מנגנון המעבר בין השעונים העונתיים נקרא 'ניצול שעות אור היום'. פעם מרוויחים שעה ופעם מפסידים שעה.
כבר בשנות ה-60 הנהיגו את מנגנון המעבר בין השעונים העונתיים, ועדיין רק כ-40% ממדינות העולם נוהגות להוסיף או להחסיר שעה במעברי העונות.
המצדדים במעבר טוענים בעד ניצול אור היום וחיסכון באנרגיה. הרעיון הוא לשמר אור טבעי, כי באביב, בקיץ ובתחילת הסתיו בדרך כלל מחשיך מאוחר יותר בהשוואה לימי הסתיו והחורף המאוחרים.
קראו גם:
המעברים בין שעוני העונות יכולים לכלול תופעות מטרידות הכוללות בעיות לב, הפרעות במצב הרוח ובעיות שינה, אם מקצבי היממה של הגוף אינם מיושרים עם מחזורי אור וחושך טבעיים.
השימוש במונחים של רווח והפסד בכל הקשור לשעות שינה הוא אקוטי להבנת חשיבות השינה לתפקוד תקין ולחיים בריאים.
גם המעבר לשעון חורף, שבו מרוויחים שעת שינה, עלול לייצר בעיות של שינה לקויה וחשוב לדעת איך מתגברים על המכשול הזה.
בני האדם מונחים על ידי מקצבי היממה, שהם מחזורים של 24 שעות המסדירים את השינה ותפקודי הגוף המרכזיים (כמו תיאבון ומצב רוח).
המקצבים תלויים במידה רבה בחשיפה לאור. כדי שהם יהיו תקינים, יש לסנכרן את מחזורי האור-חושך הטבעיים על מנת להבטיח שינה בריאה ואיכותית.
המעבר בין שעון הקיץ לשעון החורף מאופיין בימים קצרים, שבהם החושך נופל מוקדם וכך גם קיימת חשיפה פחותה לאור יום.
חוסר ההתאמה בין מקצבי היממה של גוף האדם לשעות האור והחושך יכול לשבש את מערך השינה, לגרום לדכדוך ולהפרעה במצבי הרוח ועוד.
בעוד אנשים רבים מסתגלים לשינויי זמן, מחקרים הראו שגוף האדם אף פעם לא מתאקלם במלואו לחילופי השעות העונתיים. במקרים רבים, חוסר ההתאמה בין מקצבי הגוף לשעות האור והחושך עלול לייצר מצב של 'ג'ט לג' קבוע, המוביל לבעיות בריאות חמורות יותר.
ג'ט-לג, או יעפת, נקשר בסיכון גבוה יותר להשמנה, דיכאון ומחלות לב וכלי דם. ההשפעות של מעברי השעות העונתיים חולפות בהדרגה לאחר מספר שבועות.
בחורף הימים הקצרים והלילות הקרים הופכים את ההשכמה בבוקר למשימה קשה. מזג האוויר חורפי הידוע כמדכא, משפיע על מחזורי השינה שלנו והפרדוקס הוא שלמרות שנרצה לישון יותר בחורף, למעשה קשה יותר להשיג שנת לילה טובה עקבית.
איך מתגברים על הבעיה?
המרוץ אחר האור
ככל שהימים מתקצרים, הרצון שלנו לישון גדל. היעדר אור טבעי בחורף מדכא את שחרור המלטונין - ההורמון שאומר לגוף שהגיע הזמן להירגע לקראת השינה - וכתוצאה מכך משבש את מקצבי היממה הפנימיים שלנו.
במהלך החודשים החמים יותר, כשהחשיכה מתעכבת הגוף שלנו מייצר בסוף היום יותר מלטונין כדי לאותת שהגיע הזמן להתכונן לשינה. בחורף, כשהשמש שוקעת מוקדם יותר, התהליך ההורמונלי של הכנת הגוף לשינה מתחיל מוקדם יותר, קיים גם חשק גדול יותר לישון.
בנוסף, מחסור באור השמש יכול להוביל להפרעות דיכאוניות עונתיות. לכן חשוב להקפיד להיחשף יותר לאור שמש בחורף ולנצל כל הזדמנות כדי להתענג על אור זה. אפילו הליכה קצרה בהפסקת הצהריים יכולה לעזור.
משחקי הטרמוסטט
תחושת קור גורמת לרובנו לרצות להתכרבל מתחת לשמיכה. מה שבאמת בסופו של דבר קורה, הוא שרוב האנשים מתחילים לשחק עם התרמוסטט של המזגן. טמפרטורות קרות מדי או חמות מדי עלולות לשבש את תהליך השינה הטבעי של גוף האדם.
גם השינוי בטמפרטורת הגוף במחלות כמו הצטננות ושפעת, יכולה לגרום לבעיות שינה לא נעימות. לכן, מומלץ לשמור על טמפרטורה ביתית יציבה ומערכת חיסון חזקה על ידי תזונה בריאה ומאוזנת.
אוכל מנחם, לא בלילה
במזג אוויר סגרירי וקר יש פחות מוטיבציה להתעמל וקיימת נטיה לצרוך יוצר פחמימות וארוחות כבדות, מה שעלול להפריע במיוחד אם הארוחות נאכלות בסמוך לזמן השינה.
ארוחה כבדה לפני השינה עלולה לגרום לצרבת, להשמנה ולהפרעת שינה המתאפיינת בקשיי נשימה.
לצאת מהלחץ
רמות מתח גבוהות הנובעות מעבודה או מאורח חיים מתיש עלולות להוביל לנדודי שינה וחוסר שינה. רבים מאיתנו מנסים לפצות על כך בהשלמת שעות שינה ובשינה יתר על המידה בסופי שבוע - מה שלא עוזר לבעיות השינה השוטפות.
מומלץ להקפיד על שינה קבועה ועל זמן התעוררות קבוע להשגת תחושה של שינה איכותית ומנוחה מושלמת. נסו ללכת לישון ולהתעורר בזמנים קבועים גם בסופי שבוע. שבירת השגרה במהלך עונת החורף עלולה להוביל לבעיות בריאות.
כפי שאתם מתזמנים אימון במכון הכושר, כך כדאי לתזמן מועד מדויק וקבוע לשינה.
להגברת המוטיבציה חשוב לדעת: מחקרים מראים כי שינה מספקת בכל שבוע מגבירה את הסיכויים להשיג את יעדי הכושר. תעשו לגוף שלכם ממש טוב ותתחילו לנמנם.
אבי ברססט, מנכ"ל הולנדיה ונציג ארגון השינה העולמי בישראל