תבלינים וצמחי תבלין מעניקים טעם לכל מנה ונמצאים בשימוש גם ברפואה העממית, בתחום הקוסמטיקה ואף בתרופות.
ההשפעה המרפאה שלהם נבדקת גם במחקרים מדעיים.
קראו גם:
הצמחים מייצרים פיטוכימיקלים המגנים על הצמח מפני בעלי חיים שמגיעים לאכול אותם. החומרים הצמחיים מעניקים לצמחי התבלין טען וריח ייחודיים, וביכולתם לתרום גם לבריאותם של בני האדם.
מאיזה מטבח אתם?
את התבלינים ואת עשבי התבלין אפשר להוסיף למאכלים או לחלוט במים כדי להכין מהם משקאות. תבלינים מאפיינים סגנונות בישול שונים, והם אחת הדרכים שבאמצעותן אפשר להבדיל בין מטבחים שונים, אף שנעשה שימוש באותו מרכיב.
למשל, תפוחי אדמה עם גראם מסאלה מאפיינים את המטבח ההודי, ואילו אותם תפוחי אדמה בתיבול פפריקה אדומה מאפיינים את המטבח ההונגרי.
נגיעה אחת קטנה
יש עשבי תבלין שדי להוסיף מהם כמות קטנה כדי להעניק למנה טעם מיוחד למזון כמו רוזמרין, תימין, מרווה ואורגנו. יש עשבי תבלין שנהוג להוסיף מהם כמויות גדולות יותר, כמו פטרוזיליה, זעתר, בזיליקום, כוסברה ונענע.
אז מהן האיכויות הבריאותיות של צמחי התבלין?
כל תבלין והסגולות שלו
החומרים הפעילים בצמחים ובתבלינים הם בעלי השפעה בריאותית מגוונת.
כך, למשל, משפחת צמחי התבלין הלימוניים, שלואיזה ועשב לימון משתייכים אליה, מכילה חומרים המעכבים התפתחות של גידולים סרטניים.
עשבי תבלין ירוקים כמו רוקט מכילים לוטאין המגן מפני התפתחות סרטן וניוון רשתית העין.
מליסה, נענע, רוזמרין, אורגנו ותימין וגם שום ובצל מכילים חומרים בעלי פעילות אנטי מיקרוביאלית הקוטלת חיידקים ופעילות אנטי פטרייתית המונעת התפתחות של פטריות.
גם תבלינים כמו ציפורן, קינמון ופלפל ניחנו בהשפעה אנטי בקטריאלית.
צמחי תבלין כמו רוזמרין, אורגנו, מרווה ומליסה ותבלינים כמו כורכום, קינמון ופפריקה אדומה מכילים פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי חמצון, חומרים המפחיתים את הנזקים המתרחשים בגוף בשל הרדיקלים החופשיים הנוצרים בו. (נוגדי חמצון מאטים את תהליכי הזדקנות התא, מפחיתים רמות כולסטרול רע ומקטינים תהליכים דלקתיים בגוף).
מרווה רפואית משמשת בין השאר לחיטוי פצעים ולמניעת קשקשים.
לעיסת עלי טרגון טריים משכחת כאבי שיניים ומרעננת את הנשימה.
העירית יעילה לחיטוי ולטיפול בהצטננות.
ולמה כדאי להוסיף פטרוזיליה בנדיבות? כי היא מנקה את הכבד והכליות ואת מערכת הדם.
מה תשתו?
צמחי תבלין אפשר לצרוך גם בשתיית חליטות. עשבי התבלין השכיחים להכנת חליטות הם נענע, לואיזה ומליסה, ואולם, אפשר להכין חליטת גם ממרווה, רוזמרין, קליפות קינמון וכורכום.
צמח הנענע, מהצמחים הנפוצים והפופולריים בישראל, מסייע בכיווצי מעיים, מחטא ומונע נדודי שינה. גם תה שמתוגבר בצמחי לבנדר מועיל להרגעה.
צמח הלואיזה מרגיע את מערכת העצבים ומקל על כאבי בטן. גם צמח המליסה מקל על כאבי בטן ומטפל בהפרעות במחזור החודשי.
הרוזמרין הוא מהנפוצים בישראל וקל לגדל אותו. מרגיע את מערכת העצבים (ויכול גם להירתם לסיוע בבעיה נפוצה: הרחקת כינים משיער הראש). כדאי לשלב אותו בלימונדה או בסלט ירקות, או סתם לקשור ולהניח בבית, ליצירת ריח נעים.
התפריט היומי
מומלץ לשלב תבלינים ועשבי תבלין בקביעות בתפריט היומיומי. נסו להעשיר כל תבשיל או מנה קרה בתבלינים ובצמחי תבלין כדי ליהנות מהסגולות הבריאותיות שלהם. נוסף על כך, התבלינים מגוונים את סגנון הבישול ויוצרים טעמים ייחודיים.
עם זאת, בשל השפעתם על הבריאות, יש אוכלוסיות שצריכות לנהוג במשנה זהירות בשימוש בתבלינים.
על נשים הרות, מניקות ואנשים הסובלים ממחלות כרוניות להתייעץ עם איש מקצוע באשר לשימוש בצמחי מרפא.
למה שלא תכינו לכם אדנית עם צמחי תבלין?
לא מעט צמחי תבלין יכולים להיות נגישים וזמינים לכם בכל עת. תוכלו לגדל אותם במרפסת, באדנית, בארגז עץ, בעציץ או אפילו בפחית שימורים (לא לשכוח ליצור חור בכלי לטובת ניקוז המים). ודאו שזוהי העונה הנכונה שלהם, ואל תמהרו לגזום אותם בטרם עת, כדי שלא תפריעו להם להתפתח כהלכה.
לפני שאתם בוחרים את הצמח שתגדלו, חשבו על הטעם המועדף עליכם ועל הריח שהוא מפיץ (לכוסברה, למשל, יש ריח דומיננטי - ואו שאוהבים, או שממש לא). וגם: הימנעו משתילה של מספר צמחי תבלין בכלי קיבול קטן. תנו לכל אחד את הספייס שלו.
וכמובן: אל תשכחו לבדוק מה הצרכים של הצמח מבחינת אור, שמש והשקייה, כדי לא להטביע או לייבש אותו.
ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית ראשית בחלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא