אין כמו אבטיח מתוק וקר ביום קיץ חם, אבל לעיתים קרובות, כגודל הציפייה – גודל האכזבה.
הרצון לתת ביס בפרי אדום, קריר ומתוק מתרסק כשמתברר שבחרנו באבטיח קמחי, תפל וחסר מתיקות.
הניסיונות לתופף על הקליפה, להריח אותה, להקשיב לה או להתייעץ עם המוכר, לא בהכרח מניבים תוצאות אמת.
קראו גם:
גם המלון, שזו אמורה להיות שעתו היפה, מתחבא מאחורי קליפה צהובה, כתומה או ירוקה, ולך תדע מה ממתין מאחוריה.
רון יהודה שטרית, סמנכ"ל השיווק של אתר מושבניק, המאגד עשרות חקלאים ישראלים לשיווק ישיר עד לבית הלקוח, מגלה את השיטות לבחירת אבטיח ומלון מצטיינים, מסביר איך ניתן לזהות אבטיח ומלון שכבר שוכבים בסופר המון זמן ומה צריך לעשות כדי להאריך את חייהם.
אבטיח
להבדיל ממה שנהוג לחשוב, צורת האבטיח לא חשובה, אבל חשוב מאוד להיזהר מפני כתמים בהירים בצבע אוף-וייט צהבהב, המעידים על כך שהאבטיח ישב קרוב לאדמה במשך זמן רב.
חוש השמיעה
כאשר דופקים על האבטיח רצוי לשמוע צליל חלול, מה שאומר לרוב שהאבטיח נמצא בשלב האופטימלי שלו. אם הצליל עמוק ונמוך זה אומר שהאבטיח כבר בשל מאוד. בנוסף כדאי לחפש אבטיח כבד יותר ממה שהוא נראה, מה שאומר שהוא מלא יותר בנוזלים ולכן מתוק יותר.
האיכות
אבטיח חייב להיות בעל גוון מלא ברק. אם צבעו דהוי, זה סימן מובהק שהוא אוחסן המון זמן ולכן הוא אינו איכותי.
שימו לב גם כמה כתמים מופיעים על גבי האבטיח: על כל אבטיח יש כתם בהיר אחד שנוצר בדיוק בנקודת המגע של האבטיח עם הקרקע. אם אתם רואים עליו כתמים נוספים – צהובים או דהויים – מדובר באבטיח שנחשף זמן רב לשמש, ולכן הוא לא איכותי.
העוקץ
תנו מבט בעוקץ של האבטיח. אם העוקץ נראה ירוק ורענן – מדובר באבטיח טרי. העוקץ יבש? האבטיח פחות טרי ונקטף לפני זמן רב.
המוצקות
בעת הקנייה מששו את האבטיח, נסו לחוש האם הוא גמיש. עדיף לבחור אבטיח מוצק ככל האפשר. גמישות מעידה שהאבטיח אוחסן זמן רב ואינו טרי.
הצורה
מומלץ לבחור אבטיח סימטרי ככל הניתן, בצורה של עיגול או בצורה אובאלית.
צורת האבטיח מעידה האם הוא עבר התפתחות תקינה ומבטיחה לכם שלא יתגלו חללים בתוך הציפה של האבטיח. חללים כאלה מופיעים בעיקר בתחילת העונה בחודשים מרץ/אפריל.
אחסון
ניתן לאחסן אבטיח שלם עד שבוע במקרר. מומלץ לחתוך את האבטיח רק סמוך אל מועד ההגשה. חשוב לעשות זאת בכדי לשמר את הלחות הגבוהה של הפרי.
לפני חיתוך האבטיח מומלץ לשטוף אותו היטב ומומלץ לחתוך אותו בסכין גדולה וחדה בעלת יציבות. לא סיימתם את כל האבטיח? עטפו את הנותר בניילון נצמד והשיבו לאחסון במקרר.
מלון
האיכות
הבחירה הנכונה של מלון בזמן הקנייה משפיעה באופן מהותי על טיבו ומשך הזמן שיאריך חיים במטבח. כאשר מדובר במלון עגול חשוב לבחון את מצב הרשת על הקליפה – חשוב שהרשת תהיה מלאה.
הצבע
במלונים עגולים, עדיף לבחור מלון צהוב עם מעט ירוק, אבל בפירוש לא מלון כתום.
חוש הריח
ריחו של הפרי לא פחות חשוב בעת תהליך הקנייה. מלון שיש לו ריח חזק מאוד הוא מלון שיהיו לו חיי מדף קצרים וגם טעם לא טוב.
חוש השמיעה
ניתן לנער את המלון כדי לבחון אם נשמע צליל מימי. אם יש צליל כזה, משמעות הדבר היא שבית הזרעים של המלון קרס, וזה בהחלט סימן מובהק שלא כדאי לרכוש.
הצורה
כשמדובר במלון אובאלי מסוג "אננס" (המלונים שיש באביב בעיקר) צבע קליפה כתום הוא דווקא סימן טוב שמדובר בפרי משובח. אבל חשוב מאוד לשים לב לרשת על הקליפה של המלון.
אחסון
מלון יש לאחסן במקרר כאשר טמפרטורת האחסנה האידיאלית היא 5 מעלות. מלון שצבעו צהוב עם מעט ירוק יחזיק מעמד במקרר כשבוע עד עשרה ימים.
המתיקות
ישנם הרבה זני מלון שונים שיש להבדיל בניהם. במלון גליה (ירוק) או מלון כתום - הטריק הוא להריח את המלון בקצה שלו, איפה שהיה מחובר בעבר לגבעול. שם צריך המלון להריח מתוק, מלוני ועסיסי.
במלונים מזני גולדן סוויט, בוכרי או ספרדי - אין באמת דרך לבחור. החדשות הטובות הן שבדרך כלל מלונים מזנים אלו הם טעימים, ונקטפים בזמן.
שני טיפים מועילים
טיפ שנכון לגבי כל המלונים: כאשר נוגעים במלון חשוב שלא יהיה רך מדי, דבר שעשוי להעיד על ריקבון. אם בכוונתכם לאכול את המלון מיד אפשר לבחור מלון רך במקצת.
איך מאריכים את חיי המלון? אחסנו אותו במקרר חתוך לחתיכות גדולות בתוך קופסת פלסטיק סגורה. חשוב לשטוף את הקליפה לפני החיתוך.