בת ים חוגגת היום (ה') הישג היסטורי: העיר זכתה פרס החינוך הארצי לשנת תשפ"ה. ועדת הפרס של משרד החינוך בחרה בעיר כזוכה הראשית לאחר שהתרשמה מהמהפכה החינוכית המתחוללת בעיר בשנים האחרונות. בת ים היא העיר הגדולה ביותר מבין כל הערים הזוכות.
בת ים זכתה בפרס חינוך ארצי
329 מיליון שקלים (31% מתקציב העירייה) מושקעים במערכת החינוך של בת ים והיא משרתת כ-25 אלף תלמידים ב-190 גני ילדים, 32 בתי ספר יסודיים ו-15 תיכונים.
בנימוקי הזכייה בפרס החינוך הארצי, הדגישה הוועדה את ההישגים המרשימים של העיר: 92% זכאות לבגרות, 98% בעלי תעודת בגרות חברתית, ו-40% זכאים לתעודת בגרות חברתית מצטיינת. כמו כן, 10% מבוגרי כיתות י"ב משתלבים במכינות קדם צבאיות ושנות שירות - שיעור גבוה במיוחד. הפרס מהווה הכרה בתפיסה החינוכית המהפכנית של בת-ים, הממקדת את עיקר המאמצים בפיתוח ההון האנושי.
קראו גם:
בנוסף, בת ים הייתה הראשונה לפתוח את מערכת החינוך במלחמה במסגרת מודל ייחודי עם פיקוד העורף, אשר שימש דוגמא גם לרשויות אחרות בנושא. העיר היא גם היחידה בארץ המפעילה חוג חינם לכל ילדי העיר בהיקף נרחב ובמימון עירוני.
פרס החינוך הארצי ניתן לבת ים גם בזכות החלטתה להעביר את תקציבי הגפ"ן ישירות לבתי הספר (100% בתשפ"ג, 60% בתשפ"ד/ה), מתן אוטונומיה למנהלים, ותוכניות חדשניות כמו הסבת אקדמאים להוראה בשיתוף מכללת לוינסקי עם סבסוד של 10,000 שקלים לסטודנט. בת ים גם מפעילה תוכניות ייחודיות לפיתוח כלל העובדים במערכת החינוך, כולל "חולמות ומגשימות" לתומכות החינוך בגני הילדים.
בתחום החינוך הערכי והקהילתי בולטות תוכניות כמו חוג חינם לכל ילד, "נוער מתקן עולם", גרעין נח"ל עירוני ייחודי, תוכנית "הגל שלי" (גלישת גלים לנוער בסיכון), תוכניות למניעת אלימות כלפי נשים בכל שכבות הגיל, יחידה מיוחדת לטיפול בקהילה הלהט"בית, ומעטפת הדרכה וליווי למעונות יום וקידום אוריינות מגיל הינקות. הרצף החינוכי המונטסורי הציבורי (מעון-גן-בי"ס) הוא יחיד מסוגו בישראל.
נימוק נוסף לפרס הינו המנהיגות החינוכית שהפגינה בת ים במלחמת חרבות ברזל. הנהלת העיר פיתחה מודל חירום רשותי שאומץ על ידי פיקוד העורף כבסיס לאוגדן ארצי לרשויות, הצליחה לפתוח ראשונה את מערכת החינוך תוך מציאת פתרונות יצירתיים למיגון, והפכה גם דוגמא לרשויות אחרות לניהול מערכת חינוך בזמן חירום. בנוסף קלטה העיר ילדי מפונים תוך הפעלת מענים רגשיים מותאמים לצוותים, תלמידים והורים.
בת ים גם נבחרה כעיר מדגימה (Show Case City) של מיקרוסופט העולמית - הראשונה בישראל והשנייה בעולם. העיר מפעילה חדר "אימרסיבי" - מרחב תגליות אינטראקטיבי חדשני, תוכניות שחמט, רובוטיקה וחשיבה מחשובית בכל בתי הספר, ומפתחת מרכז חדשנות עירוני.
"רגע של גאווה עצומה"
ראש העירייה, צביקה ברוט: "זכייה בפרס החינוך הארצי היא רגע של גאווה עצומה לבת ים, וגם עבורי ברמה האישית כמי שהתחנך בעיר וגדל בה כל חייו. זהו אות הכרה ממלכתי בדרך הייחודית שבחרנו - להציב את הצעירים במרכז, ולא להשאיר אף אחד מאחור. ההשקעה החינוכית האדירה בהון האנושי, ההובלה בזמן הקורונה והמלחמה, ומתן חוגים בחינם לילדים, הם חלק מהצעדים שהובילו אותנו לפרס היוקרתי ולהישגים חסרי התקדים במערכת החינוך שלנו".
מ"מ ראש העירייה ומחזיק תיק החינוך, אלי יריב: "אני גאה ונרגש על הבחירה בעיר בת ים כזוכת פרס החינוך הארצי לשנת 2025. מהיום הראשון של ראש העיר ושלי בתפקיד, קיבלנו החלטה ברורה – להעמיד את החינוך בעדיפות ראשונה. השקענו מהיסוד: בבינוי ושדרוג גני ילדים ובתי ספר, בציוד חדש, בתכניות לימוד מתקדמות - ובעיקר, באלה שעושים את החינוך - המורות, המורים תומכי ההוראה , המנהלים והצוותים. אנחנו מאמינים שכל ילד וילדה- יכולים. כשמאמינים בתלמידים- הם ממריאים. כשמערכת החינוך חזקה- העיר כולה מתחזקת. הפרס הזה שייך לכולכם, אנשי ונשות חינוך, הורים, ובעיקר לתלמידים הנהדרים של בת-ים, שהם העתיד שלנו".
ראש מנהל החינוך, נופר קפון: "הסוד של מערכת החינוך שזכתה בפרס החינוך הארצי טמון בשני אלמנטים מרכזיים, הראשון הוא ההבנה שללא השקעה בהון האנושי לא נוכל לחולל שינוי אמיתי. השני הוא עומק שיתופי הפעולה בין כל בעלי העניין - מהנהגת העיר ועד ההורים והתלמידים. אנו מתרגשים מהזכייה בפרס ורואים בה הכרה בדרך הייחודית שסללנו".