בניזרי את ספר המתכונים הראשון שלה: "מעדני עולם". הספר כולל 100 מתכונים חגיגיים, צבעוניים וברובם הגדול לא מסובכים להכנה, כאלה שמתאימים בעיקר לשבתות, לראש השנה ולפסח.
"במשך שנים אנשים בקבוצה מבקשים ממני להוציא ספר מתכונים", אומרת בניזרי בחיוך. "זה פרויקט לא קל בכלל והוצאה כספית גדולה, אבל בשנה האחרונה החלטתי ללכת על זה. אני עובדת על הספר כמעט שנה ואני מרגישה כמו אחרי לידה, כאילו סחבתי תינוק בבטן תשעה חודשים".
במוצאי שבת, אחרי תקופת הבשלה, פרסמה בניזרי פוסט המכריז על השקת הספר וזכתה תוך שעות ספורות למאות תגובות תומכות.
"השקעתי את הלב והנשמה ובחרתי אנשי מקצוע תותחים", כתבה בניזרי בקבוצה שלה ונימקה את ההחלטה שלה לבחור בהוצאה עצמית ובשיווק אישי, בלי הוצאה לאור שתכתיב לה "איפה לפרסם ואיפה למכור": "לא כל אחד זוכה לקבוצה תומכת שהקמתי בשתי ידיי ואני מאמינה בכם כי אתם דחפתם אותי לאורך שנים להוציא ספר מודפס. זכיתי בקהל תומך ובאמון מלא, ועל כך אומר תודה".
צריך הרבה אומץ כדי להוציא לאור ספר מתכונים לבד. את מספקת במשך שנים סחורה חינמית בפייסבוק ועכשיו אנשים נדרשים להוציא 129 שקל על ספר, זה סיפור שונה לגמרי.
"אני מאמינה בקבוצה שלי בביטחון מלא, לכן אני בטוחה שמספיק אנשים יקנו את הספר. כשם שאני נותנת ונתתי לה כל השנים באהבת חינם, הקבוצה מחזירה לי תמיכה מלאה ומכירה בטוב שבי".
קראת לספר שלך "מעדני עולם" למרות שתכל'ס את מבשלת ישראלי, או כמו שאמרת "מטבח מרוקאי מודרני".
"השם 'מעדני עולם' לקוח מפסוק שאומר האורח בברכת המזון, וקראתי לספר ככה כי אני מרגישה שאני הולכת להיות אורחת בבתים של כל מי שיקנו את הספר. מעבר לשלל המתכונים, הספר יכלול מדריכים וטיפים לעבודה נכונה במטבח, שזה לא פחות חשוב. לקחתי את כל השאלות שהקהל תמיד שואל אותי וריכזתי את כל התשובות בספר".
בניזרי רכשה במהלך השנים ציוד משמעותי לטובת צילומים של המנות שהיא מפרסמת - אבל דומה שגם היא יודעת שצילום מעורר השראה מגיע כשיש אוביקט שראוי לצלם אותו. ובמקרה שלה, היא נותנת דגש עצום על הנראות של המנות שלה: "אנשים שמסתכלים על הסירים שלי חושבים שציירתי את זה.
"אומרים ש'העין אוכלת ראשונה', וזה אכן נכון, אנשים מתלהבים מהנראות ומבקשים מתכון ולדעת איך הכנתי את זה. האמת היא שאין לי נוסחה מדויקת, אני פשוט שמה את הלב שלי בתור סיר הבישול הזה".
מחזיר אהבות קודמות
לפני פחות משנה חזרה בניזרי לאשקלון, עיר נעוריה, אחרי ארבע שנים שבהן גרה בנשר שצפון הארץ. הגעגועים לילדיה הבוגרים מנישואיה הראשונים הכריעו אותה, היא אומרת.
"תקופת הקורונה הייתה קשה מאוד עבורי. שני הבנים הגדולים שלי נשארו לגור באשקלון והמרחק מהם השפיע. כשהיו סגרים מצאתי את עצמו לבד בשבתות ובחגים והרגשתי מועקה בלב. אמרתי ליאיר, בעלי, שאני רוצה לחזור לאשקלון, והוא פשוט זרם איתי ללא שום התנגדות. כיום אנחנו גרים בשכונת ברנע והבנים שלי מגיעים אליי בכל יום לצהריים".
כשהיא נדרשת לסוגיה מדוע עזבה את העיר מלכתחילה, היא שוטחת סיפור רומנטי שלא היה מבייש אף טלנובלה: "זה סיפור עם היסטוריה ארוכה. כשההורים שלי התגרשו אבא שלי שלח אותי ואת שתי האחיות שלי לגור אצל דוד שלי בנשר לתקופה. שם הכרתי את יאיר, שהיה שכן שלנו והוא היה האהבה הראשונה שלי. לאחר שיום אחד אבא שלי החליט שאנחנו חוזרות לאשקלון, אני ויאיר נאלצנו להיפרד וניתקנו קשר".
25 שנים חלפו, אילנית ויאיר התבגרו, מצאו זיווגים, התחתנו וגם התגרשו, ואז דרכיהם הצטלבו שנית: "אחרי שהתגרשתי, נסעתי לקבר של רבי נחמן באומן וביקשתי שני דברים: זיווג משורש נשמתי וללדת ילדה. כשחזרתי, יאיר חיפש אותי בפייסבוק, ראה שאני גרושה ושלח לי הודעה. החלטנו להיפגש לאחר 25 שנים שלא התראינו, ומאז הכל היסטוריה. ברוך השם בורא עולם הגשים לי את כל מה שרציתי. נולדה לנו ילדה משותפת ובמשך ארבע שנים גרתי איתו בנשר ועכשיו הוא בא אליי לאשקלון".
חשבת על פתיחת מסעדה?
"לפתוח מסעדה זה דבר בלתי אפשרי עבורי מבחינה פיזית, יש לי בעיות ברכיים שמונעות ממני את זה. כשגרתי בנשר הייתי מעבירה סדנאות בישול אצלי בבית והיו באים אליי אנשים מהמון מקומות בארץ, מכינים איתי מתכונים ויושבים לאכול ביחד. אני מתכוונת להעביר סדנאות, ובהמשך לפתוח בית ספר לסדנאות בישול. זה יהיה כבוד עבורי ללמד אנשים לבשל".
מה עם טלוויזיה?
"הציעו לי להגיע לתוכניות ריאליטי כמו משחקי השף ומאסטר שף, אך סירבתי. קשה לי להראות את עצמי בטלוויזיה, אני טיפוס ביישן וכרגע אני עדיין לא שם, אולי בעתיד זה ישתנה. בנוסף, לא מתאים לי הלחץ הזה של להכין מהר, זאת לא אני. אני אוהבת את השקט והנחת שלי, לעשות את הדברים באיזי ובזמן שלי".
בניזרי, ודאי כבר הבנתם, לא חוששת לחלום בגדול, אבל עושה רושם שהיא לרגע לא שוכחת מנין באה: "קיבלתי מאות הודעות מנשים שאומרות לי שבזכותי הן למדו לבשל ושהענקתי להן אומץ וחשק להיכנס למטבח ולהתחיל לבשל. זה מרגש אותי עד דמעות וגורם לי לחשוב: מי אני ומה אני?
"לא למדתי בבית ספר לקולינריה, לא למדתי להיות שפית, אני בסך הכל אילנית שיודעת לבשל ולהעביר את התכנים בצורה פשוטה ומדויקת, כך שכל אחד יכול להבין. נגעתי להרבה אנשים בלב, הרבה אנשים מתחברים ואוהבים אותי וזה מה שנותן לי את הכוחות להמשיך".
חמין מרוקאי
מרכיבים:
כוס חומוס שהושרה לילה לפני
כוס תירס או שעועית (אופציה להוספה)
בשר מספר 8 (שריר)
מומלץ להוסיף אוסובוקו או אסאדו
כרע רגל של פרה (או מח עצם או גידים)
תפוחי אדמה קטנים
ביצים
שזיפים מגולענים או תמרים
ראש שום שלם עם הקליפה
תבלינים:
½ כפית כורכום
כף פפריקה
¼ כוס שמן
מלח לפי הטעם
¼ כפית פלפל שחור גרוס
½ כפית כמון
כף אבקת מרק עוף
כליטר וחצי מים
תוספת חיטה בשקית קוקי (אופציה):
כוס חיטה שהושרתה חצי שעה במים מהברז ומסוננת
¼ כוס שמן
כפית פפריקה
½ כפית כורכום
2 פלפלים שאטה
3 שיני שום עם הקליפה
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית כמון
2 כוסות מים רותחים מהולים בכפית אבקת מרק
אופן ההכנה:
נרתיח את הרגל של הפרה עם מעט חומץ ומים למשך חמש דקות ונסנן.
נחמם בסיר המיועד את השמן ונוסיף כורכום ופפריקה.
נניח את נתח הבשר ונטגן קלות מכל צד עד לסגירת הבשר.
נוסיף את הקטניות ואת השום, השזיפים ותפוחי האדמה ואת רגל הפרה.
נוסיף את יתר התבלינים, את המים הרותחים וכף אבקת מרק עוף.
נבשל כשעה ונעביר לפלטת שבת לכ־15 שעות (או לתנור בחום נמוך של 100 מעלות).
אופן ההכנה - חיטה:
נחמם בסיר קטן את השמן ויתרת המרכיבים.
נוסיף שתי כוסות מים רותחים עם כפית אבקת מרק עוף.
נבשל על להבה נמוכה עד לאידוי מחצית מהמים.
נעביר לשקית צלייה ונסגור היטב. נחורר שני חורים ונניח בסיר החמין.
* את הביצים יש להרתיח לפני ולהוסיף לחמין.