"אי אפשר לחיות ממשכורת כזאת, רק המשכנתא שלי עולה יותר", אומרת השבוע מאבטחת במוסדות החינוך בבת ים. כל זאת לאחר קיצוץ בשכרה ובשכר חבריה, בעקבות סגר הקורונה. פתרון לסוגיה, לא נראה באופק.
2 צפייה בגלריה
המאבטחים השבוע. "קיצוץ שרירותי, ללא מחשבה"
המאבטחים השבוע. "קיצוץ שרירותי, ללא מחשבה"
המאבטחים השבוע. "קיצוץ שרירותי, ללא מחשבה"
( צילום: קובי קואנקס)
מאבטחי מוסדות החינוך ברשויות המקומיות חתומים על הסכם "העסקה רציפה". המשמעות שלו היא כי בחודשים יולי־אוגוסט, בהם שעות העבודה מתמטעות, הם ייזכו לקבל את השכר המומצע השנתי. כעת, בגלל הקורונה, הממוצע נפגע (קיבלו רק 70 אחוז משכרם במשך שלושה חודשים, בשל חל"ת) והוא בא לידי ביטוי בתלוש החודשי.
"תחשיב שעות העבודה של כל מאבטח היא שונה בהתאם למוסד לימוד שבו הוא עובד, אך רובנו עובדים את חודש יולי באופן מלא, ללא ימי שישי ופחות שעתיים בכל יום. כאשר כל שנה משלימים לנו את החוסר", משתפת מיטל גרבי, העובדת כמאבטחת בבית ספר 'שרת'.
"אני לא יודע מי אשם בכל התרגיל הזה שעשו לנו, אבל שהם ינסו לחיות ממשכורת של 3,000 שקל". אומר בכעס לאון מגר (64), מאבטח הבית ספר 'שובו' בעיר, "אנחנו לא מקבצי נדבות, אלא עובדים במהלך כל השנה ויודעים שחודשי יולי־אוגוסט מובטחים לנו כדי שלא לפגוע בגובה הכנסה שלנו. אבל כעת, לאחר 10 שנים בתחום האבטחה, אני מוצא עת עצמי מול שוקת שבורה".
פרח ארביב, המאבטחת בבית ספר 'גורדון': "3,000 שקל זה שכר רעב ואי אפשר לחיות מזה, ובטח שלא לפרנס משפחה, רק המשכנתא שלי יותר גבוה מזה".
בכיר בתחום אבטחת מוסדות החינוך מנסה לעשות סדר: "משטרת ישראל משלמת לעירייה שעות אבטחה, עבור כל מאבטח והחברה למשק וכלכלה, 'משכ"ל', היא המשרד האחראי על תחשיבי שעות העבודה של המאבטחים ומעביר אותו לרשויות המקומיות כהמלצה לתשלום שכר. העירייה מצידה מאשרת ומעבירה את השכר לחברה הקבלנית המעסיקה בפועל את המאבטחים. נעשתה פה 'פאשלה' של אחד הצדדים כי לא היו צריכים לחשב את חודשי האבטלה בתחשיב 'העסקה רציפה'".
2 צפייה בגלריה
המאבטחים
המאבטחים
המאבטחים. שכר רעב שאי אפשר לפרנס ממנו משפחה
( צילום: קובי קואנקס)
לדברי צוות המאבטחים הם פנו למפקחים עליהם בחברה הקבלנית בה הם מועסקים, שמצדם פנו לעירייה.
"אנחנו אומנם האחרונים בשרשרת המזון, אבל אלו הזכויות שלנו", אומר ויקטור פרתי (67) המאבטח בבית ספר 'חשמונאים' בבת ים. "קיצצו לנו בשרירותיות ללא שום מחשבה או התחשבות, מאות ואלפי שקלים מהמשכורות. מבחינתנו אם לא ימצא לזה פתרון בימים הקרובים, נתאגד ונלך על סכסוך עבודה".

מחברת משכ"ל נמסר: "החברה פעלה בהתאם להוראות הדין ובהתאם להסדרים ולכללים לזכאות, אשר נקבעו על ידי המשרד לביטחון פנים ומשרד האוצר. אין בידינו ו/או בידי הרשויות המקומיות לשנות מאומה".

ממשרד האוצר נמסר: "לפי עמדת משרד האוצר, ניתן לחשב את השכר הממוצע על פי החודשים המלאים בהם התקיימו לימודים כסדרם. מכסות המימון ומסגרת התקציב של המשטרה והמשרד לביטחון הפנים, כוללות מענה מלא לאבטחת מוסדות החינוך".
מעיריית בת ים נמסר: "אנו רואים במאבטחי מוסדות החינוך נדבך חשוב ומרכזי התורם לביטחונם ורווחתם של תלמידי העיר. המאבטחים מועסקים ישירות על ידי חברות אבטחה ולא על ידי העירייה. גובה השכר הינו באחריות חברות האבטחה ואין לעירייה כל השפעה על כך. בנוסף, יישום תחשיב שכר המאבטחים במוסדות החינוך בכל הארץ מוטל על המשרד לביטחון פנים ע"פ הנחיות משרד האוצר, ולרשות המקומית אין כל שיקול בעניין. יודגש כי העירייה דואגת לבדוק כי כל מאבטח מקבל את שכרו וזכויותיו הסוציאליות, בכל מקרה בו מאבטח חש כי יש פגיעה בזכויותיו יחידת הביטחון של העירייה תעניק לו את כל הסיוע הנדרש לבירור ומימוש זכויותיו ע"פ חוק".