המפגש של המדינה: רשת המקומונים "ידיעות תקשורת" מקבוצת "ידיעות אחרונות" תקיים ב־21 בנובמבר את ועידת העסקים השנתית שלה באילת, תחת הכותרת "עסקים לא כרגיל". ועידת העסקים מציינת עשור, והיא מתקיימת בתום שנה מתוחה וכואבת, שבה התמודדה ישראל במספר חזיתות. גם בעלי העסקים ראו את מפעל חייהם מיטלטל בין הגלים הכלכליים, שלא לדבר על תקופות המילואים הארוכות שגבו מחיר כבד.

"לייצר מציאות ועתיד טובים יותר"


ועידת העסקים תיפתח ביום חמישי הקרוב במושב "ערב בסימן גבורה": תא"ל מיל' ונציב הכבאות לשעבר דדי שמחי, יתארח ויספר על הגבורה של בנו גיא, שנהרג ב-7 באוקטובר בקיבוץ רעים לאחר קרב עם מחבלים שבו הציל את חבריו, וידבר על הדרך לבנות כאן מדינה טובה יותר. אורחת נוספת במושב הזה תהיה יעל ארד, יו"ר הוועד האולימפי, שתספר על האולימפיאדה הטובה ביותר של ישראל - שהיתה גם העצובה ביותר.
לקראת הוועידה שוחחנו עם שמחי, המכהן כיום כחבר הצוות המייעץ בתנועת "הביטחוניסטים", מככב באולפני הטלוויזיה ובוחן כניסה למערכת הפוליטית: "צריך לייצר כאן מציאות ועתיד טובים הרבה יותר לילדינו לנכדינו. אין לנו כרגע זמן לא להתאבל ולא לכעוס, כרגע עלינו לחזק ולהתחזק, אנחנו עדיין 'באירוע' והוא לא הסתיים. בזה באמת עסקתי כל השנה מאז נפילתו של גיא. אני נמצא באולפנים, נפגש עם הרבה משפחות שכולות, אני מדבר הרבה עם חיילים ומנסה לייצר מציאות אחרת, של אחדות".
4 צפייה בגלריה
דדי שמחי
דדי שמחי
דדי שמחי
(צילום: אוהד צוינברג)

עם הרקע הצבאי ארוך השנים של שמחי בן ה-59, יש לו גם תובנות לגבי איך ישראל מגיעה ליישורת האחרונה ומסיימת את המלחמה: "לדעתי בדרום צריך להמשיך לייצר לחץ קטלני על החמאס, כולל שליטה בסיוע ההומניטרי. לא הרעבת האוכלוסיה, אלא לשלוט על הסיוע שיגיע למקומות הנכונים. אין בעיה לדעתי, לתת להם עסקה שיחזירו את כל החטופים אבל את כולם ואת שארית ההנהגה שנותרה להם להעביר למדינה אחרת.
"בצפון, צה"ל עשה עבודה יפה מאוד, אנחנו נגיע להסכם שם. הבעיה האמיתית תהיה אם נאכוף את ההסכם בכוח, האם בעוד חצי שנה נראה איזה מוצבון באיזה מקום, ניכנס לשם בלי לדבר ונשמיד אותו. זאת הבעיה, ההסכם עצמו לדעתי, יהיה הסכם חשוב ונכון, אבל בשורה התחתונה, צריך שמדינת ישראל תממש אותו".

"לא מממשים את מטרות המלחמה"


ביום שישי נקיים את הפרלמנט של ועידת העסקים, שבו ישיבו פרשנים מהטובים במדינה על השאלות הבוערות בתחומי ביטחון, כלכלה, חברה ופוליטיקה.
בחלק הראשון, "צבא וביטחון: בין הבוץ הלבנוני לתגובה האיראנית", נארח את רון בן ישי, הפרשן הצבאי של ידיעות אחרונות ו-ynet, ואת תא"ל מיל' רונן מנליס, מומחה לאסטרטגיה ומודיעין, לשעבר דובר צה"ל.

4 צפייה בגלריה
רונן מנליס
רונן מנליס
רונן מנליס
(צילום: שריה דיאמנט)

מנליס משמש כיום כפרשן הצבאי של תאגיד השידור הישראלי, ואומר לקראת הוועידה כי הוא מודאג מהמדיניות הביטחונית בתקופה האחרונה: "ישראל מממשת בפועל ולמעשה את האינטרס ואולי האסטרטגיה האיראנית למלחמת התשה בשבע זירות פתוחות כל הזמן. לאורך הזמן הזה, האויבים שלנו לומדים להסתדר עם ההתשה הזו, ואילו אנחנו משלמים מחיר יקר מאוד בהרוגים וגם בכלכלה ואין צורך לומר ברמה הנפשית והמוראלית".
לדבריו, "יש גם רובד שני שצריך לומר אותו ביושר. למרות שהמלחמה היא מהארוכות שבמלחמות ישראל, מטרותיה רחוקות מלהיות מושגות. באף אחת מהמטרות לא הגענו למצב שבו אנחנו מצליחים לממש אותן".
מה לדעתך צריך לעשות?
"הבעיות מוכרות, הצבא הוא רק זרוע אומנם מרכזית בהשגת מטרות מלחמה, הזרוע השניה, בכל מלחמה שתהיה, הזרוע המדינית, כלל לא קיימת בישראל. למרות ההישגים הטקטיים והאופרטיבים של הצבא שאפשר לומר שדי מיצינו אותם מבחינת ההישג שלנו. הדרג המדיני לא מצליח לתרגם את ההישגים האלו להישגים מדיניים משמעותיים ולמעשה מפזר הבטחות שווא שבינן לבין המציאות אין דבר וחצי דבר".

"שסמוטריץ' יחזור להיות שר האוצר"


בחלק השני של המושב, "כלכלה ועסקים: תקציב, דירוג, גירעון: מי מרוויח ומי מפסיד בסיכום השנה הכלכלית?", יתארחו סבר פלוצקר, הפרשן הכלכלי של "ידיעות אחרונות", ועו"ד רועי כהן, יו"ר ארגון העצמאים להב.

4 צפייה בגלריה
עו"ד רועי כהן בוועידת להב
עו"ד רועי כהן בוועידת להב
עו"ד רועי כהן בוועידת להב
(צילום: מתוך הסרטון)

לעו"ד כהן, המכהן גם כמשנה לראש העיר רעננה וגזבר פורום סגני ראשי הרשויות בישראל, יש טענות באשר לתפקוד משרדי האוצר והכלכלה: "הגיע הזמן ששר האוצר יחזור להיות שר האוצר. אני קורא לבצלאל סמוטריץ' לשוב בבהילות למשרדו ולשולחן עגול עם המגזר העסקי. לא יעלה על הדעת שכל מרצו יהיה מושקע בנושאי ניהול הלחימה ובנושאים התיישבותיים, והדברים מחלחלים כלפי מטה. יש להכין תכנית שיקום לעסקים שניזוקו עד כה בדרום ובצפון הארץ, וגם לייצר תכנית לענפים מדממים ואני מדבר בעיקר על תיירות הפנים, עולם האירועים וההפקות וענף הבניין".
איפה עוד אתה רואה חוסרים?
"חייבים למצוא מענה לענף הבנייה, אנחנו בקריסה לאורך כל שדרת העסקים המלווים את הענף – מהקבלן ומטה וזה מגיע רק פה בלהב לעשרה ארגונים שמאוגדים תחתיי, לרבות ציבור השמאים, המודדים, יועצי המשכנתאות, המתווכים, מעצבי הפנים ועוד".
הוועידה תתקיים בחסות ארגון הג'וינט, הארגון היהודי ההומניטארי הגדול בעולם. מאז 7 באוקטובר פרס הארגון מערך חירום והפעיל מגוון יוזמות כדי לסייע למפונים, משרתי מילואים, תושבי ערים בחזית, חסרי תעסוקה, זקנים, אנשים עם מוגבלות וילדים. שירותי החירום של הג'וינט סייעו ישירות ליותר מחצי מיליון ישראלים.

4 צפייה בגלריה
ד"ר אליסה ברקוביץ'
ד"ר אליסה ברקוביץ'
ד"ר אליסה ברקוביץ'
(צילום: פרטי)

ד"ר אליסה ברקוביץ', מנהלת בכירה של אשכול תכניות לעסקים בארגון הג'וינט, מספרת: "המלחמה הביאה בתחילה בדרום ובהמשך בצפון למשבר מאוד גדול בקרב עסקים קטנים וגדולים, וכאן נכנסנו לתמונה ודי בצורה נרחבת, בעיקר בענפים הרלוונטיים שבהם זיהינו עוד קודם המלחמה פער גדול בין ישראל לעולם ברמת הפריון ויעילות העבודה שלהם, החל מחקלאות וכלה בבניה.
"הארגון נרתם בכל מאודו לטובת בעלי העסקים הקטנים, המילואימניקים, כדי לסייע להם לצלוח את המשבר ואפילו להביא לצמיחה. החשיבות שלנו היא בשמירה על כך שעסקים לא יסגרו, שתהיה המשכיות עסקית, זו הפרנסה שלהם ושל רבים אחרים שאותם הם מעסיקים".