האגף החרדי בעיריית בת ים מציין חמש שנות פעילות, אך בניגוד לשמו המגזרי, המציאות בשטח חושפת תמונה מורכבת ואפילו מפתיעה: מדובר באחד הגופים הפעילים בעיר, המספק מענה ותמיכה לאלפי תושבים מכל קצוות הקשת החברתית – חרדים, דתיים, חילונים, עולים חדשים ו-וותיקים כאחד. בראיון מיוחד, חושף מנהל האגף, מוטי בוסקילה, את מאחורי הקלעים של העשייה חוצת המגזרים.
"אנשים שומעים 'אגף חרדי' ומיד חושבים על גוף סגור הפונה לקהל מסוים, אולי אפילו משהו קיצוני או מאיים", אומר בוסקילה, "בפועל, אנחנו כאן בשביל כולם".
בזכות הקשרים
לדבריו, בעוד המנדט הרשמי של האגף מתמקד בתחומי החינוך והתרבות של הציבור החרדי, בפועל הפעילות נוגעת בכל היבט הקשור, במישרין או בעקיפין, לציבור הדתי והמסורתי.
אולי יעניין אתכם:
הנתון המפתיע ביותר הוא הרכב הפונים לאגף: "בשנה שעברה, למעלה מ-60% מהפניות שטופלו על ידינו הגיעו מהציבור החילוני", מגלה בוסקילה. "אנחנו עוזרים לכולם מתוך אמונה שזו חובה מוסרית ושליחות שהיא מצווה". כדוגמה בולטת הוא מציין את תוכנית הביטחון התזונתי שנוהלה על ידי האגף בשנתיים האחרונות, במסגרתה חולקו קרוב ל-30 מיליון שקלים למשפחות נזקקות, עולים חדשים, קשישים וניצולי שואה. "בפועל, אולי 20% מהנהנים היו מהמגזר החרדי. השאר היו עולים, קשישים ומשפחות ותיקות. סייענו להם במאור פנים ובכל הלב", הוא מספר.
4 צפייה בגלריה


בוסקילה עם ברוט. "למעלה מ-60% מהפניות שטופלו על ידינו הגיעו מהציבור החילוני"
(צילום: פרטי)
מה מושך תושבים חילוניים לפנות דווקא לאגף החרדי?
"ראשית, יש את הנגישות והיחס האישי. נציגי הציבור החרדיים רואים בשליחותם מצווה, וזה מורגש. שנית, אנחנו משתדלים להיות פחות בירוקרטיים ויותר שירותיים, במטרה לפתור בעיות במהירות. בנוסף, אין ספק שלציבור החרדי יש קשרים פוליטיים במשרדי הממשלה, בעיקר דרך נציגי ש"ס, ואנחנו לא מהססים להשתמש בקשרים אלה לטובת התושבים הזקוקים לעזרה. בסופו של יום, זה פשוט קורה, ואנחנו שמחים לסייע לכל אחד, בלי לנסות לחנך".
בוסקילה, שנבחר לתפקידו במכרז מסודר ועומד בדרישות ההשכלה והניסיון, אינו מכחיש את קשריו הפוליטיים, כולל עם יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, ושרים וח"כים נוספים מהתנועה, כמו גם קרבתו לראש העיר צביקה ברוט וסגנו רפאל ברנז.
"אני מנהל אגף מקצועי, והוכחתי את עצמי בשנים האחרונות", הוא מדגיש. "יחד עם זאת, הקשרים האלה הם כלי עבודה שעוזר לי מאוד לסייע לציבור. פנייה ישירה לשר הבריאות או הרווחה מבטיחה טיפול יסודי יותר. מעולם לא השתמשתי בקשרים אלו לטובתי האישית, אלא אך ורק עבור תושבים. אני לא מתנצל על כך שאני מכיר וחבר של פוליטיקאים – זה לא עוזר לי אישית, אבל זה בהחלט עוזר לפתור בעיות לאנשים".
רשימת ההישגים
מבחינת האגף, הישגיו הבולטים הם: 25% מתלמידי העיר בת ים לומדים במוסדות החינוך החרדיים, האגף התורני הצליח למסד את כל המוסדות, לדברי בוסקילה, כולם לומדים לימודי ליבה ברמה הגבוהה ביותר, ותוצאות מבחני המיצ"ב מראים זאת.
בנוסף האגף התורני הפיק השנה 148 אירועי תרבות, כאשר 80% מהאירועים הם לנשים ולילדים.
כמו כן, הוקם הפורום הראשון לנשים חרדיות מובילות. "הן מגישות לנו הצעות לפעילויות שהשטח מבקש, ואנו משתדלים לבצע", אומר בוסקילה ומוסיף: "יצאנו למבצע מוגנות נרחב עם הרצאות בכל מוסדות החינוך החרדיים בנושאי מוגנות מפדופיליה וכד', בלי להתבייש!".
בר5שימת ההישגים גם הקמת הארגון 'זוכרים כל חלל', במסגרתו ביום הזיכרון כל תלמיד/ה קוראים משניות ותהילים לחללי מערכות ישראל. ובוסקילה ממשיך: "הקמנו מועדון מיוחד לנוער חרדי בסיכון, יש לנו מקרים שהמודיעין עובד איתנו יחד, בסוף רוב הנערים מצליחים לחזור למסלול. הקמנו בעיר את ביה"ס הטוב ביותר בארץ לילדים על הרצף. "אנחנו גם מטפלים בכל שנה בכמעט 4,000 משפחות בבקשות להנחה בארנונה, כאשר רוב המשפחות הם של עולים חדשים.
מחאת הגיוס והפילוג בעם
האתגרים המרכזיים העומדים בפני האגף כוללים עומס עבודה, מגבלות תקציב ולעיתים חוסר הבנה ציבורי לגבי היקף הפעילות חוצת המגזרים: "אבל כשמשפחה מקבלת סיוע, או כשילד מקבל חיבוק דרך פעילות קהילתית, אנחנו יודעים שאנחנו בכיוון הנכון", אומר בוסקילה.
ברמה האישית, חלומו הוא להמשיך ולהוות כתובת לכל נזקק. ברמה הציבורית, הוא שואף לצמצם את הקיטוב בעם: "העם שלנו קרוע, שנאת חינם משתוללת", הוא קובל. בוסקילה סבור שההסתה נגד הציבור החרדי אינה מוצדקת ומתעלמת מהתרומה האדירה של ארגוני חסד חרדיים (כמו איחוד הצלה, עזר מציון, ידידים ועוד), שרוב הנהנים משירותיהם הם חילונים.
מה לגבי חוק הגיוס?
"אלפי חרדים התגייסו בשקט בשנים האחרונות כחלק מתהליך עמוק, אבל ברגע שהפכו את זה לנושא פוליטי ופופוליסטי עם איומי סנקציות, הגיוס צנח. מי מרוויח? הפוליטיקאים שבונים קריירה על פילוג".
בוסקילה, שגדל בבית חילוני וגאה במשפחתו על ערכיה ("אני אוהב את אחיותיי הלא-דתיות בלי לשפוט ובלי לחנך"), ושומר בקנאות על פרטיות משפחתו הגרעינית ("אשתי הצדיקה בחרה להישאר מחוץ לאור הזרקורים, אך תמיכתה חיונית להצלחתי"), קורא לשינוי גישה.
"בחודשים שאחרי ה-7 באוקטובר ראינו את עם ישראל במלוא תפארתו – באחדות, באהבה, בתמיכה הדדית", מסכם בוסקילה בנימה אישית. "לצערי, זה נגמר מהר מדי. אסור לנו לחכות לאסון הבא כדי להתאחד. עם ישראל ברובו אוהב אחד את השני. בואו נקדים תרופה למכה, נאהב ללא תנאי, גם כשאנחנו לא מסכימים. כמו אחים אמיתיים".