"החוף בבת ים הפך לעסק כלכלי למען העירייה ובעלי האינטרסים. התושבים מוזנחים והחוף זועק להצלה", כך אומר השבוע ג'קי עזרא, תושב בת ים ונציג ועד הפעולה ב'פורום להצלת חופי הארץ'. עזרא וחבריו למאבק לא הופתעו מדוח מבקר המדינה שפורסם בשבוע שעבר, והצביע על ליקויים רבים בנעשה בחופי בת ים.
בדוח פירט המבקר יוסף שפירא שורת ליקויים חמורים, לכאורה, בהתנהלות עיריית בת ים והוועדה המקומית, בנוגע לשימוש והשכרת נכסים בחוף הים. "בהתנהלותה זו אפשרה העירייה השתלטות בלתי חוקית על חוף הים, התעשרות שלא כדין ומעלה בתפקידה לשמור על החוף לתועלת הציבור", כתב המבקר.
בדוח יש התייחסות לנכסים שהושכרו שלא כחוק, לכאורה, על קרקע שאינה שייכת לעירייה, עסקים שפועלים ללא רישיון עסק או ללא חוזה שכירות תקף, פלישה ובנייה לא חוקית, לכאורה. כמו כן, אי אכיפה של צווי בית משפט, שלפיהם יש להפסיק את פעילותן של שלוש מסעדות בחוף.
לא צריך את ממצאי הדוח היבש כדי לראות מה קורה בחופי הים בעיר. הדברים שהזכיר המבקר ידועים ללא מעט תושבים בבת ים, בהם חברת מועצת העירייה מטעם האופוזיציה ויו"ר ועדת הביקורת, פרופ' לאה בם. השבוע יצאנו איתה לסיור רגלי שהתחיל בקצה הצפוני של רצועת החוף הבת ימית, חוף הסיפאלאס.
"ככה נראה המקום שצריך להיות הכי יפה בבת ים", אומרת בם בירידה לחוף הצפוני, ומצביעה על מבנה מגורים שנבנה ללא היתר בצמוד לחוף. מתחת למבנה פועלת, לדבריה, מסעדה ללא רישיון וסביבה ערימות אשפה. "הקרקע שייכת למדינה, אבל לפני הרבה זמן נעשתה פה פלישה. עכשיו יש אנשים שמתגוררים כאן ואין מי שיפנה אותם", היא טוענת.
"כל השטח הזה הוא בנייה לא חוקית מלפני 50 שנה", הוסיפה בם. "למסעדה יש צו סגירה מלפני ארבע שנים, זה היה בבית משפט ונדחה שוב ושוב. בקיץ המקום משמש כמסעדה, מוציאים כיסאות ושמשיות שמשכירים אותם בכסף וכל זה נעשה באופן לא חוקי וללא היתר".
בדוח המבקר צוין לגבי המסעדה כי הבנייה במקום אינה חוקית, ושהמבנים ואופן השימוש בהם מהווים השתלטות על שטח השייך לציבור. עוד מצוין בדוח שבית המשפט פסק במאי 2011 כי יש לסגור את המקום, צו שנכנס לתוקפו ביולי 2011 אך לא יושם, והעירייה לא פעלה לאכיפתו. רק במאי 2015 הגישה העירייה כתב אישום בגין ניהול עסק ללא רישיון בגלל אי קיום צו שיפוטי.
"אם העירייה הייתה נכנסת לעבודה קודם וללשכה המשפטית היו שיניים, אפשר היה לטפל בבעיה הזו קודם", טוענת בם. באותו חוף מצאנו שני מזנונים נוספים, שהיו סגורים בעונה זו. "הכל כאן חריגת בנייה", מציינת בם ומצביעה על קרבת המבנים לים, מרחק קטן בהרבה מקו 100 המטר שמתיר החוק.
משם המשכנו דרומה וסקרנו את שאר העסקים בחוף. לפי דוח המבקר: "במועד הביקורת ב־56 מהנכסים שהשכירה העירייה ניהלו השוכרים עסקים טעוני רישיון, ול־23 מהם לא היה רישיון עסק כנדרש. עשרה מ־23 העסקים מתנהלים בחוף ימה של העיר".
לחלק מאותם עסקים אין רישיון עסק בגלל היעדר אישורים ממשרד הבריאות, איכות הסביבה ושירותי הכבאות. לאחרים אין חוזה שכירות תקף, בחלקם יש חריגות בנייה, ואחרים הושכרו על ידי העירייה למרות ששטחם שייך למדינה.
הופתעת מממצאי הדוח?
"בכלל לא. הפתיע אותי שהוא לא מספיק חמור, והבעיה העיקרית כאן היא שאין אכיפה. לאחרונה, כיו"ר ועדת הביקורת נחשפתי לעובדה שתפקיד ראש אגף אכיפה ופיקוח לא היה מאויש כמעט שנה. אני צועדת הרבה על החוף, אבל מעצבן אותי לצעוד דרומה. מעצבנת אותי הפלישה, שכל אחד עושה מה שהוא רוצה, החריגה, הלכלוך. וזה לא העירייה אשמה, היא מנסה לנקות, זה האנשים. אם היו נותנים קנסות זה לא היה נראה ככה".
בסיור הגענו לחוף הסלע הידוע. במקום יש רצועת חול, אבל קוביות בטון גדולות שהוצבו במקום אילצו אותנו לעלות לטיילת כדי לעקוף אותן. "באה העירייה וברוב חוצפתה הרסה את החוף הכי יפה בבת ים", אומר עזרא. "בניגוד לכל חוות דעת של מהנדסים היא שמה בטון על החוף, כאשר כל מומחה בתחום יודע שבטון מבריח את החול. טענו שהמטרה היא להגן על המסעדות מסופה גדולה בחורף, אבל סופה כזו מגיעה פעם בעשר שנים, בינתיים עשו לחוף נזק בלתי הפיך".
"חוקית נעשה כאן גזל של החוף", טוענת לידיה מורדבינקין, פעילת 'מגמה ירוקה', ארגון אקטיביסטי שמנהלים סטודנטים. "הבנייה של בתי המלון החדשים מתבססת על החלטה שנקבעה לפני חוק החופים מ־2004. החוק אוסר בנייה במרחק של פחות מ־100 מטר מקו החוף וכאן יש פחות מ־70".
גם מורדבינקין אומרת שלא הופתעה מהממצאים של דוח מבקר המדינה. "אלה נושאים שאנחנו מתריעים ונלחמים נגדם כבר תקופה ארוכה, בינתיים ללא הצלחה", היא אומרת. "הבנייה מתקדמת במקום שבו הציבור לא אמור למצוא קרשים, גדרות או חומרי בנייה - אלא חוף ים נקי. לצערי, כאשר אדם בכיר בעיריית בת ים או