מי לא מכיר את בניין המשולשים של עיריית בת ים? הבניין שאין כמוהו בכל הארץ אינו אהוב על כולם, אבל כולם יסכימו שהוא לא משעמם. יפה או מכוער, הבניין הזה יצר שיח מאז שהוקם ועד היום, משמע האדריכל הצליח במשימתו. מאחורי עיצוב הבניין הכי מעניין בבת ים עומד האדריכל צבי הקר, שבערב יום הכיפורים הלך לעולמו.
4 צפייה בגלריה
צבי הקר ז"ל, בניין עיריית בת ים
צבי הקר ז"ל, בניין עיריית בת ים
צבי הקר ז"ל, בניין עיריית בת ים
(צילום: דודו בכר, צבי הקר)
צבי הקר, מי שלמעשה שימש כמעצב ויזם הרעיון לצורתו של בניין עיריית בת ים, ונחשב לאחד האדריכלים הבולטים בישראל, נפטר בערב יום הכיפורים בביתו בברלין כשהוא בן 92.

קראו גם:

הקר נולד בקרקוב, פולין, בשנת 1931. בזמן מלחמת העולם השנייה ברח מפולין ועלה לישראל. הוא פנה ללימודי אדריכלות בטכניון, ובתום לימודיו הקים משרד בשותפות עם חברו ללימודים אלדר שרון ועם המורה שלהם אלפרד נוימן. השלושה תכננו יחד שורה של פרויקטים. הראשון והחשוב מביניהם היה בניין עיריית בת ים. כשנבנה בין השנים 1960-1963 עמד הבניין לבדו בלב הדיונות והיה חשוף לקו החוף של בת ים. המבנה תוכנן בצורת פירמידה הפוכה, בסגנון הברוטליסטי.

4 צפייה בגלריה
עיריית בת ים
עיריית בת ים
בניין עיריית בת ים. הכי מקורי
(צילום: צבי הקר אדריכלים)

בחינת התוכנית המקורית לעומק מלמדת שבניין העירייה היה אמור להיות רק השלב הראשון בתוכנית. סביב הבניין הייתה אמורה לקום כיכר ציבורית עם בנייני מסחר, אך התוכנית נזנחה, ורק הבניין המרכזי הוקם והוא ניצב באותו מקום עד היום.

4 צפייה בגלריה
עיריית בת ים
עיריית בת ים
עיריית בת ים. הבניין היה רק חלק מהתוכנית
(צילום: צבי הקר)

הקר המשיך לתכנן, ובין השאר חתום על בית דובינר המיועד למגורים פרטיים ברמת גן. בהמשך, הוא פתח משרד עצמאי, וב-1990 עבר להתגורר ולפעול בברלין.
מבין הפרויקטים המפורסמים של הקר אפשר למנות גם את שכונת המגורים רמות פולין שבירושלים (1973-1971), מוזיאון הפלמ"ח שבתל אביב (1995) ובית הספירלה שברמת גן (1990-1984), שעליו זכה בפרס רכטר לאדריכלות בשנת 1999. הקר לימד אדריכלות בגרמניה ותכנן כמה פרויקטים אדריכליים בולטים גם באירופה, בהם מרכז המורשת היהודית בדואיסבורג, גרמניה (1999-1996), אנדרטת השואה בבולוניה, איטליה (2015) ובית הספר היינץ-גלינסקי בברלין (1995-1991).

4 צפייה בגלריה
צבי הקר ז"ל בדירתו בבית דובינר
צבי הקר ז"ל בדירתו בבית דובינר
צבי הקר ז"ל בדירתו בבית דובינר
(צילום: מיכאל יעקובסון)

אחד המבנים המפורסמים שתכנן הקר הוא בה"ד 1, אותו תכנן בשנת 1968. עד שנפתח בית הספר לקצינים של צה"ל, בקרבת מצפה רמון, פעל בית הספר ב"מחנה סירקין" ממזרח לפתח תקוה, בסיס ששימש עד 1948 כשדה תעופה של חיל האוויר המלכותי הבריטי, ולא התאים להכשרת דור העתיד של הקצונה הצה"לית. המחנה שתכנן הקר מורכב ממגוון שימושים שאפשר למצוא בכל בסיס הדרכה צבאי - מגורים, כיתות לימוד, חדר אוכל, מועדונים ומשרדים.
מבנים רבים שתכנן הקר לא נבנו בסופו של דבר, כמו בית קולנוע בטייבה וגלריה לאמנות בתל אביב. בשנים האחרונות הרבה הקר להשתתף בתחרויות אדריכלות כמו תחרות למוזיאון מלחמת העולם השנייה בגדנסק; מוזיאון הבאוהאוס בדסאו ומוזיאון הגוגנהיים בפינלנד.
בערב יום הכיפורים הוא הלך לעולמו בביתו כשמשפחתו לצידו. יהי זכרו ברוך.