סיון בן שושן (37) נמצאת בחודש השלישי להריונה השלישי.
כמו נשים רבות בשלבי הריון שונים, גם היא שמעה בדאגה על נשים הרות שאושפזו לאחרונה בבתי החולים לאחר שנדבקו בקורונה.
"לפני ההריון שמרתי על עצמי אבל לא דאגתי כמו עכשיו", אומרת בן שושן. "פתאום מתברר שהווירוס תוקף צעירים ויש נשים בהריון במצב קשה, לכן הוצאתי את הילדים מהמסגרות לפני הסגר ויצאתי לחל"ת מבחירה.
אני מאוד שומרת על עצמי, חובשת שתי מסכות ומסתגרת בבית עם ילדיי ובעלי. למרות שלא חשבתי להתחסן, עתה, ולאור המלצות הרופאים, הנטייה שלי אחרת".
המועצה הלאומית לרפואת נשים במשרד הבריאות המליצה לנשים הרות ולנשים הנמצאות או זקוקות לטיפולי פוריות להתחסן נגד קורונה.
דגש מיוחד בהמלצה הופנה אל נשים המצויות בסיכון לחשיפה לנגיף, כמו עובדות מערכת הבריאות, או נשים הסובלות ממחלות רקע. ההמלצה הגיעה בעקבות עלייה במספר הנשים ההרות שאושפזו בתקופה האחרונה.
נשים רבות מודאגות ומתלבטות: כן להתחסן, לא להתחסן ולמי להקשיב?
הדילמה נובעת לא מעט בשל הודעת ארגון הבריאות העולמי, שפרסם הנחיות למתן החיסון של חברות פייזר ומודרנה, לפיהן החיסון אינו מומלץ לנשים בהריון אלא אם הן בסיכון מיוחד להידבק במחלה.
ארגון הבריאות העולי מנמק את הודעתו בכל שהחיסון טרם נבדק על נשים בהריון. מדובר בהמלצות ביניים שנובעת מהיעדר מידע מספק, והיא תקפה עד שייאסף מידע רב יותר על החיסון והשפעותיו.
ההמלצות הוחרגו, כאמור, לגבי נשים שחשופות מאוד לקורונה ויהיה להן קשה להימנע מהדבקה.
ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי אינה תואמת את זו של משרד הבריאות הישראלי, שלאור העלייה במספר המאושפזות שסבלו מתופעות חמורות של הנגיף, קרא לנשים להתחסן.
"המידע והנתונים משתנים ומתעדכנים וכך גם ההנחיות, לכן תמיד יכולה להתרחש תפנית בעלילה, לחיוב או לשלילה", אומר פרופ' קובי בר, מנהל אגף נשים ויולדות וראש החוג למיילדות וגינקולוגיה של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
"למרות שהקורונה חדשה, אנחנו מגיעים לנקודה הזאת עם ותק, ניסיון וידע ברפואה, לכן אין מה לחשוש מהחיסון. רק השבוע שאלו אותי יותר ממאה נשים מה אני ממליץ, וההוראה שלנו היא חד משמעית: לחסן נשים בהריון ונשים שמתכננות הריון.
אנחנו רואים יותר ויותר מקרים קשים של נשים בהריון חולות קורונה, יותר צעירים נדבקים ויש גם מוטציות. במקביל מחקרים מראים שהחיסון בטוח ואינו פוגע בפוריות. כל המידע הזה מעודד אותנו לחסן גם נשים בהריון".
"למרות שהחיסון לא נבדק מספיק בנשים בהריון, הוא כפי הנראה בטוח כי הוא מורכב ממולקולות MRNA שמתפרקות מהר", אומר ד"ר רוני לוי, מנהל חדר לידה במרכז הרפואי קפלן.
"לכן נשים עם מחלות רקע ונשים שעובדות במקום שבו יש חשיפה גדולה לקהל, כמו מורות, גננות וצוות רפואי, להן בוודאי מומלץ להתחסן, כמו גם נשים בערים אדומות. כל השאר צריכים לשקול לפי מידת החשיפה".
בינתיים, עד לקבלת החלטה, ובמיוחד לאור העובדה שהמגפה והמוטציות שלה משתוללות בלי שליטה, ממליצה אתי לוין, נטורופתית והרבליסטית קלינית, לחזק את מערכת החיסון במספר דרכים:
"חשוב לצרוך מזונות עשירים בברזל (ירקות עליים ירוקים – תרד, סלרי, ארוגולה, גרגרי נחלים) ומזונות העשירים בחומצה פולית, כי זה מה שעוזר לבניית המערכות הראשונות בשליש הראשון של ההריון", אומרת לוין.
"ויטמינים מקבוצת B תורמים לרוגע, וזה אחד הדברים החשובים בהריון - להיות רגועים (ובאותה הזדמנות, להימנע מלהקשיב לחדשות).
להימנע מסוכרים וממזונות תעשייתיים ולהקפיד על תזונה נטורופתית בריאה (שילוב חכם של חלבון מן החי והצומח, אוכל מבושל, ירקות ופירות).
לצרוך ויטמין C על בסיס יומיומי וויטמין D על פי המלצה ולהוסיף לתפריט: אוכמניות ופירות יער, 2-3 אגוזי ברזיל ביום וגם ספירולינה וכלורלה, שתי אצות שתורמות לחיזוק מערכת החיסון (ניתן לשלב בתבשיל או בשייק או לצרוך כתוסף).
והכי חשוב: להישמר, לעטות מסכות ולשמור על היגיינה וריחוק חברתי.