למרות המאמצים הרבים והקמפיין בהובלתו של ראש העירייה, מוטי ששון, העיר חולון פתחה את השנה החדשה ואת הסגר עם תואר מפוקפק בהחלט - עיר אדומה.
2 צפייה בגלריה
מחסום משטרתי בחולון
מחסום משטרתי בחולון
מחסום משטרתי בחולון
(צילום: קובי קואנקס)
קראו גם:
ובכל זאת, בכל הנוגע לאכיפה, נדמה שבמרחב איילון של משטרת ישראל נקטו במהלך החג ביד יחסית רכה, כשבמהלכו נרשמו עשרות דוחות בלבד ואזהרות לתושבים בחולון ובבת ים שלא עטו מסכות או יצאו מטווח הק"מ מביתם.
האכיפה, ברחובות ובצירים בשתי הערים, תימשך גם במהלך סוף השבוע הנוכחי ובצום יום הכיפורים, כאשר היא צפויה על פי גורמים במשטרה להחריף על פי החלטת קבינט הקורונה. "אנו שבים ומבקשים מהציבור לגלות אחריות אישית", אומרים במשטרה, "רק יחד נמנע את התפשטות הנגיף".

חולון: צפיפות בפארקים

כאמור, מתחילת החודש נעשו מאמצים גדולים בחולון על מנת למנוע מהעיר להפוך לעיר אדומה, במסגרת תוכנית הרמזור שמגדירה ערים על פי מספר התושבים שנדבקו בנגיף הקורונה. נכון לאמצע השבוע עמד מספר המאומתים בעיר על כ־1,150 חולים פעילים (3,500 מאז פרוץ המגפה).
בין היתר פורסם קמפיין עירוני, נעשו פעולות הסברה בשטח על ידי פיקוד העורף, נפתחו מתחמי בדיקות ענקיים ללא תשלום וראש עיריית חולון, מוטי ששון, פנה לתושבים פעם אחר פעם בבקשה לסייע במאמץ. למרות זאת, העיר חולון הפכה לעיר אדומה עם למעלה מאלף חולי קורונה, מרביתם אובחנו במסגרת מבצע הבדיקות העירוני שהתקיים בעיר אליו הגיעו למעלה מ־6,000 תושבים.
למרות ההנחיות הברורות והסגר שהחל בראש השנה, נראה כי באיזורים מסוימים בעיר, תושבי חולון לא בהכרח הקפידו על יישום ההוראות. במהלך החג הפארקים היו מלאים באדם, בין היתר היה אפשר לראות התקהלויות גדולות בפארק פרס. על אף ההיתר הברור בנושא, יש לציין כי מסלולי ההליכה ברחבי העיר הפכו לפופולאריים במיוחד, אולי בשל הקושי להישאר בבית לאורך זמן. בנוסף, למרות המחסומים שהוקמו בעיר, היו תושבים שנסעו לחגוג את ארוחת החג מחוץ לעיר.
"אני גרה מול פארק פרס, מהחלון אני רואה הכל ובחג הזה פשוט אכלתי את הלב", מספרת דיירת משכונת קריית שרת. "את החג עשיתי לבד, הדלקתי זום מראש כדי לראות את אמא שלי שחגגה אצל אחי כי היא תעביר איתם את הסגר וממש היו לי דמעות בעיניים. כרווקה זה לא פשוט להעביר חג לבד אבל את עושה את זה מתוך הבנה שזה מה שחייבים. בבוקר הרגשתי שהתעוררתי לעולם אחר, הפארק היה מלא באנשים, צוחקים ומשחקים כאילו כלום לא קרה".
שוחחת עם אנשים שהפרו את הסגר?
"לא אבל בקצב הזה אני מניחה שאנחנו לקראת סגר שלישי. לכל אחד יש תירוץ, זה אומר שהוא גר קרוב, אחר מסביר שרק אתמול קיבל תשובה שלילית לקורונה כאילו זה משנה משהו. יש גם את החכמים שמנסים להתחכם 'זה קו אווירי' או 'בתעודת זהות אני עדיין רשום בבית של ההורים' הם לא מבינים שלקורונה לא אכפת מעיגולי הפינות שלהם. אם תחלו ותדביקו אף אחד לא ישאל אתכם אם עמדתם בהנחיות, אתם חולים וזהו".

בת ים: שמח בטיילת

הסגר הכללי תפס את תושבי בת ים חצויים, כאשר נכון לאמצע השבוע מספר החולים בעיר עמד על 598 (כ־2,200 מאומתים מאז פרוץ המגפה).
2 צפייה בגלריה
פעילות ספורטיבית בטיילת בת ים
פעילות ספורטיבית בטיילת בת ים
פעילות ספורטיבית בטיילת בת ים
(צילום: קובי קואנקס)
חלקם מרגישים ש"זה הזמן לחרוק שיניים ולשמור על הוראות משרד הבריאות על מנת שבת ים לא תחזור להיות בראש רשימת הערים האדומות עם כמות חולי הקורונה הגבוה ביותר, כפי שהיה רק לפני כמה שבועות ספורים". לעומת זאת ישנם קולות אחרים שלפי שיטתם "הסגר השני שהוטל, אינו ישים ואינו ניתן לאכיפה, ויש בו יותר מדי חורים".
במרחב איילון של משטרת ישראל מסרו השבוע כי לא נרשמו אירועים חריגים בעיר בכל הנוגע להפרות ההגבלות והסגר, ושוטרים ופקחים פעלו בכל שעות היממה ובין היתר ביצוע אכיפה.
תושבים בבת ים מספרים כי בכל זאת, בחנויות הנוחות בטיילת שמתוקף ההגבלות יכולות להיות פתוחות ובמסעדות הפתוחות לשירותי משלוחים בלבד, העסקים היו די כרגיל. "אנשים מטיילים לאורך הטיילת, הולכים ויושבים ללא מסכות, וחלק מהחנויות פתוחות. אז איזה מין סגר זה בדיוק?", תוהה תושב בת ים שמתגורר על הטיילת.
דיירת נוספת ברחוב בן גוריון מוסיפה: "מי ששומר על הסגר הם בעיקר הקשישים שמפחדים ונשארים בודדים בבתיהם, דועכים לבדם. הצעירים יוצאים לטיילת בתירוץ שהם עושים ספורט או שמעבירים את ההתקהלות אל הבתים והחצרות הפרטיים".
ולצד כל אלה, נצפו גם מתרחצים לא מעטים שפקדו את חוף בבת ים. "מותר לגלוש, מותר לשחות כספורט יחידני, מותר גם לעשות הליכה בטיילת ועם זאת הגיעו גם אנשים שסתם נזרקו בחוף והפקחים הגיעו והתעמתו איתם", משתף אחד הגולשים הקבועים בחוף העירוני: "בים יש אוויר צח ועל פי המתווה מותר לעשות ספורט, אך עבורי הביקור בחוף הוא לא רק לגוף אלא גם ובעיקר לנשמה. עבורי יום ללא ים הוא יום מבוזבז".
בכל הנוגע לפעילות בבתי הכנסת, מתפללים בעיר העידו כי על אף ההגבלות, היה ניתן לראות צפיפות גדולה בחלק מהמניינים בעיר. כל זאת, מספר ימים לאחר שראש העירייה צביקה ברוט, ביחד עם ראש עיריית אור יהודה ליאת שוחט, וראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן, עתרו לבג"ץ בדרישה להשוות את מספרי המתפללים מחוץ לבית הכנסת למספר המפגינים מול בית ראש הממשלה.
תושבת חולון: "לכל אחד יש תירוץ, זה אומר שהוא גר קרוב, אחר מסביר שרק אתמול קיבל תשובה שלילית לקורונה. יש גם את החכמים שבתעודת זהות עדיין גרים אצל ההורים. הם לא מבינים שלקורונה לא אכפת מעיגולי הפינות שלהם"
לדברי ברוט, המדינה ביקשה מהם לעמוד מול מאות אלפי תושבים ולהסביר להם מדוע עליהם להתפלל בקבוצות קטנות ביום כיפור או להימנע מלהפעיל את העסק שלהם – אך במקביל היא אישרה לעשרת אלפים איש להגיע לבלפור להפגין. בעתירה, ביקשו העותרים מבג"ץ לקבוע כי שתי הזכויות – הזכות להפגין והזכות להתפלל – הן זכויות שוות, ויש לקבוע כללים אחידים הן להפגנות והן לתפילות בשטחים פתוחים. "אני שמח על כך שעמדתנו התקבלה. זה היה צריך לקרות מזמן ובלי שנצטרך ללכת לבג״ץ, אבל עדיף מאוחר מאשר לעולם לא", אמר השבוע ברוט.
בעקבות הפסיקה יגדלו מספר המוקדים בהם יהיה ניתן לקיים את תפילת יום הכיפורים בעיר.
"אנו מעוניינים לתת מענה רחב ככל הניתן לקהילות בעיר", הבהירו השבוע בעירייה, "לקראת היערכות רכשנו רשתות צל בעשרות אלפי שקלים אשר חולקו לגבאי בתי הכנסת ברחבי העיר על מנת להגדיל את מקום התפילה ולייצר אפשרויות למניינים נוספים מחוץ למבנה בתי הכנסת ובשטחים הציבורים. כחלק מההיערכות, גם ערכנו הכשרות וימי עיון לגבאים בהם הוסבר המתווה של הממשלה לתפילות בימים הנוראים.
"עוד במסגרת ההיערכות, יוקצו כיתות לימוד בבתי הספר, מתנ"ס ואולמות ספורט בעיר לטובת התפילות. בכל מקום דאגה העירייה לתלות פוסטר עם כלל ההנחיות. בנוסף, כל קהילה תמנה אחראי קורונה אשר באחריותו לוודא כי המתפללים עומדים בהנחיות. בעירייה מדגישים כי השיטור והפיקוח העירוני יבצעו סיורים וביקורות פתע, ויסגרו אתרים אשר בהם לא יעמדו בהנחיות".
כל זאת הוחלט כאמור לפני החלטת הממשלה הלילה (חמישי) על הידוק הסגר והחמרת ההגבלות. כעת ממתינים בשתי הערים לפירוט מדויק של ההגבלות והאופן שבו יתנהלו השנה תפילות יום הכיפורים.