בת ים הגיעה השנה למקום ה-15 במדד הערים החופשיות בישראל, עלייה קלה מנתוני השנה שעברה בעיקר בשל הפחתה בתקציב התרבות התורנית. מה המצב בכל הנוגע לתחבורה ציבורית בשבת, פתיחת עסקים בשבת ותמיכה בקהילה הגאה?
במדד החופש העירוני זכתה בת ים השנה לעלייה קלה. מציון 35% בשנת 2023, היא טיפסה לציון 45% בשנת 2024. עיקר השינוי נובע, לפי הדו"ח, מהפחתה בתקציב התרבות התורנית - מגמה שהחלה בעיר בשנים האחרונות. בסך הכול, מאז שנת 2018 הפחיתה בת ים כ-25% מתקציבי הדת שלה, באופן יחסי לתקציב העירייה.
עדיין לא מספיק, ויש לאן לשאוף כאשר בין השאר מתייחסים הנתונים ליחס לקהילות לא אורתודוקסיות בעיר (לפי הדו"ח לא נרשמה תמיכה שכזו ש.ש), הקמת מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור, וכמובן תחבורה ציבורית בשבת - כאשר בת ים היא אחת מבין ערי המרכז היחידות שלא מממנות לתושביהן שירות שכזה.
קראו גם:
מה חופשי בבת ים, וקיבל ציונים טובים או בינוניים?
קבורה אזרחית: יש קבורה אזרחית לתושבי העיר בבית העלמין ירקון (ציון 13 מתוך 13).
חינוך: אין כניסה של עמותות חיצוניות לבתי הספר, התכנים במסגרת תוכניות הלימודים מועברים ע"י עובד המוסד, בפיקוח העירייה, ולכן לא נדרש נוהל בנושא (ציון 11 מתוך 11).
מסחר בשבת: על פי החוק העירוני אסור לפתוח חנויות בשבת, אולם מותר תרבות ומסעדות. בפועל, יש מכולות לאורך חוף הים ובאזור התעשיה. מסעדות רבות פועלות, אך כולן סמוך לים (ציון 9 מתוך 16).
קהילת הלהטב"ק: העירייה תומכת באירועי גאווה באמצעות טרמינל העיצוב. יש עובד סוציאלי לקהילה ובעיר יש קבוצת איג"י (ציון 4 מתוך 6).
מה פחות חופשי וקיבל ציונים גרועים במדד?
תקציב הדת: סך תקציבי הדת העירוניים הינם 9,584,000 שקל, כאשר 7,000,000 שקל הם למועצה הדתית ו-2,584,000 שקל הם לתרבות תורנית. שיעור תקציבי הדת ביחס לתקציב העיר הכללי הוא 0.80% וההוצאה על שירותי דת פר תושב יהודי בשנה היא 99 שקל (מן הגבוהים בערי ישראל, ציון 1 מתוך 5).
תחבורה ציבורית בשבת: אין תחבורה ציבורית. קו נעים בסופ"ש חולף בגבולה הצפוני של העיר, אך העירייה לא משתתפת (ציון 0 מתוך 16).
נוהל אירועים בהפרדה: לטענת העירייה באירועים ל"ציבור הרחב" אין הפרדה, אך יש הפרדה באירועים לקהל החרדי (ציון 0 מתוך 4).
נישואים אזרחיים: אין אפשרות לרישום זוגות עירוני (ציון 0 מתוך 7).
'מדד החופש העירוני' לשנת 2024, שנערך בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובהובלת החוקר ארן רונדל ומתפרסם זו השנה השביעית, בחן גם השנה את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 35 ערים בישראל, ודירג אותן מהעיר הליברלית ביותר ועד השמרנית ביותר. כל אחת מהן נמדדה ב-11 קטגוריות, שמשקלן נקבע על בסיס סקר עמדות ציבור שנערך ע"י החוקר נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית.
אורי קידר, מנכ"ל תנועת 'ישראל חופשית': "גם בשנה הראשונה של הקדנציה, אין מקום לתירוצים: הציבור מצפה לתוצאות בשטח – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר פתוח ומרחב ציבורי שוויוני לכולם. מי שלא יעמוד בציפיות עשוי לגלות שדיבורים על שינוי כבר לא מספיקים, הציבור דורש עשייה אמיתית".