תוכנית "שער יוספטל" היא אחת מתוכניות ההתחדשות העירונית הגדולות ביותר שמקודמות בשנים האחרונות בבת ים. אז למה עיריית בת ים רוצה לגנוז אותה, הוועדה המחוזית תל אביב ממשיכה קדימה והמהנדס החדש של בת ים טוען שמדובר בתוכנית שמהווה "איום כלכלי על יציבות העיר"? "מיינט בת ים" עושה לכם סדר.
תוכנית שער יוספטל בבת ים
תוכנית "שער יוספטל", שהוצגה לראשונה בדצמבר 2022, משתרעת על שטח של כ-60 דונם בדרום מזרח מחלף יוספטל. מתחם הפינוי בינוי המתוכנן גובל מצפון ברחוב יוספטל, ממערב ברחוב אלי כהן, מדרום ברחובות רזיאל והעמק וממזרח בנתיבי איילון.
במסגרת התוכנית, 479 דירות בבניינים נמוכים ייהרסו, ובמקומן ייבנו 1,175 דירות בבניינים בני 9 עד 59 קומות.
בנוסף, יוקצו 9,000 מ"ר לשטחי מסחר, 115,000 מ"ר לתעסוקה ו-35,000 מ"ר למבני ציבור. התוכנית כוללת גם שימור של הבניין העגול (שיש המכנים אותו בית האונייה), ושיפוץ תשתיות עירוניות. התוכנית נולדה וקודמה כיוזמה משותפת של הרשות להתחדשות עירונית ועיריית בת ים.
השינויים שמדאיגים את עיריית בת ים
בחודש יוני 2024, עיריית בת ים הודיעה על החלטתה להפסיק את קידום התוכנית. זאת למרות המשך קידומה על ידי הוועדה המחוזית תל אביב, ובשל שינויים שנעשו בה.
מה השינויים שנעשו ועוררו התנגדות בעיריית בת ים? מאחר והתוכנית המקורית עוררה התנגדויות מצד יזמים ובעלי דירות, שטענו לאי-כדאיות כלכלית ודרשו הגדלת מספר יחידות הדיור, החליטה הוועדה המחוזית תל אביב לקבל חלק מההתנגדויות ואישרה תוספת של 335 יחידות דיור, וכן המירה 22,400 מ"ר משטחי תעסוקה למגורים, זאת בניגוד לבקשת עיריית בת ים. המשמעות: יותר דירות, יותר תושבים ופחות הכנסה לעיר משטחי מסחר ותעסוקה. משוואה בעייתית מאוד עבור העיר ותושביה.
קראו עוד באותו נושא:
השינויים הללו הכעיסו מאוד את עיריית בת ים. לדברי מהנדס העירייה החדש, ישי ולנסי, התוכנית המתוקנת יוצרת חוסר איזון כלכלי משמעותי הפוגע ביציבות הפיננסית של העיר. לדבריו, התוכנית המקורית נועדה ליצור מרכז עירוני משולב שימושים (מגורים, מסחר ותעסוקה) אך השינויים פוגעים במטרות אלו.
בעקבות כך, החליטה עיריית בת ים החליטה לגנוז את התוכנית, בטענה שהשינויים מהווים תוכנית חדשה המחייבת בדיקות יסודיות ואינה מתאימה להליך מהיר לפי סעיף 106ב'. מהנדס עיריית בת ים אף מדגיש, בהתנגדות נחרצת כי, התוכנית הנוכחית מהווה איום כלכלי על יציבות העיר.
היום (שני 24.3.2025) תדון הוועדה המחוזית תל אביב בהתנגדויות לתוכנית המתוקנת. אם לא יושג הסכם בין עיריית בת ים לוועדה המחוזית, העירייה תמשוך את התוכנית, בתיאום עם הרשות הארצית להתחדשות עירונית.