תקופה ארוכה שבמערב ראשון לציון מתנוסס השלט "הקו האדום יגיע גם לכאן". מאחורי השלט עומדת הכוונה להאריך את קו הרכבת הקלה שכיום מסתיים בבת ים עד למערב ראשון לציון. מה שאמור היה להפחית את הפקקים באזור. מה קרה מאז? האם התוכניות בוטלו? יש לנו כמה תשובות.
4 צפייה בגלריה
הקו האדום בראשון לציון. בינתיים רק שלט
הקו האדום בראשון לציון. בינתיים רק שלט
הקו האדום בראשון לציון. בינתיים רק שלט
(צילום: ישראל פרקר)

ההחלטה: להאריך את הקו האדום של הרכבת הקלה


ב-17 באוגוסט 2023 יצאה הרכבת הקלה לראשונה לדרך והחלה לפעול במסלול שבין בת ים לפתח תקוה. יש מי שכבר הספיק לשכוח, שהתוכנית הייתה להאריך את הקו כך שינוע עד מערב ראשון לציון, ובכך ישרת עוד מאות אלפי נוסעים, יתחבר גם לקו הרכבת הכבדה, ובכך יפחית את עומסי התנועה במערב הפקוק של העיר ולכיוון תל אביב.
לפי התכנון המקורי, הקו הקיים אמור להיות מוארך ב-2.5 קילומטר, ולכלול הקמת ארבע תחנות חדשות, אחרי התחנה הסופית בבת ים. התחנות החדשות בראשון לציון אמורות להיות: תחנת מנחם בגין, תחנת כורש, תחנת רחבעם זאבי ותחנת שמעון ישראל, שתוקם בסמוך למחלף משה דיין ותחנת הרכבת הכבדה.

קראו גם:

המשרד שנת"ע שכרה לטובת תכנון הקו בראשון לציון הוא "ינון הנדסה", וכבר בספטמבר 2020 נחשף שמשרד התחבורה (גם אז תחת השרה מירי רגב), הורה לקדם את אזור מערב ראשון לציון לקו האדום. העירייה עשתה הכנות, תכננה שכונות סמוך, תחנות אוטובוסים ומרכז מעורבים – מסחר, מגורים ותעשייה, הכל בהתאם לתחנות הרכבת הצפויות.

4 צפייה בגלריה
התוספות שתכננו לקו האדום. יגיע לראשון לציון
התוספות שתכננו לקו האדום. יגיע לראשון לציון
התוספות שתכננו לקו האדום. יגיע לראשון לציון
(צילום: מתוך אתר נת"ע)

בעיריית ראשון לציון טענו כבר אז, כי ביקשו ממשרד התחבורה להאריך את הקו לכיוון תחנת משה דיין, וכי רואים חשיבות רבה בהארכת הקו, בין היתר בגלל שזה צפוי לשרת את שכונת מתחם ה-1,000 שהחלה לרקום עור וגידים בשנתיים האחרונות. כמו כן, הארכת הקו תהפוך את מחלף משה דיין ל"האב תחבורתי", שיכלול חיבור לקו האדום והירוק של הרכבת הקלה, יחד עם חיבור למסילה הכבדה ולמסילת 431 החדשה, כמו גם למערכת הסעת ההמונים של ה"קו החום".

מה קרה בשטח?


בדצמבר 2022 הודיע משרד התחבורה על תקציב של כ-100 מיליון שקל, שנועד להאריך את הקו מבת ים ועד לראשון לציון. אבל - המציאות בשטח היא שהארכה מלאה של הקו בראשון לציון צפויה לעלות הרבה יותר. הערכת אנשי המקצוע עומדת על סכום שנע בין 800 מיליון ל-1.2 מיליארד שקל.
לפני שנה בדיוק (מרץ 2025), נת"ע הציבה שלט בראשון לציון, ובו נכתב: "הקלה בדרך לראשון לציון! הקו האדום יגיע גם לכאן", אולם מאז השלט – לא התקדם דבר. בכתבה שפורסמה השבוע ב-"גלובס" אף נטען כי קיים מסמך של משרד התחבורה, שלפיו אין כלל תקציב להארכת הקו האדום לראשון לציון, וכי, התקציב הועבר למאבק בתאונות הדרכים.

4 צפייה בגלריה
על פי התכנון, אלה מסלולי הרכבת הקלה והמטרו
על פי התכנון, אלה מסלולי הרכבת הקלה והמטרו
על פי התכנון, אלה מסלולי הרכבת הקלה והמטרו
(צילום: מתוך אתר נת"ע)

מלחמה בין הרשויות


השלט נשאר רק שלט, התקדמות בשטח אין, ומי אמור לטפל בסוגיה? מצד אחד, טוענים במשרד התחבורה כי במסגרת התקציב שאמור לעבור בקרוב בכנסת (לשנת 2025) מוזכר בין הסכמי משרד האוצר ומשרד התחבורה. שם טוענים: "הצדדים יפעלו לצורך מציאת מקור תקציבי מתוך מקורות משרד התחבורה לצורך תקצוב הארכת הקו האדום לראשון לציון". במילים פשוטות, עדיין אין תקציב או תכנון לבניית המשך המסילה של הקו האדום.
האם הקו האדום יגיע לראשון לציון? מומחים בענף התחבורה מעריכים שהמיזם ייצא לפועל בסופו של דבר, אבל אף אחד לא יכול לתת הערכת זמן. מחכים לרכבת? כדאי שתעשו את זה בתחנה הסופית כרגע - תחנת בת ים.

4 צפייה בגלריה
תחנת הקוממיות
תחנת הקוממיות
תחנת הקוממיות בבת ים. אחרונה בינתיים
(צילום: באדיבות נת"ע)

תגובות


מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה ל"מיינט ראשון": "ישנה התחייבות ברורה וכתובה של משרד התחבורה לראש העירייה רז קינסטליך כי הקו האדום יושלם. העירייה אף התנתה זאת בבנייה ותוכניות עתידיות שלא יוכלו להתממש אלמלא הארכת הקו האדום. אנו סמוכים ובטוחים כי השרה רגב ומנכ"ל משרדה, מכבדים הסכמות ויעמדו בהתחייבות שנתנו".
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "כפי שהובטח לפני קרוב לשנתיים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים נערך לתקצב את פרויקט הארכת 'הקו האדום' לראשון לציון מיד עם סיום תכנון הפרויקט כך שאין כל עיכוב בביצוע הפרויקט. הארכת הקו לראשון לציון לא תוקצבה בשנת 2023 מאחר ותכנון הפרויקט טרם הסתיים אז ולפיכך נדרש היה לנצל את התקציב לפרויקטים רכבתיים חשובים שתכנונם הסתיים והיו מוכנים לביצוע מיידי. עתה, משהפרויקט הגיע לרמת בשלות גבוהה יותר משרדי התחבורה והאוצר פועלים בימים אלה להקצאת מקורות תקציביים להשלמת התכנון והביצוע של הפרויקט".