שוק השכירות בישראל חווה לאחרונה טלטלה משמעותית, ובמיוחד ניכרת עלייה דרמטית בביקוש לדירות הכוללות מרחב מוגן (ממ"ד). אלפי מפונים מבתיהם, לצד חשש ציבורי גובר, הובילו למחסור חמור בדירות עם ממ"ד ולזינוק במחירים, במיוחד בבת ים.
"אין מספיק דירות לביקושים האלה, פשוט אין"
על פי הערכות, למעלה מ-11 אלף בני אדם פונו מבתיהם בשבועיים האחרונים בעקבות המלחמה. ערים כמו בת ים, חולון, רחובות, באר שבע, רמת גן, תל אביב וחיפה ספגו פגיעות משמעותיות, והמשמעות היא שאלפי משפחות הצטרפו לשוק השכירות הרווי ממילא.
קראו גם:
"אין מספיק דירות לביקושים האלה, פשוט אין", אומר אייל ימיני, מנכ"ל ובעלים רי/מקס סנטר בחולון ובת ים, ומציין כי הביקוש היה גבוה עוד לפני המלחמה בשל פרויקטים רבים של פינוי-בינוי.
המלחמה הוסיפה נדבך נוסף: עלייה משמעותית בביקוש לדירות עם ממ"ד. ימיני מסביר כי השאלה הראשונה של שוכרים פוטנציאליים היא על קיומו של ממ"ד בדירה, וכי לדירות ללא ממ"ד פשוט אין דרישה, מה שדוחף את מחירי הדירות עם ממ"דים כלפי מעלה.
כמה עולה לשכור דירה עם ממ"ד בבת ים?
חברת הפינטק Wecheck, המנתחת מחירי שכירות של עשרות אלפי דירות, מצאה כי "פער הממ"ד" - הפער במחיר השכירות בין דירה עם ממ"ד לדירה ללא ממ"ד - משתנה בין הערים. בעוד שהפער הארצי הממוצע עומד על כ-18%, בבת ים הוא כפול מכך ועומד על 36%.
דירה עם ממ"ד בבת ים מושכרת בממוצע ב-7,798 שקל, כ-2,000 שקל יותר מדירה ללא ממ"ד.
הבדיקה חושפת קשר ישיר בין אחוז הדירות המוצעות בשוק ללא ממ"ד לבין פער המחיר. בבת ים, רק 25% מהדירות כוללות ממ"ד, לעומת ממוצע ארצי של 43%. בחולון, המצב חמור אף יותר, עם כ-20% בלבד מהדירות המצוידות בממ"ד.
הביקוש הגבוה והמחסור מובילים גם לעליית מחירים מצד בעלי דירות. דירות ארבעה חדרים שנדרש עליהן עד לפני מספר חודשים שכר דירה של 6,500-7,000 שקל, מוצעות כעת ב-7,500-8,000 שקל. המחירים הללו לא תמיד תואמים את התקציב שהמדינה מקצה למפונים, אך לדברי ימיני, למפונים רבים "אין ברירה".
כמה דירות עם ממ"ד מוצעות להשכרה?
בדיקת "מיינט בת ים" מעלה את הנתונים הבאים המתייחסים למספר דירות בנות שלושה עד חמישה חדרים להשכרה עם ממ"ד, לעומת מספר מפונים, נכון ל-24 ביוני, 2025:
בת ים: 250 דירות בשוק. במלחמה ספגה העיר מחיר כבד של 9 הרוגים, 120 פצועים (כולל נפגעים בדרך למרחב מוגן), 1,500 מפונים, 110 בניינים ניזוקו - 2,000 דירות בהערכה גסה.
חולון: 233 דירות בשוק. במלחמה ספגה העיר מחיר כבד של 46 פצועים (שלושה במצב קשה), 5 בניינים "אדומים" להריסה, 746 מפונים.
ראשון לציון: 164 דירות בשוק. במלחמה ספגה העיר מחיר כבד של 2 הרוגים, 20 פצועים, 300 מפונים, 5 בתים להריסה.
מספרים אלו, המייצגים את היצע הדירות עם ממ"ד בחלק מהערים המרכזיות, ממחישים את המחסור הקיים, במיוחד בערים כמו ראשון לציון, בהן ההיצע נמוך במיוחד. רמי רונן, מנכ"ל Wecheck, מעריך כי המגמה צפויה רק להתעצם: "ככל שהמצב הביטחוני יישאר נוכח, הלחץ בשוק על דירות ממוגנות יתגבר ויתבטא הן בביקוש והן במחיר", הוא מסביר.
פוסלים על הסף דירה בלי ממ"ד
מפונים רבים מוצאים את עצמם בימים אלה במרוץ קדחתני למציאת דירה. משפחת מלי פז, שביתה נפגע מטיל בראשון לציון, מספרת כי הם מתקשים למצוא דירה רלוונטית וייתכן שיעזבו את העיר. "אנחנו פוסלים על הסף דירה בלי ממ"ד ולא רוצים לרדת באיכות החיים", היא אומרת, ומתארת מרוץ של ממש מול מאות מפונים אחרים.
עד כה הוגשו לרשות המסים כ-31,000 תביעות לפיצויים בגין פגיעה במבנים, והמספר הזה צפוי לעלות. המדינה מחויבת לבנייה מחדש של הדירות שנהרסו, או להציע לנפגעים דירה חלופית דומה.
מי שאיבדו את דירתם יידרשו להמתין לפחות ארבע שנים כדי להיכנס לדירה חדשה בבניין שייבנה מחדש או בתוכניות התחדשות עירונית. הרשויות מבקשות למנף תוכניות אלה בעקבות פגיעות הטילים. אחד התמריצים העיקריים לכך הוא האפשרות להרחיב את מיגון התושבים, ולהחליף מספר רב ככל הניתן של דירות לא ממוגנות בדירות המצוידות בממ"ד.