לפני כשבועיים הורגשה בישראל רעידת אדמה בעוצמה של 5.6 בסולם ריכטר, שמקורה בקפריסין. בשבת, בשעה 23:40, הורגשה רעידה נוספת בצפון הארץ. כ-12 שעות לאחר מכן, ביום ראשון בשעה 12:28 בצהריים, האדמה רעדה שוב, הפעם דרומית מזרחית לטבריה.
שלושת האירועים (שביניהם נרשמו עוד כ-20 רעידות קטנות) עברו ללא פגיעות מהותיות בנפש או ברכוש, אבל תכיפותם מעלה שאלות מדאיגות לגבי רעידת האדמה הבאה, שהיא רק שאלה של זמן.
"אין צורך לחכות לרעידת האדמה הבאה כדי להתמודד עם הסכנה", אומר גיל גורן, מנהל היחידה לטכנולוגיות ניטור ובטיחות במעבדות איזוטסט. "בנוסף לעובדה שישראל ממוקמת על השבר הסורי-אפריקני, יש לקחת בחשבון שכל מבנה - למגורים או ציבורי - עלול לשקוע עם הזמן.
קראו גם:
"רק לאחרונה נחשפנו למספר מקרים דרמטיים של שקיעת מבנים ולקריסת בנייני מגורים מתפוררים, דוגמת הבניין בחולון. הסיבות לשקיעה יכולות להיות תכנון לקוי של יסודות הבנייה, שיפוץ שביצע אחד הדיירים בדירתו, שימוש בחומרי בנייה לא תקינים, בנייה פרטיזנית של תוספות, וכמובן, רעידות אדמה".
איך הדיירים יכולים לדעת שהבניין שלהם בסכנה? מהם סימני האזהרה שצריכים להדליק נורה אדומה?
"אם הדלת באחד החדרים פתאום נפתחת ונסגרת בקושי ; אם אחד החלונות לא נפתח ולא נסגר ; אם יש סדק - גם אם הוא לא גדול ; כל אלה יחד ולחוד יכולים להעיד על כך שמשהו קורה בבניין וחשוב לבדוק זאת בצורה מעמיקה.
"יש מגוון רחב של אמצעי ניטור ומעקב אחר שקיעות, תזוזות ושינוי זוויות של מבנים, והם מאפשרים לחזות, עד רמת המילימטר, אם המבנה זז ומחייב שיפוץ. יש בדרך כלל קצת שאננות, אבל חייבים להיות עם היד על הדופק, גם כשהסימנים קטנים, במיוחד בבניינים ישנים".
"מאות עלולים להיהרג"
"מדינת ישראל בסכנה וקיים סיכוי גדול לרעידת אדמה חזקה, בעיקר בצפון הארץ ובאילת", אומר ניר שמול, מנכ"ל חברת שיווק הנדל"ן שניר. "מבקר המדינה בדימוס יוסף שפירא פרסם דוח נוקב בעניין מוכנות המדינה לרעידות אדמה, ועדיין לא גובשה תוכנית מיגון.
"מאות עלולים להיהרג ברעידת האדמה הבאה, השאלה היא מתי ואיפה, וכיוון שהמדינה לא פועלת כנדרש למען הגנת תושביה, הציבור חייב לקחת את האחריות לידיים ולמצוא פתרונות מעשיים.
"למשל, אם אתם עומדים לרכוש נכס, הביאו מהנדס שיוודא שהבניין עבר חיזוקים נגד רעידות אדמה. בניין שנבנה לפני שנת 1980, קרוב לוודאי שזקוק לחיזוק, ויש לדאוג לכך.
הוסיפו ממ"ד לדירה: הוא מגן לא רק מפני טילים אלא גם מפני רעידת אדמה. בניינים שנבנו לאחר שנת 1990 הם ממוגנים.
אתם בוחרים גן או בית ספר לילדים שלכם? ודאו שהם ממוגנים ועמידים בפני רעידות אדמה.
העלו את הנושא למודעות ציבורית ורתמו את הנהגת ההורים. גם לקראת הבחירות ברשויות המקומיות, הפעילו לחץ על המועמדים, שייתנו עדיפות לטיפול בנושא".
במדינת ישראל קיים תקן (ת"י 413), המשמש כלי תכנון למהנדסים, כיצד לוודא את עמידות המבנים לרעידות אדמה חזקות. "ככל שהמבנה מודרני וחדיש יותר, גדל הסיכוי שהוא מתאים לתקנים המחמירים לרעידות אדמה", אומר ד"ר בני ברוש, מנהל אגף בניין במכון התקנים הישראלי. "בניינים הכוללים בתוכם ממ"דים נחשבים למוגנים יותר, היות והמרחב המוגן מספק חוזק נוסף.
"מרכיב חשוב בעמידות מבנים לרעידות אדמה הוא רמת האחזקה המבנית של השלד. מבנים שבהם יש בקרה שוטפת לאיתור סדקים, שקיעות חריגות, חשיפה קבועה למים ולצמחייה ובטון חשוף, יעמדו טוב יותר ברעידות האדמה. לכן חשוב שלהזמין את הבדיקות הנחוצות, כדי לוודא שהבניין שבו אתם מתגוררים עמיד בפני רעידות אדמה".
אז מה עושים במקרה של רעידת אדמה?
על פי הנחיות פיקוד העורף:
אם אתם נמצאים בתוך מבנה:
אם ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות ספורות, צאו מיד לשטח פתוח.
אם אינכם יכולים לצאת ממנו מיידית, היכנסו לממ"ד והשאירו את הדלת והחלון פתוחים.
אם אין ממ”ד, צאו לחדר המדרגות. אם ניתן, המשיכו לרדת עד ליציאה מהבניין. בכל מקרה אל תשתמשו במעלית.
אם לא הספקתם לצאת מהדירה ונשארתם בחדר, התמקמו בפינה, תחת משקוף או תחת רהיט כבד והגנו על הראש באמצעות הידיים.
אם אתם בחוץ:
הישארו בשטח הפתוח והתרחקו ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.
אם אתם ברכב:
עצרו מיד בצד הדרך וחכו בתוך הרכב עד שרעידת האדמה תיפסק. הרכב מגן עליכם.
הימנעו מעצירה מתחת לגשר, על מחלף, בקרבת מבנים או מתחת למדרון תלול מחשש לקריסתם, והתרחקו מהם ברכב או ברגל.
אם אתם בחוף הים:
התרחקו מיד מחוף הים קילומטר אחד לפחות או עלו לקומה רביעית ומעלה, מחשש שיגיע צונאמי ויציף את החוף.
הסתייעו בשילוט המורה על דרכי המילוט אל אזורי הכינוס המסומנים.