משפחת ברזני וטורניר הקאדה הגדול. קאדה למי שלא מכיר הוא מאפה גבינה כורדי שמכינים על מחבת או על סאג'. המשפחה, שבט ירושלמי כורדי שורשי מעורר השראה שמקדש משפחתיות ומסורת. אצל הברזנים כל שבת וחג הוא חגיגה ובין לבין פסטיבלים של שמחה אוכל מוסיקה ולב פתוח ונדיב.
5 צפייה בגלריה
מאפה גבינה כורדי ישר מהסאג'
מאפה גבינה כורדי ישר מהסאג'
מאפה גבינה כורדי ישר מהסאג'
(צילום פרטי)
כל שנה לפני שבועות יש להם מנהג להפנינג משפחתי רחב במקום סודי בהרי ירושלים. הרוח החיה מאחורי האירוע, תמי ברזני, בשלנית על עם המון ידע במטבח המסורתי העילי וסירי פאר של ממש, הביאה למפגש את הצד של אמא שלה, משפחת גורדו. זו ההזדמנות של כולם להתלכד יחד כל הדורות מגדול עד קטן. כל משפחה מגיעה עם בצק ומלית ומתחיל טורניר. בשישי האחרון זכיתי להשתתף בחוויה.
ראשונות עולות המדורות ועליהן הסאג', על השולחנות נפתחים הבצקים, כל צד מתהדר בבצק ובמלית שלו, כולם משתתפים ומשתפים מתכונים, מגלגלים כדורים וטיפים, מתעטפים בחוויה. יש כאלו שנצמדים למתכונים של הסבתא של הסבתא ויש ששדרגו אותם עם השנים.

5 צפייה בגלריה
מעגל ריקודים משפחתי עם הרבה כבוד לזקני השבט
מעגל ריקודים משפחתי עם הרבה כבוד לזקני השבט
מעגל ריקודים משפחתי עם הרבה כבוד לזקני השבט
(צילום פרטי)

גם אני הצטרפתי לטורניר והבאתי מלית אורפלית מתובלת לצד סלט קרח שלטעמי הם זוג שאי אפשר להפריד בניהם, וכך נפתח לו פסטיבל טעימות מהנה.
לצד המדורות הקטנות כולם מכדררים כדורי בצק, מכבדים בסלטים וטעימות, מגש עלי גפן עובר בין האנשים, ג'ג'יק עם פרפכינה, סוג של צזיקי עם ריגלת הגינה, שהוא עשב בשרני שמופיע באביב לתקופה קצרה, בהזמנה בדיוק לשבועות.
בשלב מסויים הגיעו שני נגנים של דולה וזורנה (תוף וחליל כורדי) ועם הצליל הראשון כולם זינקו למרכז ונפתח מעגל ריקודים משפחתי עם הרבה כבוד לזקני השבט. חגיגה מלאת שמחה צניעות וגאווה לעדה.
המון מתכונים רצו במפגש, בעיקר דברנו על אוכל ונהנו מהכל, בחרתי להביא כמה מהם, מתכונים קלים ונגישים לכל אחד. חג שמח לכולם , תהנו.


5 צפייה בגלריה
הקאדה של תמי ברזני
הקאדה של תמי ברזני
הקאדה של תמי ברזני
(צילום פרטי)

הקאדה של תמי ברזני

הבצק:
קילו קמח
כף וחצי שמרים יבשים
כפית סוכר
2.5 כוסות מים
חצי כוס שמן
כפית מלח
המלית:
קילו חמד
300 גרם תערבות מוצרלה קשה מגוררת וג'יבן עירקית (מלחה קשה) או כל תעבורת שאוהבים
כוס קמח

5 צפייה בגלריה
כל צד מתהדר בבצק ובמלית שלו
כל צד מתהדר בבצק ובמלית שלו
כל צד מתהדר בבצק ובמלית שלו
(צילום פרטי)

מלית קאדה אורפלית

350 גרם מוצרלה קשה מגוררת (ממליץ בחום על מחלבת עברי)
120 גרם קשקוול טורקי מגורר
5 בצלים ירוקים קצוצים גס
2 גבעולי נענע טריה רק העלים קצוצים גס
כף נענע יבשה
מעט מלח
ההכנה:
מערבבים את כל חומרי המלית ויוצרים כדורי גבינה קטנים ומניחים על מגש.
לשים במקסר את כל החומרים הבצק מלבד המלח כ 3 דקות, מוסיפים את המלח וממשיכים בלישה עוד כרבע שעה.
מתפיחים עד להכפלה, יוצרים כדורים בגודל של כ 4-5 ס"מ מכל הבצק ופותחים אחד אחד, כדאי להתחיל מהכדור הראשון.
השיטה של תמי להכנת הקאדה שונה מהשיטה הרגילה, יותר נוחה מהירה ועם תוצאה עגולה ויפה. אני ממליץ בחום על דרך ההכנה הזו: מייצרים כדורים ממולאים במלית כמו קובה, משטחים את הכדור ביד יוצרים מעיין גומה מוסיפה כדור מתערובת המלית וסוגרים לכדור שלם.
נותנים לכדור לנוח 3-4 דקות, משטחים עם הידיים בעדינות ויוצרים מעין פיתה קטנה ומעבירים לסאג' או מחבת.

5 צפייה בגלריה
חגיגה מלאת שמחה צניעות וגאווה לעדה
חגיגה מלאת שמחה צניעות וגאווה לעדה
חגיגה מלאת שמחה צניעות וגאווה לעדה
(צילום פרטי)

ג'אג'יק – יוגורט וריגלת הגינה (פרפכינה)

2 חבילות רגלת הגינה רק העלים
4 שיני שום כתושות
2 גביעי יוגורט
גביע שמנת חמוצה
4 כפות גדושות גבינה 9% (אפשר גם 5%)
4 כפות לאבנה
4 כפות חומץ
4 כפות שמן זית איכותי
מלח
ההכנה:
טורפים את כל החומרים מלבד העלים עד לקבלת תערובת קרמית חלקה, טועמים ומשפרים טעמים, את הר'יגלה מוסיפים בסוף, מערבבים ושומרים במקרר, עדיף בזכוכית. המאכל נשמר כמה ימים.

קראו גם:


סלט קרח

5-6 מלפפונים צעירים רעננים קלופים
4 עגבניות
2 פלפלים חריפים
5 גבעולי נענע רק העלים
3 שיני שום כתושות
מיץ מלימון וחצי
מלח
6-7 קוביות קרח

ההכנה:
סלט שדורש השקעה בקיצוץ דק דק של כל החומרים, השקעה מתגמלת. מוסיפים מיץ לימון ומלח מערבבים ומוסיפים מעל את קוביות הקרח, מעבירים למקרר עד להגשה.
נשמר רענן גם אחרי כמה שעות אפילו יום.
מכדררים, ממליאים לשים, אוכלים ורוקדים עם הדולה והזורנה.