מהם היתרונות של הכשרה מקצועית בתחום הבנייה ואילו תחומים יש להכיר כדי להצליח בתחום
הכשרה מקצועית בתחום הבנייה מביאה איתה לא מעט יתרונות, ובייחוד לאור הביקוש הגבוה לאחרונה למקצועות כמו הנדסאי בניין, מנהלי פרויקטים ומהנדסי חשמל. ביקוש זה בא לידי ביטוי בשכר ההתחלתי הגבוה יחסית, אפשרויות ההתקדמות וגם ביציבות התעסוקתית שמציע הענף לבעלי התפקידים האלה ואחרים. יחד עם זאת, כדי להצליח בכך ולהגיע למקום הנכון, נדרשת הכשרה מתאימה והיכרות עם תחומים נלווים נוספים. למשל, בטיחות בעבודה, שיטות בנייה מתקדמות, חישובי כמויות, קריאת תכניות בניה, אינסטלציה, חשמל וגם מיזוג אוויר. אחד המסלולים היותר מתאימים, במקרים אלה, הוא מסלול לימוד הנדסאי בניין, המקנה את הבסיס המקצועי הנדרש, עם ידע נרחב בתכנון קונסטרוקציות (עד 4 קומות), ניהול ופיקוח פרויקטים והבנה מעמיקה של חומרי הבניה ושיטות העבודה. כל אלה, מאפשרים לבוגרי המסלול להשתלב במגוון של תפקידים בענף הבנייה ולקחת חלק בהצלחה.

1 צפייה בגלריה
הכשרה מקצועית בתחום הבנייה
הכשרה מקצועית בתחום הבנייה
הכשרה מקצועית בתחום הבנייה
(צילום: Unsplash)

אילו קורסים והסמכות נדרשים כדי להתמקצע בעבודות בנייה
תכניות הלימודים במסלול הנדסאי בניין נחשבות למקיפות והמבוקשות ביותר בענף ולא בכדי. תכניות אלו אורכות לרוב שנתיים ומשלבות לימודים תיאורטיים עם התנסות מעשית. להתמחות בניהול פרויקטים בבנייה מוצעים קורסים ייעודיים הנמשכים בין חצי שנה ל-8 חודשים, המיועדים בדרך כלל לבעלי רקע בתחום הבניה או ההנדסה, והם מקנים כלים לניהול לוחות זמנים, תקציבים, משאבי אנוש ובקרת איכות. עבודות חשמל מחייבות הסמכה פורמלית ורישיון ממשרד עבודה והרווחה, כאשר ניתן להתחיל מרישיון מסוג מעשי (סוג 1), ולהתקדם לאחר מכן לרישיון מהנדס (סוג 3) דרך לימודי הנדסת חשמל, המאפשרים לאחר סיומן להירשם בפנקס המהנדסים. לתפקידי פיקוח על הבניה, נדרשת הכשרה ייעודית בקורס מפקחי בניה, הנמשך כ-4 חודשים, כאשר בוגרי הקורס מקבלים תעודת הסמכה, המאפשרת להם לפקח על פרויקטים וכן להשתלב במחלקות הנדסה ברשויות המקומיות.

איך בוחרים את מוסד הלימודים המתאים ומה חשוב לבדוק לפני שמתחילים את ההכשרה
בחירת מוסד הלימודים המתאים יכולה לעשות את כל ההבדל בין הצלחה מקצועית לבין כזו שפחות. חשוב לבחור מוסד לימודי עם ניסיון ומוניטין בתחום ההכשרה המבוקש, לרבות הנדסאי בניין, וכן לבדוק מיהו הסגל האקדמי, עם דגש על ניסיון מעשי בענף הבניה. בנוסף, חשוב לבדוק את תכנית הלימודים, שחייבת לכלול התייחסות להכשרה המעשית, כולל סדנאות, מעבדות, סיורים באתרי בניה ופרויקטי גמר מעשיים, שכן שילוב נכון בין תיאוריה לפרקטיקה היא הסוד להצלחה בתחום. מעבר לכך, כדאי לבדוק מול המסגרת הלימודית מה קורה בתום תקופת הלימודים והאם ישנה גם הכוונה תעסוקתית, שכן הדבר יכול להקל משמעותית על ההשתלבות בשוק העבודה בתקופה הזו. וכמובן, חשוב גם לבדוק האם ועד כמה ניתן לשלב לימודים לצד עיסוקים אחרים, כמו עבודה והאם ישנה אפשרות לקבלת מלגות או הנחות לחיילים משוחררים, חיילי מילואים ואוכלוסיות נוספות.

אילו מיומנויות נדרשות כדי להימנע מטעויות במהלך העבודה ולספק תוצאות איכותיות
כדי להצליח בתחום ולהימנע מטעויות במהל העבודה, חשוב להיות בעלי מיומנויות שונות וכישורים הנדרשים בתפקיד. יכולת קריאה מדויקת של תכניות אדריכליות והנדסאיות היא מיומנות בסיסית חשובה, שכן טעויות בפירוש התכניות עלולות להוביל לשגיאות ביצוע משמעותיות ויקרות שקשה מאד לתקן בהמשך. בנוסף, שליטה בכלי מדידה מתקדמים ויכולת לבצע חישובים מדויקים בשטח חשובות לא פחות, שכן אלו מאפשרות לוודא שהביצוע תואם את התכנון. בנוסף, ידע מעמיק בחומרי בניה ובתכונותיהן מסייע בבחירת החומרים המתאימים לכל משימה, הבנת אופן יישומם הנכון ובמניעת בעיות כמו רטיבות, סדקים, בעיות של איטום ועוד, שיכולות להופיע בשלבים מאוחרים יותר. ובל נשכח גם את ההקפדה על נהלי בטיחות והיכרות עם תקנות הבטיחות בעבודה, שהן הכרחיות שכן ענף הבניה מאופיין בסיכוני בטיחות רבים, וטעויות בתחום עלולות לגרום לפגיעות חמורות, לעצירת העבודה ולקנסות כבדים.

מוגש מטעם: וואלה יורם לימודים