השבת הנוראה של ה-7 באוקטובר הבליטה בנסיבות האיומות אנשי מילואים ותושבים בחברה האזרחית, שיצאו מגדרם כדי לקחת חלק במאמץ המלחמתי או להקל במשהו על המציאות שנכפתה על המדינה בדרום הארץ ובצפון.
בעיריית בת ים, בשיתוף מועצת הנשים העירונית, החליטו להעניק תעודת הוקרה ("אשת חיל") לשש נשים שונות, אשר נטלו חלק, אם זה בהתייצבות בשירות מילואים, בכניסה פיזית לרצועת עזה, או בסיוע לחיילים ואזרחים מיישובי העוטף. המשותף לכולן: הכוח לעורר השראה, להקרין אור, ועל הדרך גם להביא גאווה עירונית לבת ים.
סיגל מזרחי גולן. מתנדבת בחזית
סיגל מזרחי גולן (53) גדלה בבית שבו פעילות ציבורית הייתה חלק בלתי נפרד מההווי המשפחתי. אביה, שלום גולן ז"ל, היה רב פקד במשטרת ישראל וחבר מועצה בעיריית בת ים, ויחד עם אם המשפחה נינט מזרחי ז"ל, הם העבירו לילדיהם את החשיבות שבערך ההתנדבות והתרומה לקהילה.
סיגל, ילידת בת ים, מורה לחינוך גופני ואמא לשלושה, הקימה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר חמ"ל של מתנדבים רבים שפועל כבר קרוב לחצי שנה, במסגרתו אזרחים ואזרחיות מגיעים לשטחי כינוס ולבסיסים בדרום ודואגים להכין לאלפי חיילים ארוחות חמות ומפנקות. בנוסף, צוות החמ"ל סייע לחקלאי העוטף בקטיף במקום העובדים שפונו או עזבו את האזור.
קראו גם:
לירז דיין. מש"קית נפגעים במילואים
לירז דיין (24) בוגרת תנועת הנוער קצ"ב ופעילה במרכז הצעירים בבת ים, שימשה במהלך השירות הסדיר בצה"ל בתפקיד רכזת נפגעים, והמשיכה מדי שנה להתגייס למילואים.
בבוקר ה-7 באוקטובר (כשבועיים לאחר שהשתחררה ממילואים), גויסה שוב לתפקיד מש"קית נפגעים, וליוותה את משפחות החללים מרגע הבשורה הקשה, דרך הלוויה וההתמודדות עם השכול, כשבמהלך הימים הראשונים של המלחמה התקיימו כ-15 לוויות ביום. גם בימים אלה, לצערנו, לירז ממשיכה את הפעילות שלה באגף הנפגעים.
סרן במיל' רותם שמשי. קצינת משאבי אנוש
בבוקר ה-7 באוקטובר סרן במיל' רותם שמשי (25), קצינת משאבי אנוש חטיבתית באוגדת עזה, הייתה בין הראשונים לצאת לכיוון יישובי העוטף. במשך 72 שעות רצופות - יחד עם הצוות הנצור, היא סייעה במיפוי מצבת החיילים באזורים השונים, באיסוף מידע על נעדרים והרוגים, ובהעברת המידע להמשך טיפול ביחידות הרלוונטיות.
יהודית טייב. מאות מנות מבת ים לחזית
לשנע 400 מנות מדי יום מהמרכז לעוטף עזה - זאת משימה לא פשוטה. ועדיין, יהודית טייב (54), ילידת צרפת, נשואה ואמא לחמישה, לא מוותרת על הזכות לספק ללוחמים ציוד, לבוש חם, שתייה ואוכל, כולל ארוחות שישי. יהודית, שעובדת בבית חב"ד בבת ים, רתמה למשימה את הקהילה הצרפתית המתגוררת בעיר, ופתחה עמותה לגיוס תרומות מיהודי צרפת וישראל עבור החיילים. בערב התרמה מיוחד שהפיקה, לדבריה, גויס מספיק כסף כדי לאפשר פעילות העמותה למשך חודשים רבים נוספים.
רס"ל אופיר לאור. לוחמת בגדוד ברדלס
במשך 50 ימים לחמה רס"ל אופיר לאור (23) בלב עזה. היא אומנם לא נקראה להתייצב אבל מבחינתה אדישות לאירועי ה-7 באוקטובר לא הייתה אופציה.
לאחר פרוץ המלחמה היא פנתה למפקדיה בגדוד ברדלס (המעורב);'שם היא משמשת כמפקדת ורס"פית, וביקשה להצטרף ללוחמים וללוחמות בשטח. רק לאחר לחץ לא קטן הוקם צוות מעורב (הראשון אי פעם שמשתתף במלחמה), שנכנס לשטח - תחילה באחד מקיבוצי העוטף, ובהמשך, כאמור, בלב הקרבות בעזה. את הצוות הרכיבו חיילים וחיילות בשירות סדיר ומילואים, ש-90 אחוז מתוכם נשים. השבוע, לאחר שהשלימה 100 ימי מילואים, יצאה לאור ל"חופשת שחרור" בטיול במזרח אסיה.
סרן במיל' אורטל כהן. קצינת מבצעים במילואים
בשנת 2021 קיבלה אורטל כהן (38), אם חד-הורית לילדה בת 7, תעודת הוקרה מיוחדת על תרומתה המשמעותית כקצינת מבצעים במילואים של חטיבת גולני. היא לא האמינה ששלוש שנים לאחר מכן היא תחזור למיפקדת חטיבת גולני בדרום, שבעקבות מלחמת חרבות ברזל ספגה את מספר הנפגעים הרב ביותר עד כה. במסגרת תפקידה, העניקה כהן מעטפת מבצעית, ציוד והכוונה של הגדודים בשטח, בשיתוף יחידות נוספות, כגון חיל האוויר, הנדסה ועוד, וזאת כדי לסייע ללוחמים בשטח.
את השירות הסדיר היא החלה במסלול גרעין נח"ל, ואף השלימה שנת שירות ביישוב חולית בגבול עזה. משם המשיכה לקרקל, לקורס מ"כיות ובהמשך יצאה לקורס קצינות. היא השתחררה מצה"ל בתפקיד סגנית מפקדת פלוגה, ועברה להתגורר בפריז בתפקיד עוזרת הנספח הצבאי בשגרירות צרפת. כששבה לארץ, החלה את לימודיה במקביל לעבודתה בחפ"ק של משרד הביטחון, וכיום היא ממונה על תחום הביטחון באגף הביטחון סחר חוץ במנהל המכס.