שכונת "בית וגן" בבת ים או כפי שהיא מופיעה במפות הרשמיות "שיכון ותיקים" היא אחת הוותיקות ביותר בעיר. היא הוקמה הרבה לפני קום המדינה, בשנת 1926, כאשר 13 משפחות הקימו ישוב קטן בשם "בית וגן". לימים הוא הפך למועצה מקומית וברבות השנים לעיר בת ים (השם הוחלף ב-1937 ש.ש). מאז עברו השנים, אבל לשכונה הקטנה עדיין יש אופי מיוחד, ופרויקטים מתוכננים של התחדשות עירונית הופכים את השכונה למוערכת במיוחד עבור המשקיעים.
מי גר בשיכון ותיקים?
שכונת "בית וגן" ("שיכון ותיקים") ממוקמת בצפון-מרכז העיר בת ים. היא תחומה בין הרחובות ירושלים מצפון, כצנלסון ממזרח, אנילביץ' מדרום וממערב רחוב העצמאות. הבנייה בשכונה מאופיינת בבנייה רוויה של בניינים נמוכי קומות עד 3-4 קומות, אבל עדיין תמצאו בה גם בתים חד קומתיים מוקפים בגינה קטנה, זכר לבת ים כפי שהייתה בעבר הרחוק.
בשכונה מתגוררים כיום כ-5,000 תושבים. לפי נתוני הלמ"ס, 16% מן התושבים פנסיונרים, 63% בני 18 ועד 64 ו-21% עד בני 17. המדד הכלכלי בשכונה יחסית נמוך ועומד על 4 מתוך 10.
קראו גם:
מבחינה פוליטית, כ-37% מתושבי השכונה הצביעו בבחירות האחרונות לליכוד, 19% יש עתיד, 11% הציונות הדתית, 10% ישראל ביתנו, 8% ש"ס, 8% המחנה הממלכתי, 2% העבודה ושאר הקולות התחלקו בין המפלגות הנוספות.
מה יש בשכונה?
מוסדות ציבור ושירותים: אין בשכונה מוסדות מרכזיים, אך היא ממוקמת בקרבת מרכז העיר, כך שהיא נהנית ממוסדות הנמצאים בשכונות הסמוכות. בתי הספר שממוקמים בתוך השכונה הם בית הספר הממלכתי "שרת" ובית הספר לחינוך מיוחד "מסילות". השכונה גובלת בשכונת רמת יוסף, כך שבמרחק הליכה נמצא מרכז מסחרי, קופות חולים, תיכון "אורט רמת יוסף", היכל התרבות וסופרמרקט.
קניות ובילויים: קניון בת ים ומרכז מסחרי גדול (מרכז רמת יוסף) נמצאים במרחק הליכה של בין 5 ל-15 דקות. בתוך השכונה עצמה אין בתי קפה או מסעדות, אבל במרחק הליכה של כ-20 דקות (או נסיעה קצרה ברכב) ניתן להגיע לטיילת בת ים וכמובן לחוף
תחבורה: באזור עוצרים אוטובוסים רבים שמגיעים למגוון יעדים בגוש דן ובכלל. בין היתר ניתן להגיע למוקדי תעסוקה מרכזיים – כמו עזריאלי חולון, קריית עתידים בתל אביב, ואזור התעשייה החדש בראשון לציון – וגם לאוניברסיטת תל אביב, תל השומר וירושלים. הקו האדום של הרכבת הקלה לא עובר בשכונה אבל יש כמה תחנות יחסית קרובות: צומת יוספטל - בר אילן, צומת יוספטל - ניסנבאום.
כמה עולה דירה בשכונה?
נכון להיום, אין כרגע דירות חדשות שמוצעות למכירה בשכונה. אך יש הרבה תוכניות לפיתוח, חידוש ובינוי, אך מה שקיים נמצא כרגע על הנייר. הפרויקט החדש היחיד שפעיל כרגע בשכונה הוא GARDEN TOWERS - החשמונאים בת ים.
במידה שאתם רוצים לקנות או למכור דירה יד שנייה, מחיר ממוצע לקנייה בשכונה עומד על 1,871,255 שקל, כלומר: 29,000 שקל למ"ר עם תשואה שנתית של 2.57%.
היצע דירות שיש בשכונה כיום (דצמבר 2024): 42% מהדירות בנות שני חדרים, 38% בנות שלושה חדרים, 15% בנות ארבעה חדרים וכל השאר חמישה חדרים.
המחירים: דירת שני חדרים יד שנייה עולה בממוצע 1.59 מיליון שקל, שכירות: 3,900 שקל לחודש בממוצע. דירות שלושה חדרים תעלה לכם 1.77 מיליון שקל בממוצע או 4,600 שקל שכירות לחודש. דירת ארבעה חדרים תעלה כ- 2.15 מילון שקל או 5,700 שקל בשכירות.
נכון למועד עליית כתבה זו לאוויר (דצמבר 2024) ישנן 56 דירות יד-שנייה למכירה בשכונה. 47 דירות נמכרו בשנה האחרונה.
המשקיעים כבר גילו אותה
"בשבועות האחרונים ניתן לומר שיש התעוררות", אומר המתווך רז כחלון מסוכנות "המרכז הישראל לנדל"ן" ומסביר: "במהלך חודשי המלחמה היה קיפאון בעיקר בתחום הדירות הקטנות, שרובן נרכשות על ידי משקיעים. בת ים נחשבת לעיר אטרקטיבית מאוד עבור המשקיעים בגלל קרבתה לים, קרבתה לתל אביב וראשון לציון ומאז חנוכת קו הרכבת, משקיעים רבים חיפשו בה דירות של 2 עד שלושה חדרים".
למה דווקא שיכון ותיקים?
"זו שכונה מקסימה ושקטה שיש בה הכל: גני ילדים, בית ספר, גינות ציבוריות ענקיות, מרכז קהילתי, חנויות, תחבורה ציבורית, קרבה לכביש 20. המשקיעים רואים את תנופת הפרויקטים של פינוי ובינוי ומבינים שבשנים הקרובות השכונה הזו תהפוך ליהלום. כיום יש הרבה פרויקטים בשכונה בשלבים מתקדמים, זה מאוד מדבר למשקיעים - הם מחפשים בעיקר דירות של 2-3 חדרים".
רגיעה במצב הביטחוני תחזיר אותנו לפריחה שהייתה בשוק הנדל"ן?
"ברגע שתושג רגיעה בתחום הביטחוני, שוק הנדל"ן יחזור להיות כפי שהיה לפני המלחמה וזה יוביל לעליות מחירים. כל מי שחושב לרכוש דירה למגורים או להשקעה – זה הזמן. סיום המלחמה או רגיעה ביטחונית יגרמו לעליות מחירים, בזה אין ספק בכלל".