מעיר עייפה ליד תל אביב, במצב מיתון מבחינה כלכלית, בת ים מתעוררת והופכת ליותר פופולרית בשנים האחרונות: בתי עסק המושכים תיירים נפתחים כמו פטריות אחרי הגשם, וא מחירי הנדל"ן עולים, בעיקר באזור הטיילת הדרומית, ככל שמתקרבים לכיוון ראשון לציון.
זינוק במחירי הדירות, אבל עדיין זול לעומת השכנות
פיתוח רצועת החוף מכיוון תל אביב ודרומה עד ראשון לציון משכיח לרגע את האזורים הוותיקים, שבהם מחירי הדיור עוד נשארו שפויים באופן יחסי. השורה התחתונה: בבת ים, החלה בהתחדשות עירונית שאין לה כאח ורע בערי ישראל. יש פה למעלה מ-1,400 (!) בניינים הנמצאים בשלב זה או אחר של פינוי בינוי ופרויקטים של תמ"א 38, ומחירי הדיור בבת ים זינקו בשיעור של קרוב 40 אחוז בשלוש השנים האחרונות.
נכון לרבעון האחרון של השנה, העיר סיפקה את מה שהאזור כולו ציפה לו במשך שנים -המקום הראשון בזינוק מחירי הדיור. מחיר הממוצע לקנייה עמד על כ-2.164 מיליון שקל, והמחיר הממוצע לשכירות על 4,700 שקל (לפי נתונים מחברת מדלן). העיר מציעה תשואה שנתית ממוצעת של כ-2.39% לרוכשים. לא הרבה, אבל גם לא מעט. צרפו לזה את העובדה שלפי הלמ"ס תושבי בת ים הם בעלי ההכנסה הנמוכה ביותר מבין הערים הגדולות בארץ, ותקבלו פוטנציאל צמיחה אמיתי.
השכונות הדרומיות והחדשות נראות בדיוק כמו שכונה בתל אביב - באמת שכבר אין כבר הבדל: מגדלים, פיתוח עירוני יפה באזור הטיילת, הולך לקום שם מלון מפואר של רשת סוויס בקיץ, וזאת לצד עוד ארבעה מלונות נוספים. בקטע הזה, אלה שכונות זהות לתל אביב לכל הדעות. בנוסף, יש לה נגישות נוחה - איילון, רכבת, רכבת קלה.
קראו גם:
הצד העסקי - 1,500 חדרי מלון
בשיחה עם סגן ראש העירייה, אלי יריב, והאחראי על תחום הנדל"ן, הוא מספר כי "רשת סוויס עומדת לפתוח את המלון החדשני עם למעלה מ-400 חדרים כבר בקיץ הקרוב, ועתה מסיימים לבנות גם את מלון ישראל בגורד שחקים צמוד, ולידו עוד שלושה מלונות – הדרום זה האזור החדש".
אתה חושב שמוצדק לבנות למעלה מ-1,500 חדרי מלון בעיר?
"בשנות השבעים, בת ים הייתה מכה לתיירים, בעיקר מצרפת – אך מכל העולם, ובאופן אישי בתור צעיר הייתי עוזר לפרוק מזוודות של תיירים. בשנות השמונים עיריית בת ים תיעדפה את התקציבים למקומות אחרים - לצד מחסור בתקציבים, וערי חוף אחרות שאבו את התיירים, אם זה אשדוד, אשקלון או נתניה. עתה בת ים הבינה שהיא מתחברת ברצועת החוף לתל אביב ולראשון לציון – והיא כבר מחוברת לחולון ממזרח, ולכן הפיתוח מואץ פי ארבעה מבעבר".
לצד המלונות הרבים, נפתחו עתה גם הרבה בתי קפה ומסעדות – אין בעיה שהם פתוחים בשבת?
"בבת ים יש סטטוס קוו שנמשך שנים, וזה לא עומד להשתנות. כל העסקים לאורך הטיילת יכולים להיות פתוחים בשבת, כמובן שכל עסק מחליט לעצמו".
ואכן, המתחם החדש שנבנה מתחת למבנה של מלון סוויס שאמור להיפתח בקרוב, הוא המקום הלוהט ביותר בעיר כיום. הוא מושך "תיירים" מחולון, ראשון לציון ובעיקר את רוכבי האופניים הבאים המגיעים לאורך הטיילת מכיוון תל אביב. מתחם Albi ממוקם ברחוב בן גוריון 134 בת ים - ממש מול חוף סאנסט שנפתח גם הוא באופן רשמי בקיץ האחרון לאחר שנים רבות של שיפוצים. את המתחם חולקות שתי ענקיות הנדל"ן meex - מקבוצת חצי חינם וכן קבוצת ב.ס.ר., וממש החודש השיקו אותו בהשקעה משותפת של מאות מיליוני שקלים.
המתחם מתפרש על שטח של כ-11,000 מ"ר ומכיל בתוכו תמהיל עסקים מגוון של בילוי, הסעדה ולייף סטייל, שחלקן כבר פתוחות לקהל וחלקן עתידות להיפתח בקרוב מאוד.
המסעדות החדשות: "הנוף שווה כל ביס"
בר שחר (בת 23 מראשון לציון) רכשה יחד עם שני שותפים (אור טרבלסקי, בן 30 וכן עומר אמזלג, בן 24 – שניהם מראשון לציון), את הזיכיון ל-"קפה ללוש".
ל"מיינט" היא מספרת: "אם היו עד כה עסקים שמכרו אוכל לאורך חופי בת ים – זה היה בעיקר שניצל וצ'יפס. רצינו לפתוח משהו ברמה מאוד גבוהה – שעדיין לא נראה באיזור, שימשוך תיירים מכל העולם. יש לנו שף, ואנחנו מגישים כמות נכבדת של 80 מנות שונות, שהכל מוכן במקום – החל מהקטשופ והמיונז ועד הפירור האחרון. רצינו ליצור משהו שיהיה משפחתי וכייפי – אבל עם נוף קסום לחופים היפהפיים של בת ים, ולכן יש כאן כ-180 מקומות ישיבה".
למה דווקא בבת ים?
"השותף שלי אור קנה את הזיכיון כבר לפני שש שנים – כשהיה כלום ושום דבר. הוא הבין שזה עומד להיות לוקיישן מטורף, וזיהה את הפוטנציאל. עכשיו כשהמקום סוף סוף נפתח, אנחנו כבר מתחילים לראות שזה משתלם - מגיעים אלינו מכל קצוות הארץ. בימים האחרונים לאחר שפתחנו כבר זיהינו אנשים מנהריה, תל אביב ואף מאילת. אני מודה שבהתחלה קצת חששתי מהסטיגמה שהייתה לבת ים, אבל כשהכרתי ופגשתי את הקהל, הבנתי שאנחנו לא מושכים את הבעיות. זה מקום רגוע, עם מוזיקה ואווירה, ורק הנוף הנשקף מהחלון שווה כל ביס".
תושבי בת ים החילוניים גם המגיעים מבחוץ ישמחו לדעת שהמקום פועל גם בשבת והוא אינו כשר: "אנחנו עובדים גם בשישבת, ואפשר לאכול בשר וחלב".
במתחם החדש נפתח גם סניף כשר של "פיצה האט". בן אלזרה, בן 30, מראשון לציון, הוא הבעלים, ול-"מיינט בת ים" הוא מסביר כי "היה לי במשך שנים סניף של פיצה האט ברחוב רוטשילד בבת ים. הכל הלך בסדר, אבל הבנתי שהפוטנציאל לאנשים ולקהל איכותי מגיע מכיוון הטיילת העיר. החלטתי לעבור לפה – כי זיהיתי שלא רק אנשים המתגוררים במגדלים הסמוכים ובשכונות הקרובות הם ברמה מאוד גבוהה, אלא גם מתחילים לזרום לפה אנשים המפדלים על אופניים מערים אחרות ורק רוצים סלייס של פיצה, ואני מאמין שבקרוב גם תתחיל עדנה של תיירות מחו"ל.
סניף הפיצה כשר?
"כן, הוא בהחלט כשר ועובד עד כניסת השבת, ושוב מצאת השבת".
מושיקו שוראקי (בן 44, מרחובות) פתח השבוע סניף של רשת Rebar במתחם החדש, יחד עם שני שותפים: מרינה גולד (43, ראשון לציון) ודני דושנסקי (45, ראשון לציון).
לשוראקי זיכרונות ילדות רבים מטיילת בת ים, בה בילה עם משפחתו וחבריו – ולכן שנים חלם לפתוח שם עסק: "תענוג אמיתי לפתוח את הסניף הראשון של הרשת בעיר דווקא בטיילת, מבחינתי יש פה סגירת מעגל. הלוקיישן אידיאלי בזכות הקירבה לים, כל מי שמגיע לפה חוזר בזכות האווירה של חו"ל, לשבת על הספסלים המעוצבים לצל שורות הדקלים או על החוף או מול הגלים המהפנטים, במיוחד בתקופה הזו אנשים בוחרים לנקות את הראש וליהנות מהשלווה שמציע המקום. זהו מענה לצורך אמיתי של תושבי בת ים - שממש צמאים לחדשנות שלנו. המתאמנים שמסיימים פה אימונים בחוף או בחדר הכושר מתפנקים עם מנות מועשרות בחלבון או בערכים תזונתיים אחרים שחשובים להם. אנחנו מגייסים כעת עובדים לעתודה ניהולית, שיצטרפו אלינו לצוות וינהלו את הסניף לצידנו".
שלומי גדות (35), מבעלי רשת בורגר סטיישן, מוסיף גם הוא כי "אנו מתפתחים בכל עיר, וגם העיר בת ים עצמה מתפתחת – זיהינו את זה, ובגלל זה הגענו לכאן. לאחרונה הושק הסניף הראשון פה בעיר והוא בגודל 100 מ"ר – עם ישיבה ממוזגת בפנים, יש ישיבה בחוץ וגם בר. כרגע הסניף בבעלות וניהול הרשת, ואנו בהחלט מחפשים זכיין רעב ומקומי שרוצה להצליח בגדול ולקחת את המקום".
החישוב הכלכלי - רבע מחיר מתל אביב
החנויות והמסעדות סביב דרום טיילת בת ים ממשיכים לבצבץ, ומדי שבוע נפתחת מסעדה חדשה. כבר עתה אפשר לראות שבקרוב נפגוש שילוב של רשתות גדולות עם עסקי בוטיק מקומיים ובהם: ג'פניקה, L.A wellness club - מרכז בריאות וכושר ועוד עסקי מזון ובילוי נוספים.
גולת הכותרת של המתחם יהיה הביץ' קלאב, שעתיד להיפתח בקרוב, ומתוכנן בקונספט חדשני ובהשקעה כוללת של שבעה מיליון שקלים. במתחם הביץ' קלאב עצמו ניתן יהיה למצוא מסעדת דגים בוטיקית, מתחם ספא ובריאות ועוד.
בעוד שבערים חולון, תל אביב ואף ראשון לציון נגמרו מרבית השטחים הפוטנציאליים לפיתוח תיירותי, בת ים רואה את הנולד, ומכינה את עצמה ליום שאחרי המלחמה.
אלי יריב, מסכם: "למה שתיירים ישקיעו הון במלונות בתל אביב? הם יכולים לישון כאן ברבע מחיר וליהנות מבתי קפה ומסעדות איכותיות, ואם הם רוצים להגיע לתל אביב – יש תחנת רכבת שלוקחת אותם בדקות לכל מקום. בת ים על הגל, ממש מול גלי הים".