חיפוש בארכיון המדינה ובמוזיאון העירוני של העיר בת ים, שהחלק ההיסטורי בו מוצג הודות לעבודה יסודית ורבת שנים של עמותת ותיקי בת ים, מעלה כי עיקר התיעוד משנותיה הראשונות של העיר הוא בתמונות סטילס שצולמו באירועים שונים ברחבי העיר, בעיקר במרכזה – ובייחוד בימי חג, כמו למשל יום העצמאות של מדינת ישראל.
על אף שהעיר נמצאת במיקום מרכזי למדי על רצועת החוף של ישראל, אין תיעוד של סרטונים מאותה התקופה, ימיה הראשונים של העיר וזאת כנראה בשל העובדה כי מי שתיעדו בעבר את תולדות המדינה העדיפו לעשות את עבודתם בערים מרכזיות יותר כמו למשל תל אביב הצמודה לבת ים.
2 צפייה בגלריה
חגיגות עצמאות בכיכר העיר
חגיגות עצמאות בכיכר העיר
חגיגות עצמאות בכיכר העיר
(צילום באדיבות ארכיון עיריית בת ים)
"יומני גבע ויומני כרמל שעסקו בתיעוד של תולדות המדינה פשוט לא הגיעו לאזור שלנו", מספרת מזכירת עמותת ותיקי בת ים, חנה וולפרט (88), שהיא גם ממייסדיה בשנת 1990 של העמותה, בראשה עמדו במשך תקופה ארוכה שניים מוותיקי העיר שכבר אינם בין החיים: יעקב נול ויעקב זיו.
וולפרט, שהשתתפה במלחמת השחרור בקרב לשחרור יפו מידי הערבים, היא הסמכות הגבוהה והאמינה ביותר לניתוח אירועים היסטוריים בתחום העיר בת ים והיא זו שעמדה, במשך שנים, במאמצים להקמתה של תערוכה לתולדות העיר המוצגת באופן קבוע באחד מאולמות המוזיאון העירוני.
אגב, ראשוני המתיישבים באזור העיר הנוכחית הגיעו אליה בשנות העשרים של המאה הקודמת ובשנת 1927 הקימו קבוצה של חברי תנועת 'הפועל המזרחי' מועצה מקומית בשם בית וגן.
שמו של היישוב נשמר כך במשך כעשור עד שבשנת 1937 שונה שם המועצה המקומית לבת ים – בין השאר בשל סמיכותה של העיר לחוף הים והיותה מקום נופש פופלרי.
בשנת 1958, כשגדל מאוד מספר תושביה, הפכה רשמית לעיר בישראל והתמונות המובאות כאן באדיבות ארכיון בת ים, מציגות תיעוד נדיר של חגיגות יום העצמאות במרכז העיר.
2 צפייה בגלריה
חגיגות עצמאות בכיכר העיר
חגיגות עצמאות בכיכר העיר
חגיגות עצמאות בכיכר העיר
(צילום באדיבות ארכיון עיריית בת ים)
שתי התמונות בהן נראים אלפים מתושבי העיר כשהם לבושים בלבן, צולמו לדברי וולפרט במהלך חגיגות יום העצמאות של שנת 1956 או 1957.
"התמונות מראות את אזור צומת הרחובות העצמאות ורוטשילד שם נהגנו לחגוג, ברוב הוד, הדר ושמחה, את עצמאות מדינתנו הצעירה", מספרת וולפרט.
"הגיעו אלפי תושבים כולל תלמידי בתי הספר וביום הזיכרון היינו נוהגים לקיים שם טקסים גדולים ובכינו לא מעט כי הרבה יקרים שלנו נהרגו בקרבות ובמלחמות על עצמאותה של המדינה".
"באחת התמונות רואים את המצבה המוכרת, אחד מסמליה של העיר בעבר וכיום ואפשר לראות את ההמון שהשתתף בטקסים שהיו באמת מאוד מרגשים ואיחדו את כולנו".
"הטקסים והחגיגות התקיימו שם מדי שנה עד שבשלב מסוים עברו טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות להיערך בגן הניצחון הממוקם ברחוב הרימון בעיר".
וברוח ימים אלה, מבחינת וולפרט, כמו עבור הרבה תושבים ותיקים בעיר הספונים בבתיהם בשל המצב, מדובר בתקופה לא קלה.
"מדי שנה אני משתתפת בטקס הזיכרון לזכר אחי, ד"ר אברהם בן עזיז ז"ל שנהרג במלחמת יום הכיפורים והשנה לא אוכל להשתתף בטקס וזה מעיק", אומרת וולפרט, "אבל אני חזקה ויודעת שאין ברירה וכי זו מציאות חיינו כרגע ובכל מקרה אנחנו אופטימיים, תמיד, חג שמח".