לבת ים יש ראש עירייה חדש-ישן. בעוד ששני ראשי העיר לשעבר, שלומי לחיאני ובעיקר יוסי בכר, האמינו בלב שלם ועד הרגע האחרון כי יש להם עדיין סיכוי להיבחר, נראה שכל התקוות קרסו לחלוטין.
5 צפייה בגלריה
צביקה ברוט בליל הבחירות 2024
צביקה ברוט בליל הבחירות 2024
צביקה ברוט בליל הבחירות 2024. חוגג ניצחון
( צילום: עוז שכטר)

תוצאות האמת הוכיחו שצביקה ברוט נבחר לקדנציה נוספת עם כ-67.9% (יותר משני שלישים) מקולות הבוחרים. לא רק זאת, אלא שגם ברוט הכפיל את כוחו במועצת העיר, וגרף כ-29.4% (כשבעה מנדטים מתוך 25), מה שיאפשר לו לשלוט ביתר קלות בהחלטות ובהעברת תקנות וחוקים עירוניים.
ראש העירייה בדימוס, שלומי לחיאני, שזכה לאהדתם של רק 23.6% (פחות מרבע) מן המצביעים, האמין בלב שלם כי העיר בידיו והמצביעים נאמנים לו מן העבר, אך המציאות השתנתה. מה גם שהקמפיינים של המתמודדים המתחרים ברשתות החברתיות רק הלכו והזכירו לציבור הבוחרים את עברו הבעייתי-פלילי של לחיאני. יחד עם זאת, לחיאני זכה לנוכחות נאה במועצת העיר עם כ-11.6% - מה שמוערך בשלושה מנדטים מתוך 25.

קראו גם:

המועצה החדשה: קטי ולחיאני בפנים, בכר בחוץ


המתמודדת הנוספת לראשות העיר שזכתה לנוכחות בבחירות היא קטי פיאסצקי-מורג, שייצגה את השמאל-הליברלי בבת ים. פיאסצקי-מורג זכתה ל-5.3% מכל הבוחרים ונכנסה עם שני מנדטים למועצת העיר, מה שהכפיל את כוחה ביחס למועצת העיר הקודמת - אז היה לה רק מנדט אחד.

5 צפייה בגלריה
יוסי בכר
יוסי בכר
יוסי בכר. נשאר בחוץ
(צילום: סטודיו ברדוגו)

המתמודד האחרון לראשות העיר הוא בעצם גם המפסיד הגדול ביותר של הבחירות הנוכחיות, וזהו ראש העירייה לשעבר יוסי בכר, שהגיע ל-2.6% אחוזים בלבד (משמע 1,175 מצביעים בלבד). גרוע אף מכך, הסיעה שהריץ למועצת העיר "בת ים בשביל כולם" גרפה רק 1.2% (רבע מהסיעה של קטי פיאסצקי-מורג שהתמודדה מולו לראשות העיר), וכך למעשה בכר אף לא הצליח להשתלב במועצת העיר.
סיעות נוספות שהגיעו למקום מרשים: סיעתו של אלי יריב "בת ים אחת" וזכתה ל-14.7% (כארבעה מנדטים, מתוכם תפקיד אחד של סגן וככל הנראה משנה לראש העיר), ש"ס והציונות הדתית עם 13.1%, ישראל ביתנו בראשות אירנה גנין זכתה ל-12%, מאמינים בת ים זוכה ל-6% וטל לבת ים בראשות ויקטור טל – 3.5% (מנדט בשל הסכם עודפים עם ש"ס).

מאחורי הקלעים - איך מרכיבים קואליציה?


תוצאות הבחירות אמנם הניבו לנו מועצת עירייה די דומה בהרכבה למועצת העירייה הקודמת, אבל יש הבדל אחד גדול: שלומי לחיאני חזר לשולחן. מה שכבר גורם לא מעט כאבי ראש לראש העירייה הנבחר בשנית, ברוט.
עבור התושבים, השאלה העיקרית לגבי ההתנהלות העתידית של המועצה היא סביב הסוגיה האם העיר תהפוך ליברלית וחילונית יותר או תיטה לכיוון מסורתי-שמרני עם רשימות הנוטות ימינה ולכיוון החרדיים והדתיים. אך כעת נראה שברוט מנסה להרכיב קואליציה מאוזנת שבעיקר תיתן לו לעבוד בשקט חמש שנים, וליצור כמה שפחות אויבים בתוך המערכת.
נכון להיום, ברוט נוטה לעבוד עם השותפות הטבעיות שעבד איתם בחמש השנים האחרונות: סיעתו של אלי יריב, ש"ס וויקטור טל.

5 צפייה בגלריה
אלי יריב
אלי יריב
אלי יריב. שותף טבי של ברוט
(צילום: קובי קואנקס)

טרם הוחלט מי יהיו שלושת סגני ראשי הערים בתשלום, אך בוודאות גדולה אלי יריב ימשיך ויחזור לתפקיד שהוא נושא כיום, והוא ככל הנראה ישאר מחזיק תיק החינוך. יחד עם זאת, התפקיד היוקרתי של ממלא מקום ראש העיר, מה שנחשב כמקום שני בעירייה, כנראה יהיה ברוטציה בין אלי יריב, רפאל ברנז (ש"ס) ובין יהודה הרוש (מסיעתו של ברוט) – וזהו גם הכיוון שבו ימונו שלושתם לתפקידי סגני ראש העירייה.

הצרות של ברוט


הצרה הגדולה של ברוט היא כנראה לחיאני. כאן ידרשו להתקבל החלטות מהותיות. האם בסופו של דבר ברוט יוותר על האגו, וישלב תחתיו כסגן ראש עירייה את שלומי לחיאני – על אף מערכת הבחירות רוויית ההשמצות ביניהם, והאם לחיאני יהיה מוכן לשבת תחת ברוט ולקבל את דברו?

5 צפייה בגלריה
שלומי לחיאני
שלומי לחיאני
שלומי לחיאני. יוביל את האופוזיציה
(צילום: רמי זרנגר)

מקורבי לחיאני מסרו ל"מיינט בת ים" שאין לו שום כוונה כזו. הוא מתכוון להיות יו"ר אופוזיציה חזק, ולא חושב על הצטרפות לקואליציה של ברוט, גם לא בתפקיד סגן ראש עירייה. יתרה מכך, מגורמים בסביבתו נמסר כי הוא מתכוון להוביל אופוזיציה עיקשת ודומיננטית שלא תעשה לברוט חיים קלים. אם זה אכן יקרה, לראש העירייה הנבחר שלנו צפויים לא מעט מאבקים בחמש השנים הקרובות. אף על פי כן, שום דבר עוד לא חתום, והשיחות ממשיכות בין הצדדים.
ומה עוד? גם קטי פיאסצקי-מורג שהתחייבה בקמפיין שלה כי לא תשב בכפיפה אחת עם גופים המייצגים את בן גביר, להלן סיעת "מחל" אשר נתמכה מרחוק גם על ידי "עוצמה יהודית". לכן, אם סיעה זו תהיה חלק מהקואליציה, פיאסצקי-מורג תצטרך לשקול אם לשבת בלב שלם בצד הקואליציוני במועצה או להישאר בספסלי האופוזיציה. האם היא תעמוד בהבטחת הבחירות שלה או שהפרקטיקה הפוליטיקית תנצח? נחכה ונראה.

5 צפייה בגלריה
אירנה גנין. מה היא תעשה?
אירנה גנין. מה היא תעשה?
אירנה גנין. מה היא תעשה?
(צילום: קובי קואנקס)

לבסוף, גם לאירנה גנין אשר רצה בראשות סיעת "ישראל ביתנו", ובאופן מסורתי מייצגת את "הקול הרוסי" הנכבד בבת ים, לא חסרות צרות. לפי חרושת השמועות כרגע, מסתמן כי מספר 2 שלה, אילן גרשט, התפטר מתפקידו, מה שכבר מציב אותה בנקודת חולשה לקראת הקדנציה הקרובה. נכון לרגע כתיבת שורות אלה נראה שהיא לא מתכוונת להצטרף לקואליציה של ברוט, אבל מי יודע מה צופן לנו העתיד. נכון לעכשיו, אם ברוט רוצה להקים קואליציה רחבה ככל האפשר ולשלב גם את הסיעה הדומיננטית הזו, הוא יצטרך להתאמץ.
מי ישב בקואליציה? מי ילחם באופוזיציה? ואיזה תפקיד יקבלו האישים הבכירים בתום השיחות והדיונים? אנחנו ב"מיינט בת ים" נמשיך לעדכן.