בחודשים האחרונים פעל ברמת הנשיא, בשקט וללא פרסום, פיילוט הרובעים. אחרי שהפיילוט הוכתר בהצלחה הושקה השבוע התוכנית בכל אזורי העיר. לדברי ראש העירייה צביקה ברוט, היא אמורה לגרום למהפכה של ממש, שכל תושב ירגיש כבר בתוך חודשים ספורים.
קראו גם:
"מדברים על מהפכת התברואה מהיום שאני זוכר את עצמי כילד בבת ים, אבל אף אחד לא הצליח לעשות אותה", אומר ברוט השבוע. "התחייבתי בפני התושבים לבצע זאת, וכעת אנחנו מוציאים לפועל את תוכנית הרובעים שתהפוך את בת ים לעיר נקייה יותר, עם שירות מתקדם יותר לתושב ותחזוקה שוטפת".
"שריף" לכל רובע
אז איך זה יקרה בפועל? לדברי ברוט בתקופה האחרונה נערך פיילוט שקט כדי שמנהלי הרובעים שנבחרו יכירו את השטח. "חילקנו את העיר לחמישה חלקים, שמותאמים מבחינת גודל, שטח ומספר התושבים. לכל רובע יהיה מנהל שלמעשה ישמש כ'שריף' של הרובע ויישב במבנה עירוני בשטח שלו", הוא מסביר. "מנהל רובע ממונה על כל נושא הניקיון, תחזוקה, תאורה ונראות הרובע. בהמשך אנחנו רוצים להפוך אותם לנציגים של העירייה מול התושבים. הם יסייעו בכל נושא ‑ תווי חניה, רישום למערכת החינוך, סיוע בבירוקרטיה מול אגף הנדסה ורישוי עסקים וכדומה. תחת המנהל יעבדו עובדי ניקיון, תחזוקה ופקחים עירוניים, כאשר המטרה היא שכל אחד מהם יהיה שייך לאיזור שלו ולא להעביר עובדים מצד אחד של העיר לצד השני, אלא לתת להם להכיר לעומק את השטח שלהם, את החוזקות ואת נקודות התורפה, וכך לתת שירות טוב ביותר. מבחינת המשאבים אנחנו מחלקים אותם באופן שווה, אך בהחלט נדע בכל רובע איזה דגש לשים, כי לעמידר ולרמת הנשיא יש צרכים שונים, וחשוב לנו לתפור לכל רובע את החליפה שמותאמת לו".
תוך כמה זמן אתה צופה שינוי?
"להערכתי השינוי כבר התחיל, ואנחנו רואים את זה בפידבקים של התושבים ברשתות החברתיות ובפניות אלינו. בגלל שעד עכשיו פעלנו בהשקה שקטה ולא פרסמנו את זה, אני מניח שרוב התושבים לא מבינים מה קורה, אבל חשוב לנו שיידעו שעכשיו יש להם למי לפנות, ולהערכתי תוך מספר חודשים אנחנו נראה מהפכה של ממש בעיר וזה יבוא לידי ביטוי בניקיון, תחזוקה ונראות השכונות. השינוי יהיה מחוץ לבית של כל אחד מאיתנו".
התקציב: 200 מיליון שקל
בשלב זה העירייה כבר הוסיפה למערך התברואה משאיות ניקוי ואיסוף אשפה, והחידוש המפתיע - שואב אבק עירוני. "זה ציוד שמיוצר על ידי חברה צרפתית שיושבת בבלגיה, וכבר הזמנו עשר יחידות", אומר ברוט. "בעוד שבעולם אלפי ערים עברו לשימוש בשואב אבק שמחליף את המטאטא והיעה הקונבנציונליים, בישראל אף רשות מקומית לא עשתה זאת, רק מספר מוסדות כמו נתב"ג ואוניברסיטת תל אביב. להערכתנו, צריך יחידה אחת בכל רובע כדי לעבור בכל הנקודות החשובות, כאשר המכשיר יכול לשאוב כמעט כל פסולת, החל מבדל סיגריה וכלה בבקבוק של ליטר וחצי".
נשמע יקר. כמה התוכנית תעלה לעירייה?
"תקציב התברואה של בת ים עמד בשנת 2020 על 13 מיליון שקלים, בשנת 2021 על 13.8 מיליון, ועבור התוכנית הוספנו עוד שמונה מיליון שקלים. צריך להוסיף לזה את תקציבי גנים ונוף, תחזוקה וטאטוא רחובות. מדובר ב־200 מיליון שקלים שאנחנו משקיעים רק בשיפור פני העיר".
מהיכן מגיע סכום כזה בימים שבהם מנסים לאזן את התקציב העירוני?
"צריך להבין שבמשך שנים נושא התברואה בבת ים הוזנח, למרות שהושקעו עשרות מיליוני שקלים בניקיון העיר. אחד מהדברים הראשונים שעשיתי זה סדר בתקציב. היו דברים שגיליתי ובאמת הטריפו אותי ‑ קבלנים פרטיים שקיבלו מיליוני שקלים מהעירייה ובמקום לתת שירות לתושב שלנו הם עבדו בערים אחרות. אני זוכר מקרה אחד שממש הטריד אותי ‑ משאית של קבלן שעל פי הדוחות, ביום בו היתה צריכה לאסוף פסולת בבת ים, נסעה למשך יותר משעתיים לבצע עבודה פרטית ברחובות. זה אומר שבאותו יום העיר שילמה כסף על שירות שהיא לא קיבלה. שמנו לזה סוף באמצעות מכשירי ג'י.פי.אס שהותקנו בכל המשאיות וכך אנחנו יודעים היכן הן נמצאות בכל רגע נתון. הכסף שנחסך הושקע מחדש ביותר פיקוח, שעות עבודה למנקים וציוד".
מייצרים יותר פסולת
למרות הכוונות הטובות, ברוט וראשי הנהלת העירייה מבהירים כי המהפכה תלויה גם בתושבים. "בימי הסגר אנחנו שמים לב שיש יותר אשפה בעיר, בעיקר בפחי הרחוב, כמו בטיילת", אומר ברוט. "אנשים קונים טייק אווי, אוכלים ברחוב וזורקים בפחים הכתומים, והבנו שצריך לתגבר את הניקוי שלהם. יש גידול של כ־20 אחוז בפסולת המושלכת ואנחנו מתאימים את עצמנו לזה. אבל בסופו של יום גם התושבים חייבים לתת יד. כל אחד שעושה פיקניק, מטייל עם הכלב שלו או אוכל בחוץ, חייב להקפיד לנקות אחריו, זו אחריות אישית של כולנו ורק יחד נוכל לקדם את בת ים".
גם סגן ראש העירייה ומחזיק תיק שפ"ע, יהודה הרוש, שנחשב לאבי תוכנית הרובעים, מייחל לשיתוף פעולה ציבורי נרחב עם המיזם. "עבדנו על התוכנית שנתיים ארוכות, החל מהכתיבה שלה, תכנון, למידה ויישום שלה בצורה שמתאימה ביותר לעיר", הוא מגלה. "מדובר בבשורה של ממש, בת ים מצטרפת לשורה של ערים מתקדמות ומובילות. התוכנית החדשה תיגע בכל תושב ותושב בעיר וזו המטרה שלנו. מדובר במהפכה שעתידה לשפר משמעותית את חזות וניקיון העיר ואת הדיאלוג והקשר עם התושבים".
על החלק המקצועי והכלכלי ניצחה מנכ"לית העירייה, יודפת אפק־ארזי, שהתאימה את המודל לעיר, ויחד עם שאר הצוות ליוותה את הפיילוט הראשוני, של רובע רמת הנשיא, וקיבלה נתונים בזמן אמת כדי לייעל את המערכת.
"בת ים יוצאת השבוע לדרך חדשה שתוביל לשיפור משמעותי בשירות ובניקיון ומובילה לקיומה של כתובת מקצועית משמעותית בשטח", היא אומרת. "מדובר במהפכה הארגונית הגדולה ביותר שהיתה בעירייה, ונועדה להביא בשורה לכל תושב ותושב בעיר. המהלך הזה מהווה צעד נוסף בשורת הרפורמות והמהלכים החדשים בעירייה, שנועדו לייעל את השירות לתושב, לשפר את חזות פני העיר ואיכות החיים".
תעודת זהות
יהודה אברג'ל (36) - מנהל רובע עמידר
רקע: סגן מנהל מחלקת תברואה בעיריית יבנה ואחראי על קבלני האשפה והניקיון
החזון: "להעיר ולהאיר פינות חמד ואזורים שישדרגו את המרחב הציבורי ברובע הוותיק, לשפר את איכות החיים של התושבים בשיתוף פעולה עימם ולייצר סביבה מטופחת ונקייה"
עופר תג'ר (39) - מנהל רובע צפון
רקע: מוביל חברות בתחום הניהול והשירות במגזר הפרטי
חזון: "יצירת סביבה נקייה יותר, הקניית מענה ענייני לצורכי התושבים והקמה של קהילה תומכת ומשותפת לתושבים ובעלי העסקים"
ציון רוזוליו (49) - מנהל רובע דרום
רקע: עובד עיריית בת ים 26 שנים, בין היתר כעוזר ראש העירייה, וב־15 השנים האחרונות באגף התברואה
חזון: "לתת לתושבים ולבעלי העסקים המקומיים את השירות הכי טוב שאפשר, להראות שיש אוזן קשבת שגם מטפלת"
עו"ד רותם קקון (36) - מנהל רובע רמת הנשיא
רקע: מנהל מינהלת רובע עסקים ומרכזים מסחריים בירושלים, מנהל פארק תעשייה עטרות, עורך דין באגף היועץ המשפטי בעירייה
חזון: "העיניים של העירייה בשטח. שיפור השירות לתושב בכל הנוגע לתפעול ושפ"ע, ובמקביל יצירת תחושת קהילתיות וערבות הדדית בשכונה"
ששון פלסטיאן (52) - מנהל רובע לב העיר ורמת יוסף
רקע: פקח בפיקוח העירוני, מנהל אגף במחלקת תברואה
חזון: "בבת ים אין 'חצר אחורית' ועם שיתוף פעולה עם נציגי השכונות ברובע נגיע לתוצאות מדהימות"
עוד חדשות בת ים