"בשום מדינה בעולם לא היו נותנים לעולה חדש להתקדם ככה. היה לי קושי לבטא את עצמי בכתב ובעל פה, אבל המפקדים שלי נתנו לי הזדמנות", אומר גונדר משנה שגיא ז'ורבסקי, תושב בת ים, שטיפס בשנים האחרונות בסולם הפיקוד של שירות בתי הסוהר ובאחרונה התמנה למפקד כלא כרמל.
1 צפייה בגלריה
ז'ורבסקי. "לשחרר אסירים עם תקווה"
ז'ורבסקי. "לשחרר אסירים עם תקווה"
ז'ורבסקי. "לשחרר אסירים עם תקווה"
(צילום: שב"ס)
קראו גם:
ז׳ורבסקי (43), נשוי ואב לשלושה (שנתיים, 11 ו־14) עלה בגיל עשר מאוזבקיסטן. כילד התייתם מאב, ואמו, מרגריטה, שבברית המועצות הקימה חברת הנדסה שפרנסה עשרות אנשים, נאלצה בישראל לפרנס את משפחתה בעבודה במרכול מקומי.
לטענתו, הוא לא קיבל את הקלפים הנכונים, ובכל זאת ניצח במשחק. "בגיל 45 אמא כבר היתה בעלת עסק מוערכת שניהלה עשרות עובדים, ובישראל היא מצאה את עצמה מוכרת עופות בסופר", הוא משחזר. "באותן שנים כמעט ולא היו נשים בתחום ההנדסה אבל היא לא התייאשה, היא אשת ברזל אמיתית, היא מגדלור של ערכים וכוח, דמות למופת, שהקריבה הכל עבורי ועבור אחי. לימים היא התקדמה עד שניהלה סניף ברשת רהיטים גדולה".
גם ז׳ורבסקי מצא את דרכו למרות נקודת פתיחה לא פשוטה. "כשעלינו הייתי בן 17, ולא ידעתי עברית. אחרי ילדות ברווחה כלכלית התחלתי לעבוד בעבודות מזדמנות. נדדנו מעיר לעיר בעקבות הפרנסה. בכוונה נצמדתי לישראלים ולא לדוברי השפה שלי כי ידעתי שזאת הדרך היחידה שלי ללמוד את השפה והתרבות. היום אני יודע שהיה לי הרבה מזל, למרות שתמיד יהיו אנשים עם אמירות גזעניות, התמזל מזלי לפגוש אנשים טובים שהכילו אותי".
בגיל 19 ז'ורבסקי התגייס למג"ב, "שם כבר ממש נתנו לי הרגשה שאני חלק ממשפחה". בתפקיד המשמעותי הראשון הוא שימש קצין ביחידת בילוש במג"ב, שירת בדרום הר חברון כמפקד יחידת מארבים, ולצד תפקידים נוספים גם למד ארבעה תארים אקדמיים.
בשנת 2005 עבר לשב"ס, שימש כסגן מפקד בית מעצר אבו כביר, קצין אג"מ יחידת נחשון ומפקד גדוד דרום ביחידת נחשון. לאחרונה, כאמור, התמנה למפקד בית סוהר כרמל. "לנהל כלא זה תפקיד ליבה בשב"ס", הוא מסביר, "האסירים, על אף הפשעים החמורים, בסופו של מאסר יחזרו לחברה, הם לא נעלמים, וחשוב לנו לעשות את כל המאמצים כדי לאפשר להם לחזור לקהילה טובים יותר. יש לנו אסירים שהם עברייני מין, בעלי רקע בסמים או אלימות, ולכל אחד יש תוכניות שיקום וטיפול ייעודיות".
"האסירים לא נעלמים, וחשוב לנו לאפשר להם לחזור לקהילה טובים יותר. יש לנו אסירים שהם עברייני מין בעלי רקע בסמים או אלימות, ולכל אחד יש תוכניות שיקום וטיפול ייעודיות"
בכל זאת, רוב האסירים חוזרים לכלא.
"נכון. אבל אם נקודת ההנחה שלי תהיה כזאת, אז אני אהיה עוד אחד שמעודד אותם לחזור לעולם העבריינים. אני חושב לאיזה עולם הם יוצאים, מחבר אותם למקומות תעסוקה ולגורמים חיוביים בקהילה. רק לאחרונה השתחרר אסיר בן גילי שעלה באותה שנה שאני עליתי ומאותו מקום, אבל סיפור החיים שלנו שונה. הוא נכנס ויצא מבתי כלא כבר 18 פעמים בגין עבירות של סמים וגניבות. אני יודע כמה המשבר שהוא עבר קשה, אני יודע איזו חוויה מטלטלת גרמה לו ההגעה לכלא. סייענו לו עם גמילה מסמים, הוא למד רתכות ועבד בתוך הכלא עבור מפעל לייצור מיטות רפואיות. כשהשתחרר השתלב במפעל עצמו. אנחנו חייבים לשחרר אותם לעולם שבו יש להם תקווה".
כשז׳ורבסקי מדבר על מקרים מעין אלה, הוא מדבר מדם ליבו. "בשום מדינה בעולם לא היו נותנים לעולה חדש להתקדם ככה. בישראל יש מערכות בעלות סובלנות כלפי בעל קושי, זה משהו שלא יכולת למצוא באף צבא אחר בעולם".