חוף בת ים מככב ברשימת החופים הנקיים ביותר בישראל: "שומר על ציון 100 במשך 3 שנים ברציפות". כך עולה מסיכום מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה. לפי מדד זה שנת 2022 הייתה השנה הנקייה ביותר בחופי ישראל. 81.8% מהחופים הפתוחים הוגדרו נקיים לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% בלבד בשנת 2005, בעת התחלת התוכנית "חוף נקי".
חוף בת ים מככב ברשימת הרשויות החופיות ששמרו על מדד של נקי מאוד או נקי בכל המדידות שבוצעו ב-2022. יתרה מכך, חופי בת ים גם שמרו על ציון 100 לאורך 3 השנים האחרונות והצטיינו בכל המדדים נבדקו בהם. חופים נוספים שכיכבו ברשימת החופים הנקיים הם: חופי מטה אשר, עכו, חיפה, טירת הכרמל, חוף הכרמל, גן רווה ואשדוד. הרשויות שדורגו במקומות האחרונים ולאורך 2022 החופים שלהן היו הכי פחות נקיים הם חוף אשקלון, חוף השרון וחוף אשקלון.
נתון נוסף שנבדק הוא מדד הקנסות. במסגרת התוכנית תגבר המשרד את הרשויות באכיפה. היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית יזמה סיוע בביצוע פעולות האכיפה במהלך חודשי הקיץ, ובזמן שבערים רבות חולקו בין עשרות למאות קנסות, בשנת 2022 בבת ים הנתון עמד על אפס. לא ניתנו כלל קנסות.
הסיבה שניתנה להיעדר הדוחות, כפי שהוסברה, היא פעילויות רבות, פרטיות ועירוניות, שמטרתן לשמור על הניקיון בחופים ולהעלות את המודעות לנושא בקרב הציבור.
איך נמדד ניקיון החופים?
במסגרת התוכנית, פורסמו מדדים לניקיון החופים הלא מוכרזים ב-21 הרשויות החופיות בים תיכון ובמפרץ אילת. במהלך השנה בוצעו שני סבבים של בדיקות "מדד חוף נקי" כל חודש, ב-66 מקטעים שנבחרו מתוך 153 ק"מ חופים פתוחים שאינם מוכרזים לרחצה ואינם תשתית או שטח אש סגור.
קראו גם:
לצד הבקרה על ניקיון החופים, תמך המשרד להגנת הסביבה בשנים 2021 עד 2024 בתקציב רב שנתי חסר תקדים ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים, בהיקף של עד 26,463,253 שקל בעבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה.